Odp: Analog wiecznie żywy - nasze zdjęcia.
Tak jest Panowie, to 6x4.5. Wołanie standardowe, czyli kilka przwrotek na początku, przez ok. 20 sekund, potem 2 przewrotki co minute.
Walcze z tym HP5+ na średnim od jakiegoś czasu. Pojawił sie on tutaj w dobrej cenie i skusiłem sie na cały 10 pack. Nie wiem dlaczego, ale zanim zacząłem robić b/w i czytając różne wątki na forach o tym filmie, ustawiłem go na taj samej półce co Tri-X. Niestety, rzeczywistość jest zupełnie inna ;-) DD-X to juz 3 wywoływacz jaki na nim próbuje. Najsłabiej jak dla mnie wypadł HC-110, Xtol juz dał lepsze efekty. teraz zrobiłem kilka rolek w DD-X. Dochodze jednak do wniosku, że ten film bardziej nadaje sie do wnętrz, lub do światła zastanego i to nie najmocniejszego. W tedy efekt jest zadowalający. W pełnym słońcu natomiast, ziarno jest bardzo mocne i wrecz zjada drobne szczegóły.
Co do fotek z muzeum, to jestem mile zaskoczony efektem forsowania na 1600, a światła wbrew pozorom nie było tam za dużo.
Mi HP5+ wychodził dobrze w Ilfosolu S 1+9 i ID-11 1:1. Chodzi o mały obrazek. Jakoś bardziej te 10 lat temu kochałem jednak Tri-X'a.
1 załącznik(ów)
Wrzucę pewną głupotę z LOMO bo dwa razy tą klatkę naświetlałem a film to była jakaś przeterminowana staroć chyba FUJI. Zrobiłem tak z dwie klatki ale na drugiej prawie nic nie widać.
No i moje pytanie bo chciałbym czasami tak poeksperymentować. Może macie jakieś rady co do takich klatek 2x naświetlanych czyli jak najlepiej ustawić do czegoś takiego aparat. Jedyne co w Lomo można ustawić to odległość (0,8; 1,5; 3; nieskończoność), przysłonę (AUTOMAT; 2,8; 4; 5,6; 8; 11; 16) i czułość (25; 50; 100; 200; 400).
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1365591398
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Mi HP5+ wychodził dobrze w Ilfosolu S 1+9 i ID-11 1:1. Chodzi o mały obrazek. Jakoś bardziej te 10 lat temu kochałem jednak Tri-X'a.
Jak podają na stronie Ilforda, z wywoływaczy płynnych, ogólnie najlepszy jest właśnie DD-X. Ilfosol daje ponoć najlepszą ostrość. Z proszkowych polecają ID-11 i Microphena. Wybrałem DD-X-a i tak jak sugeruje producent, że najlepiej sie sprawdza zwłaszcza w forsowaniu, tak faktycznie było ;-)
Zrobiłem jeszcze dwie rolki na 6x7 i tak jak pisałem wcześniej, zadowalający efekt jak dla mnie, w sytuacji gdzie nie było za dużo swiatła.
Testowałem tez przy okazji obiektyw macro (Takumar 135/4)
Natomiast w pełnym słońcu, jakos nie podchodzą mi do końca te zdjęcia, czy może przesadzam ?? :-)
ooo, czyżby na pierwszym zdjęciu była Kawasaki W650? piękny motocykl :)
Co mogę wrzucić...rozkopane wyro. Leica znowu leży w serwisie :-(
M6, Jupiter-8 50/2
Ilford FP4+, Rodinal 1:100.
Tak przy okazji:
Nowa Agfa Precisa CT100 to przepakowywana Provia 100F.
http://allegro.pl/show_item.php?item=3166039265
2 załącznik(ów)
Heeee w końcu powołałem do życia moją pierwszą kliszę po 8 latach nie licząc jednej w między czasie z Lomo. Klisza to była jakaś przeterminowana AGFA wsadzona do Olka TRIPA 35 :). Kliszę wywołałem w Rossmanie ze zgraniem na płytę i fotki są własnie z płyty od nich
To moja mała Karolajna i tutaj nic nie mieszałem PS'ie oprócz rozmiaru i rozdzielczości. Mnie się kolory podobają jakieś takie dziwne wyszły :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1365686970
A to poniżej jest ze żłobka i pojechałem je auto tonem, lekko naprostowałem i skadrowałem :). Ostrość nie ta ale pierwsze koty za płoty :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1365686972
Najs,
szczegolnie Karolajna!
pozdrowionka
PS
Ten pajac to autoportret czy co?:)
Ale fajnie to złapałeś :)
---------- Post dodany o 04:01 ---------- Poprzedni post był o 04:00 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Najs,
szczegolnie Karolajna!
pozdrowionka
PS
Ten pajac to autoportret czy co?:)
Oczywiście, że mój autoportret ale pozwolę sobie teraz na małe odgryzienie. Ja jestem na drugim planie a pierwszoplanową rolę pozostawiłem............ ;)
---------- Post dodany o 04:12 ---------- Poprzedni post był o 04:01 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Co mogę wrzucić...rozkopane wyro. Leica znowu leży w serwisie :-(
To dla tego rozkopałeś wyro, że Leica leży w serwisie. Zobaczysz jak wróci do domu to Cię opitoli za bajzel (kobity już tak mają) ;)