ciekawe informacje historyczne, a pomnik oryginalny
Wersja do druku
ciekawe informacje historyczne, a pomnik oryginalny
Dobra wrzuta, świetne kadry, szczególnie dwa ostatnie, dobra lekcja historii.
Nie żebym się czepiał, czy dawał wskazówki co do obróbki, średnio się na tym znam, ale jest coś co nie do końca mi pasuje. Dotyczy to generalnie fot z tego wątku, nie tylko ostatniej wrzutki. Coś nie do końca fajnego dzieje się z hmmm kontrastem tonów średnich, jest też, niewielki ale jednak, efekt "halo". Stawiam na jakieś odszumianie, albo raczej (nad)użycie suwaka "clarity"?
Zdaje się, że Bodzip używa tylko Gimpa a tam nie ma takiego suwaka ;)
Być może efekt, o którym piszesz, wynika z "ostrego" wyciągania cieni? :roll: Jednak MZ, nie jest to zbyt nachalne i w tego typu zdjęciach nie jest to wielkim błędem.
Sporo zdjęć Bodzipa jest robionych w miejscach, gzie jest sporo naturalnego cienia.
Kawal historii..
Fajnie opisane. Na Ciebie zawsze można liczyć :)
O ile można to tak nazwać to "fajny" cmentarz z ładnie opowiedzianą historią. Nie pokusiło Cię coś aby wejść na ten pomnik po tych stopniach?
Zdjęcia przednie. Mnie najbardziej podobają się:
1491 - piękna panorama
1494 - pejzaż super, aż korci aby wziąć plecak i pójść tą drogą
1502 - z bardzo ciekawej perspektywy uchwycone.
Tak ważna dla świata, i tak rzadka rocznica nieczęsto się zdarza.
Dlatego postanowiłem taki nietypowy pomnik pokazać.
Czy lekcja ? pewnie tak. Bylem bardzo miło zaskoczony, gdy spotkałem tam młode małżeństwo z Łodzi ze swoimi 4 i 5-cio latkami. Cieszy szczególnie, że oni sami młodzi są i tak po wieku patrząc to nawet stanu wojennego nie pamiętają. A już pokazują historię swoim dzieciom.
Więc dzięki wszystkim za odwiedziny, a Karolowi w szczególności.
Tak - wiem o tych mankamentach, tym bardziej, że cienie bardzo smoliste były i starałem się jakoś wyciągnąć. Widzę, że nie za dobrze mi się udało co składam na karb moich umiejętności, jak i bardzo ostrego słońca. Być może inna pora dnia, a najpewniej inna pora roku pozwoliła by pokazać ten monument w całej krasie.
Dla tego lubię oglądać Twój wątek. Pokazujesz niezły kawałek przyrody, historii, geografii, ciekawych miejsc.
Stara stodoła.
Jak zdjęcie robiłem to facet do mnie dostartował:
- kto panu pozwolił filmować moją chałupę ?
- a z publicznego miejsca to mi wolno, na drodze stałem...
...
ale suma summarum później pogadaliśmy bardzo miło. Gość myślał, że z jakiejś agencji jestem :D
1503. Załącznik 125640
Mnie czasem biorą za Warszawiaka co przyjechał na przegląd żeby za bezcen wykupić co jeszcze zostało. Mam też swój patent na takie sytuacje - jak babcia podąża nerwowo w moją stronę z motyką albo innym sprzętem, to uprzedzam ją inicjując rozmowę staropolskim Szczęść Boże! Ludzie od razu zmieniają front, czasem nawet sami pozwalają się sfotografować.
Sytuacja mgławicowa była dziś dziwna. Rano otworzyłem swoje śliczne oczęta, a tu... mleko :shock:
Dobra, to szybka kawusia i jadymy. Miała być Wawrzka lub Oderne. Ale gdzie tam, coś niesamowitego - w mieście mgła, im dalej od miasta tym czyściej, hmmm :roll:
Fajna górka jest we wsi Kwiatonowice. Tak, to tam gdzie facet się ciskał o stodołę :D
Kilka migawek.
1504. Załącznik 125642
1505. Załącznik 125643
1506. Załącznik 125644
1507. Załącznik 125645
1508. Załącznik 125646
fajna mgławica i kolorki :grin:
1504 jak burza piaskowa.
1505 pasuje jako baner na dożynki, podoba mi się z tym kwiatkiem
1508 tak siano to się chyba tylko w górach i na Kaszubach układa
1505 i 1507 misię :)
Pozdrawiam.
I prawdziwe snopki.
Jak widac zniwa juz...:-)
Fajne obrazki.
Snopki (kucki) to już chyba niezwykły widok, u mnie w okolicach nie widziałem tego daaawno :) , samemu zdarzało mi się posłużyć czasami kosą, zrobić powrósła i wiązać snopki... :)
Pięknie tam u Ciebie. Mam nadzieję, że nic się nie zmieni i odwiedzę te piękne strony:)
1505 nieźle wypatrzone.
spiesz się bo się szybko zmienia... patrząc na lata mego dzieciństwa to już sporo w tamtych stronach się zmieniło... A warto zobaczyć zanim całkowicie czas tego nie dotknie swymi łapskami i nie zmieni na nowsze...
Bogdan dzięki za kolejny wycinek historii, chętnie ją poznaję czytając Twoje wpisy.. I pomyslec ze nigdy historii nie lubilam..
Kurde pochował krowy i pokazuje snopki. Haaaaa ja wiem po co pokazujesz te snopki. Oj Ty, Ty zboczuszku mały figlum miglu w snopkach ;) :D
kurcze, Bodzip, należy Ci się minusa udzielić żeś tematu podstawków z fot. 1508 (tak się u nas mówiło na postawione w kopki, powiązane w snopki zboże) mocniej nie poeksploatował. To poninien być wszak bardzo wdzięczny temat. Motyw (w moich stronach) już praktycznie nie do zobaczenia. Do tego fotografia podobno lubi symetrię i powtarzające się regularne wzory... a tu ech, tylko jedno zdjęcie i to jakieś z oddali.
pozdrowionka!
na razie to mu zdjęcie (1502) to fotografii miesiąca zgłosiłem. Tam też się -|- (plusik) zrobił
Wiecie co ? zaskoczenie - no się nie spodziewałem, bo u nas może nie tak dużo jak dawniej, ale snopki są.
u nas to już nawet małe poletka kombajnami się kosi. Kilku rolników kupiło (z Austrii czy Niemiec) stare kombajny, poremontowali je i jest walka o klienta. Nie to co kiedyś gdy o kombajn trzeba się było prosić. Więc nikt już kosą nie kosi. Chociaż, gdyby pojechać kawałek dalej, już za Myślenicami podstawki można jeszcze zobaczyć. Ale tam poletka jeszcze mniejsze, a dojazd do nich jeszcze gorszy więc kombajnować się po prostu nie da.
buty
1509. Załącznik 125840
jedne i drugie antypoślizgowe:)
fajne zdjęcie