Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
mam w łapach to porównuję bo chce kupic i sprawdzam to do czego najczęściej używam a iso to dość istotny temat dla mnie :)
Nie bardzo rozumiem co ma definicja iso do mojego pytania :(
Tak czy inaczej dobrze wiedzieć ze jednak to nie to samo tzn. że w np. D5100 mogę mieć krótszy czas niż w em10 choć nie da sie ukryć że stabilizacja jest rewelacyjna
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Krótka uwaga - sterowanie aparatem z telefonu, to jest cudowna opcja!
Tak ze szczerej ciekawości - kiedy się ta opcja przydaje? W jakich sytuacjach?
Myślę i myślę... chyba mam coś poblokowane w głowie...?;)
Jak wygląda stabilizacja w M10 ze szkłami nie przekazującymi informacji o ogniskowej do korpusu? Czy wprowadza się jakoś ręcznie informację o ogniskowej, żeby matryca wiedziała, jak się wychylać?
Wyzwalanie aparatu na statywie?
Cytat:
Zamieszczone przez
dojarek
Jak wygląda stabilizacja w M10 ze szkłami nie przekazującymi informacji o ogniskowej do korpusu? Czy wprowadza się jakoś ręcznie informację o ogniskowej, żeby matryca wiedziała, jak się wychylać?
Tak, wybierasz wartość ogniskowej z zakresu 8-1000mm.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Tak ze szczerej ciekawości - kiedy się ta opcja przydaje? W jakich sytuacjach?
Myślę i myślę... chyba mam coś poblokowane w głowie...?;)
Kiedy siedzisz sama na plaży i chcesz mieć fotkę z morzem w tle, a nie masz kogo poprosić by wykadrował odpowiednio. Albo wtedy kiedy wstawiasz aparat na statywie w zimne fale na tej samej plaży i chcesz oszczędzić sobie stania po kolana w zimnej wodzie, a motyw jest na tyle interesujący, że nie chcesz odpuścić.
Przykład:
Załącznik 116815
Jeszcze inna sytuacja? Masz akredytacje na koncert. Chcesz zrobić nietypowe zdjęcie ludzi przed sceną, tak by uchwycić razem z nimi wokalistę. Dysponujesz rybim okiem. Wystawiasz aparat na statywie w górę. Z telefonu obserwujesz kadr, ustawienie punktu ostrości i sterujesz wyzwoleniem migawki w odpowiednim momencie. Tu przykładem chwilowo nie dysponuje.
Można też ustawić aparat na gałązkę i z dalsza czekać, i czekać aż zimorodek przyleci. A wtedy sru :mrgreen:
Bo jakby siedział sobie człek obok aparatu, to zimek na pewno odpuści.
Mnie nie przekonał żaden przykład.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Kiedy siedzisz sama na plaży i chcesz mieć fotkę z morzem w tle, a nie masz kogo poprosić by wykadrował odpowiednio.
Jeśli chce mieć fotkę z morzem w tle i całą postać, rozumiem, że zdjęcie będzie przedstawiało osobę bawiącą się telefonem? Wolałbym użyć samowyzwalacza na 10s.
Zamieszczone przykładowe zdjęcie nie sadzę aby nie można takiego zrobić bez tego bajeru, kwestia tylko użycia odpowiedniej ogniskowej.
Jeśli chodzi o przykład z koncertu nie prościej (szybciej, wygodniej) do aparatu na statywie podłączyć wężyk spustowy i w odpowiednim momencie (obserwując kadr na wyświetlaczu) wyzwalać migawkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mnie nie przekonał żaden przykład.
Jeśli chce mieć fotkę z morzem w tle i całą postać, rozumiem, że zdjęcie będzie przedstawiało osobę bawiącą się telefonem? Wolałbym użyć samowyzwalacza na 10s
Przecież można ustawić w menu opóźnienie 10 sekund i korzystać ze smartfona, wówczas będzie czas, żeby schować telefon.
Cytat:
Zamieszczone przez
jurekg
Przecież można ustawić w menu opóźnienie 10 sekund i korzystać ze smartfona, wówczas będzie czas, żeby schować telefon.
Niby można tylko gdzie go schować jak dziewczyna jest w stroju kąpielowym:wink: Tak poważniej jest to jakiś bajer, a praktyczne zastosowanie fotograficzne niewielkie i spokojnie można bez tego się obejść.