Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
praktyczne zastosowanie fotograficzne niewielkie
Powiedz mi to jeszce raz bo nie kumam.
Dla mnie jak wypasiony wężyk:
+ bezprzewodowy
+ z podglądem obrazu ,
+ możliwość wpłynięcia zdalnie na większość parametrów zdjęcia
+ dla EZ zmiana ogniskowej
+ sprawdzenie zdjęcia po zrobieniu
+ przesył zdjęcia po zrobieniu
Zastosowania : makro, przyroda, z nietypowego ujęcia, z szafy, leżące itd
Przykład Fotki Grupowe, Takie WiFi chyba wygodniejsze niż:
1 ustawić fotkę
2 timer
3 pędzić i na siłę wciskać się w kadr zanim zrobi pstryk
4 pędzić z powrotem sprawdzić czy wyszło
5 błagać ekipę coby się nie rozeszła bo trzeba powtarzać.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
spokojnie można bez tego się obejść.
Pewnie że tak. Dla ciebie zbędny gadżet ? To nie używaj, ale proszę nie marudź. Są tacy dla których to świetna rzecz.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jeśli chodzi o przykład z koncertu nie prościej (szybciej, wygodniej) do aparatu na statywie podłączyć wężyk spustowy i w odpowiednim momencie (obserwując kadr na wyświetlaczu) wyzwalać migawkę.
na 1,5 - 2 m monopodzie w górze ? ja niestety nic bym na wyświetlaczu nie zobaczył. Robiliśmy tak na samowyzwalaczu ale to loteria, w ten sposób wygodniej :)
moim zdaniem wygodniejsze niż pilot. Masz prawo uważać inaczej.
Cytat:
Zamieszczone przez
ziemia01
na 1,5 - 2 m monopodzie w górze ? ja niestety nic bym na wyświetlaczu nie zobaczył. Robiliśmy tak na samowyzwalaczu ale to loteria, w ten sposób wygodniej :)
moim zdaniem wygodniejsze niż pilot. Masz prawo uważać inaczej.
Takich zdjęć w ten sposób nigdy nie robiłem. W tym przypadku rzeczywiście może być wygodniej przez WiFi. Choć przypuszczam, że do 2m na 3 calowym odchylonym wyświetlaczu kadr będzie wystarczająco widoczny. Już nie pisze w tym temacie bo się minusy posypią za "marudzenie":)
Andtor, spoko, ja podałem przykłady, Ty wyraziłeś swoją opinie, od tego jest forum.
Co do Wi-Fi. Zastosowałem ostatnio pewien trick, który dawno chodził mi po głowie. Mianowicie założyłem aparat na statyw, obróciłem statyw do góry nogami i latałem nim nad piaskiem plaży. Fotografowałem sobie różne muszelki, wyrzucone na brzeg konary, małe kępki traw. Nawet trafiłem na 50 cm uskok plaży, podmyty przez fale. To wszystko było to dostępne bez najmniejszych problemów z pozycji leżącej. Ale każde moje podejście do tak małych obiektów skończyłoby się rozłożeniem siebie na piasku, postawieniem obok plecaka, innych sprzętów, przygotowaniem stanowiska i zniszczeniem całego otoczenia, które też obfitowało w ciekawe znaleziska. W sytuacji kiedy miałem połączenie po Wi-Fi mogłem stanąć nad motywem, sprawdzić sobie najlepszy kąt widzenia, perspektywę, ustabilizować aparat opierając go o grunt lub czubek buta, jeśli akurat pasowała wysokość, dobrać przysłonę, czas, filtr artystyczny (a tak dla sportu by sprawdzić jak to będzie wyglądać), nacisnąć spust, sprawdzić efekt, zmienić kąt, dobrać inną przysłonę i znowu zrobić zdjęcie. Nie obyło się bez błędów w kadrowaniu, czy źle dobranej przysłony, niezgodnie z zamierzeniem. Ale mogłem skupić się na dobieraniu motywów do zdjęć, zamiast rozkładaniu się do każdego zdjęcia z osobna. Pokaże więcej przykładów w swoim wątku jak się obrobię z materiałem.
A odnosząc się do przykładu z falami. Miejsce i jego chłód to jedno, ale ważne też było trafić we właściwy moment, kiedy fala rozbryzguje się o konar. Tu muszę przyznać, że warto poćwiczyć z Wi-Fi w ustawieniu migawki seryjnej. Trzeba mieć wyczucie, poza tym spada transfer i obraz nieco się rwie. Tu z marszu lepszy jest wyzwalacz kabelkowy.
Wi-Fi nie jest niezbędne, to przydatny dodatek.
A-ha!
Motyw z ptaszkiem lub inną zwierzyną przekonuje mnie najbardziej, mimo, że takich zdjęć nie robię, stosownych obiektywów też nie mam.
wi-fi najbardziej mnie przekonuje w kwestii możliwości przesyłu zdjęć do komputera bez wyciągania karty - choć na chwilę obecną nie udało mi się przesłać hurtem wszystkich fotek.
Podsumowując - dobrze to mieć. Zawsze można nie korzystać:)
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
wi-fi najbardziej mnie przekonuje w kwestii możliwości przesyłu zdjęć do komputera bez wyciągania karty - choć na chwilę obecną nie udało mi się przesłać hurtem wszystkich fotek
Ten temat mnie też bardzo interesuje. Dotychczasowe próby są nieudane. Niemiecki Appek wykazyje bład a obraz w przegląfarce umożliwia zapisanie jednego zdjęcia.
Podzielcie się proszę Waszymi doświadczeniami w tej materii. Ściąganie zdjęć z aparatu to dla mnie najfajniejsza z opcji WiFi, na razie niestety niedostępna.
Z tego co zauważyłem po Wi-Fi do telefonu/tabletu ściągany jest JPG. Chyba bardziej do podglądu niż do wykorzystania. To co widać wygląda na wyciągnięty podgląd JPEG z RAW. Ale sprawdzę jeszcze jedną opcje.
Muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym jak sobie radzi ten aparacik na wysokich czułościach. Piszę o tym ponieważ szukam czegoś małego co będę mógł brać do kieszeni (z jakimś oczywiście naleśnikiem) na wszelkiej maści imprezy na jakich bywam i fotografuję. Zrobiłem kilka statycznych zdjęć "martwej natury" na wszystkich czułościach wiec jak ktoś nie ma tego sprzętu a chciałby zobaczyć ile można z niego wyciągnąć w tym zakresie to zapraszam - http://kuchennewariacje.pl/?page_id=2784 - od razu zaznaczę że żaden ze mnie tester (to tylko miał być pogląd na moje potrzeby).
Fajny teścik. Dobrze widać co się dzieje przy poszczególnych czułościach na pierwszym planie i na tle. Może w końcu przekonasz się do mikro na tyle żeby je kupić. ;)
Czy ktoś z posiadaczy zainwestował może w jakąś folię ochronną na LCD?
Chcę takie coś kupić, wolałabym od sprawdzonego źródła...:cool: Oczywiście musi to być folia, która pozwoli dotykowi działać.
Pytanie drugie - czy Wasze baterie też się tak długo ładują - prawdę mówiąc nie mierzyłam tego z zegarkiem w ręku, ale wydaje mi się, że czas ładowania jest naprawdę długi:?: