2 załącznik(ów)
Odp: obrazki amatora - apz.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ciekawe co Ty robisz tym zdjęciom?:-P
Ciekawe motywy, ciekawe światło ale obróbka, MZ, psuje cały efekt :wink:
Uczę się PS-a, popełniając błędy. Miało być bardziej kolorowo i więcej światła. A więc w ACR + trochę przezroczystości, jakieś 25-28+ nasycenia, jakieś30+ jaskrawości, otwieram w PS i używam zakładki cienie i światło
cieniem rozjaśniam światła ujmuję, na koniec krzywe i próbuję ustawić szarość - o tu się chyba udało:
396.https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1319926340
397.https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1319926344
W tym czarno-białym bardziej podoba mi się srebrna poświata na słomie jak prosta konwersja.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Uczę się PS-a, popełniając błędy. Miało być bardziej kolorowo i więcej światła. A więc w ACR + trochę przezroczystości, jakieś 25-28+ nasycenia, jakieś30+ jaskrawości, otwieram w PS i używam zakładki cienie i światło
cieniem rozjaśniam światła ujmuję, na koniec krzywe i próbuję ustawić szarość - o tu się chyba udało:
Używasz kompletnie niezrozumiałych dla mnie terminów :mrgreen:
Ja używam OlympusView2 do raw- ów a potem Gimp. Niemniej tym razem, nie mam uwag do obróbki :grin:
Z ostatniej wrzutki zdecydowanie kolor.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Kazdy sie uczy na bledach.Krzywe to bardzo potezne narzedzie.Z czasem sie nauczycz,ze to co robisz w acr to zrobisz krzywymi,i nawet nie bedziesz potrzebowac cienia i podswietlenia(bo to tez krzywe)To ze uzywasz takiego profilu koloru to nie znaczy,ze ci co uzywaja bardziej powszechnego widza to samo i tak samo.U mnie Twoj szary jest nie taki calkiem szary,ale to moze wina mojego monitora.
Az se skreeny zrobilem zeby sprawdzic.Wstawie tu tez.Pomiar robiony w czerwonym punkcie.Zapis automatycznie w prawym gornym rogu.Jak widac na wersji czarno bialej jest idealnie rownowaga-czyli szary.Na kolorze jednak jest troche przewaga jednego nad drugim ,drugiego nad trzecim:mrgreen:
A moze to tak byc musi?Załącznik 56619Załącznik 56620
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
...na wersji czarno bialej jest idealnie rownowaga-czyli szary.Na kolorze jednak jest troche przewaga jednego nad drugim ,drugiego nad trzecim:mrgreen:
A moze to tak byc musi?
Pewnie tak, skoro to kolor :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Używasz kompletnie niezrozumiałych dla mnie terminów :mrgreen:
Ja używam OlympusView2 do raw- ów a potem Gimp. Niemniej tym razem, nie mam uwag do obróbki :grin:
Ja też wiele jeszcze z tych narzędzi nie rozumiem - powoli praktykuję usiłując pojąć, a że ciężko mi to idzie po efektach widać.
---------- Post dodany o 11:07 ---------- Poprzedni post był o 11:05 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kazdy sie uczy na bledach.Krzywe to bardzo potezne narzedzie.Z czasem sie nauczycz,...
Dziękuję za wiarę we mnie i nadzieję , Takie PS-owe światełko w tunelu...
Pozdrawiam AP.
3 załącznik(ów)
Po południu byłem chwilę w BB. Poniżej ostatnie słoneczne chwile - Parkowa alejka pod Kętami w budowie i chwila świetnego światła - nie mogłem się nie zatrzymać, skończyło się po zrobieniu przeze rmnie 4 fotek, nie wiem na ile udało mi się to złapać i po zachodzie. Przy wyjeździe z Bieska był sklep z motocyklami
- zlikwidowany już, poręcz z ogrodzenia parkingu posłużyła mi za statyw, dalej w lewo jest już ściana budynku, i zaczynają się na dole drzewa. Żadnych zamiarów i założeń - takie próby łapania chwili. A i jeszcze jedno - po zdjęciach robionych w pomieszczeniu aparat został na iso 1000, rzuciłem okiem na wyświetlacz - wydało mi się że to 100, następnym razem włączę aparat przed zapakowaniem go do plecaka. Mocno się zdziwiłem, że to całkiem nieżle jeszcze wygląda. Degradacja jest , ale spodziewałem się dużo gorszej. Ostatni bez odszumiania.
398.https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1320029932
1 i 2 bardzo fajne. W 2 trochę poręcz przeszkadza ale złapałeś najlepszy moment po zachodzie słońca. 3 trochę przejesieniłeś :wink::grin::mrgreen:. Kolory walą po oczach.
2 załącznik(ów)