Odp: CzaRmaX BYŁ/BYŁA/BYŁO/BYLI sobie
Edorka dla każdego coś innego :)
Bodzip na prędcika na prędcika ale z tego co zauważyłem wystawiając już ileś razy łapę przez okno to takie foty to nie jest takie hop, siup :). Musi być odpowiednia droga (najlepiej z pasami, tunele i mosty też mile widziane), otoczenie też by się odpowiednie przydało. Druga sprawa, że po kilku zdjęciach zauważyłem, że najlepsza porą jest zachodzące słońce kiedy świeci w bok samochodu na którym jest aparat byle nie w obiektyw. Dobra pora to też noc w mieście. Przyczepić aparat to może się okazać najmniejszy problem bo potem wyłapać coś fajnego może być trudne bo samo rozmazanie to i w PS'ie można zrobić :)
Be_Be dzięki za to info, postaram się to wykorzystać :)
11 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
(no worki też się zdarzyły) :)
Czyli że bez pracy ? ;-)
za dużo mistrzów od IRenek mamy
ta ostatnia wrzuta dla mnie osobiście nietrafiona
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
za dużo mistrzów od IRenek mamy
ta ostatnia wrzuta dla mnie osobiście nietrafiona
No ja do takiego miana nawet nie pretenduje. Mają ludziska poprzerabiane aparaty i niech się nimi bawią ku uciesze naszych oczów. Ja mam ten tani filtr więc czemu nie mam go sobie czasami podpiąć ku swojej uciesze :)
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Czyli że bez pracy ? ;-)
No w miejscu stały, nic nie robiły to chyba bez pracy były :)
zgadzam się z gulasz :) nietrafione, nawet niekiedy nietrafione z ostrością...
Ale ta przewracarka widłowa to już żadko spotykany sprzęt... warto by z tym powalczyć fotograficznie! CzaRmaX - wierzę w Twoje możliwości
Ja jestem zdania że należy eksperymentować:) Baw się dobrze... tym razem nie powaliło forumowiczów, ale może następnym razem wszyscy będą zbierać szczękę z podłogi :) POWODZENIA!
Z ostatniej wrzuty najbardziej podoba mi się C z grupy bez :)
Mnie się IRy generalnie nie podobają nawet te od mistrzów aczkolwiek pojedyncze zdjęcia czasami przypadną mi do gustu. Sprzęty rolne też z chęcią bym zobaczył w wersji "normalnej" lub czarmaxoswej ;-)
Experymenty IR ciekawe i znając zapał CzaRmaxa wkrótce zobaczymy bardzo ciekawe efekty:grin:
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
zgadzam się z
gulasz :) nietrafione, nawet niekiedy nietrafione z ostrością...
Ale ta przewracarka widłowa to już żadko spotykany sprzęt... warto by z tym powalczyć fotograficznie!
CzaRmaX - wierzę w Twoje możliwości
Może będę tam za tydzień to cyknę znowu tym razem HDR'y :D bo tych z IR nie mam wersji normalnej. Byle pogoda była znośna :). Chociaż HDR'y mają największy sens według mnie kiedy sporo rzeczy w cieniach się znajduje.
No cóż pocieszyć mnie nie pocieszyliście ale bawić się czasami nie zamierzam przestać :) - no bo wiecie ja taki złośliwy z lekka jestem :). Jakościowo to mam marne szans z aparatami przerobionymi pod IR z wiadomych powodów, dodatkowo mając najtańszy filtr ale szczerze to ja nie wiem bo nie próbowałem czy jest różnica między takim za 50 zł a za 300 zł :). Na Heliosie z filtrem nie ma większego sensu robić fot powyżej przysłony 2,8 bo zaczyna strasznie szumieć co i nawet przy 1,8 widać sporawo. Druga kwestia to też wiadomo co się robi z analogowej ogniskowej 50mm podpiętej do PEN'a - możliwości się ograniczają :). Zastanawia mnie czy balans bieli sobie dobrze ustawiłem ale był ustawiony na papierze foto zadrukowanym na zielono a kolor wzięty z PS'a z ustawieniami na stu procentowej zieleni tylko może źle, że to w cieniu ustawiłem. Mógłbym podpiąć ten filtr do KIT'a ale z tego co go kiedyś raz go podpiąłem to zauważyłem, że kiciuś winietuje ale może to przez przejściówkę z 37 na 52 :)
Ale jakieś dwa normalniejsze się znalazły bo przecież swoich sweet foci wrzucać nie będę :D
446.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1371460650
447.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1371460652