Aaa! Jestem pod wrażeniem. Czas na aktualizację.
---------- Post dodany o 11:49 ---------- Poprzedni post był o 10:20 ----------
Z tif'a wyciął niestety, ale ja to się na Gimpie nie znam za bardzo. Może Ty znajdziesz kiedyś, przy okazji przyczynę.
Wersja do druku
Aaa! Jestem pod wrażeniem. Czas na aktualizację.
---------- Post dodany o 11:49 ---------- Poprzedni post był o 10:20 ----------
Z tif'a wyciął niestety, ale ja to się na Gimpie nie znam za bardzo. Może Ty znajdziesz kiedyś, przy okazji przyczynę.
W sumie to nie wiem, będę musiał jeszcze popatrzeć. Taki mam zrzut ekranu ze zdjęciem i exifem
Załącznik 141823
Wystarczy w Darktable zapisać do tif (sprawdzić czy w tym tif-ie jest EXIF, jakimś najprostszym programem, czy to w właściwościach pliku). Otworzyć później ten tif w Gimp, zapisać do jpg i ponownie sprawdzić czy jest EXIF. (Sądzę, że sam Darktable nie wycina EXIF z tifa, aczkolwiek pewny nie jestem:) )
Ten Gimp 2.9.1 obsługuje też pliki 16-bitowe?
Jeśli jest jak piszesz to właściwie nie ma o czym dyskutować i wskazywałoby, że jednak ten Gimp 2.9.1 obsługuje EXIF w tif-ie. Zasugerowałem się tym co napisał jck, że z tif-a Gimp (ten nowszy) wycina EXIF. Się wyjaśniło, że jednak miał starszą wersję Gimpa.
PS
Proponowałby przenieść posty od #321 włącznie do tego wątku
APZ chyba jest tu władny.
Dzięki Bodziu.
Wersja Gimp-2.9.1-64bit dla Windows. Jest świetnie. Nie kastruje exif'ów, 16 bitów na kanał (i więcej), ergonomiczny interfejs i wiele innych miłych cech. Wreszcie!
Do pobrania: http://www.partha.com/
PS Ukłony dla salvadhor'a.
Ceuta - nocny spacerek Andrzeja.
Dziś ja pierwszy ? :shock: :)
Załącznik 142232 Załącznik 142233
Załącznik 142234Załącznik 142235
Adobe Photoshop CS6
Tylko CaptureOne...
Tym razem nietypowo całkiem, ale zmieści się w tej formule. Chyba we wtorkowy wieczór zainspirowałem Andrzeja podsyłając mu link gdzie można było kupić folię astronomiczną, z sugestią, że jest już po ptakach. No i nie doceniłem go. W czwartek była folia, zrobiłem filtr, który z pomocą rąk chirurga skleiliśmy do kupy. A w piątek to ja musiałem cykać zaćmienie, zostając nietypowo tutaj, autorem i strzału i obróbki. Ponieważ cały sprzęt, a to body, a to obiektyw, statyw, folia i na koniec pomysł umieszczenia tego tutaj – są Andrzeja, to moja nieopatrzna wtorkowa uwaga spowodowała takie oto konsekwencje. W exif'ie znajdziecie wszystko.
Link do orfa: https://drive.google.com/file/d/0BxFkZjxntpo7NGZXcGxaWTBmZTQ/view?usp=sharing
[ notatka : Jedno wyjaśnienie dla publiczności nieuczestniczącej w zabawie - Gdyby było tak, jak zaplanowałem, fotografowalibyśmy obaj na obu moich trzysetkach manualnych, niestety ja musiałem obsługiwać moich klientów i udało sie ze trzy razy spojrzeć przez folię na zaćmione słońce nie mając na ten czas zastępstwa, Jan zaś dzielnie mnie zastąpił w obserwacji i obsłudze E-M5. W przeciwnym razie oglądalibyśmy obaj tylko fotki w necie.
Przy okazji pojawiła sie mozliwość popracowania z dużym RAW-em z Marka II. Mam nadzieję po greckim rejsie będą kolejne ciekawe fotografie w tym miejscu o dużej rozdzielczości. ]apz
Można ze strukturą. Ale jak było w rzeczywistości tego nie wiem. Myślę sobie, że takiej struktury tam nie ma.
Załącznik 143462 Załącznik 143463
Z szumem, u siebie żadnej struktury nie dostrzegam :)
Załącznik 143464 Załącznik 143465
Załącznik 144322Załącznik 144323
Załącznik 144321
PS
Link do zestawów zdjęć, tych uczestników którzy utrzymali założone standardy. Do zestawów dołączono dla porównania wyniki wywołań w OV3 na ustawieniach domyślnych.
https://drive.google.com/open?id=0Bx...X2s&authuser=0
Z Życzeniami Wiekanocnymi od ekipy rawów apezeta dla forumowiczów.
Zamiast jajek i kurczaka makak...
Zdjęcie dosyć przypadkowe, robilem znane obserwatorom z Facebook-a zdjęcia pionowe krajobrazów skalno-morskich. Makaki mnie mniej interesowały a w zasadzie ich unikałem by nie ponieśc strat w sprzęcie lub garderobie, ten się mi nawinął pod obiektyw i nacisnąłem migawkę. Jest częścią tryptyku zakończonego skokiem na lusterko zjeżdzajacego w oddali transportera.
Współczuję obrabiającym... Matrycy w czasie rejestracji zabrakło jakies 5,5 EV w czasie rejestracji. Możecie nareszcie sprawdzić ile można z niej wycisnąć.
Na pewno mówisz o tym powyższym pliku ORF? Moim zdaniem niczego nie zabrakło, trzeba głównie światła przygasić ale LR nawet nie wskazuje tu przepaleń. Histogram tak nie wyglada gdy brakuje mu 5EV. W każdym razie na tym przykładzie nie można sprawdzic ile można wycisnąć z matrycy bo zdjęcie (.orf) ani nie jest przepalone ani niedoświetlone. Można tylko dyskutować czy aparat z gorszą matrycą zarejestrowałby tą scenę podobnie (bez przepaleń i z doświetlonymi cieniami). Bardzo możliwe, że nie.
Załącznik 144329
U mnie podobnie jak u kol. andtor2. Histogram pokazuje jedynie zbyt mocne nasycenie. Po odjęciu nasycenia (-10) jest dobrze
Załącznik 144336Załącznik 144338
U mnie po konwersji do dng na lr3.2 pokazuje przepały:
Załącznik 144335
ale na wersji 5.7 na pliku orf jaki dng prześwietleń nie widać:
Załącznik 144337
Mnie się wydaje że w przypadku lr wszystko zależy od tego na jakich ustawieniach domyślnych się ten plik otworzy
Wiadomo że 3.2 ma inne ustawienia domyślne a 5.7 inne.
Jechałem na jpg bo nie mam dostępu do nowego Gimpa. No i tak trochę pojechałem po bandzie, bo strukturę morza w miejscu gdzie najbardziej błyskała chciałem pokazać. No i się udało :)
Moje Darktable, ale też najnowsze, Gimp trochę starszy.
Załącznik 144349 Załącznik 144348
Dziwne w takim razie, że u kol. A56 ACR pokazuje inaczej. Z niezależnych programów DxO Optics Pro 8 i RawTherapee 4.2 pokazują histogram jak LR4 - bez przepaleń.
U mnie jedynie Zoner, jego histogram, wskazuje na przepalenia (tak też wyświetla, przepalone) ale jakoś temu programowi nie wierzę...
Matryca w M5 świetna jest ale nie ma takiej opcji aby z 5EV przepalenia dała radę i były tam jeszcze szczegóły. Z niedoświetleniem to z 4EV (może i nawet 5, tego nie wiem) sobie poradzi.
Załącznik 144351 Załącznik 144352
Nieco przesadziłem z obróbką, ale niech już będzie:)
(LR4 i Perfect Effects 9)
Brakło 1 EV w światłach i 3 EV w cieniach, nie jestem taki debilny by przeswietlić 5 EV w światłach.... Chyba, że mam w środku dnia w kadrze słońce, wtedy trudno, coś trzseba wybierac.
Mam powyłączaną większość automatycznych korekt w ACR-rze by nie mieszały mi wołaniu IR-ów.
Ad1. Czyli ja, A56, robtor, mamy w LR (ACR to ten sam silnik programu co LR) ustawione jakieś dziwne automaty:wink::grin:, a APZ nie. Podpowiesz jak je wyłączyć. (Może właśnie kol. APZ ma jakis automat, preset, który mu sie od razu ładuje dla .orf z EM-5?, skoro większość ma inaczej)
OV owszem poprawia, wywołuje na wstępie tak jak ustawiony jpg czego nie potrafią programy od Adobe.
Ad3. Stwierdziłem, że ten program jako jedyny z tych co wymieniłem pokazuje na histogramie przepalenia:
Załącznik 144356 (czy to jest na sucho czy można bardziej?)
także widoczne są przepalenia na obrazku. Jak się dowiedziałem podobno w światłach brakuje 1EV czyli trzeba rozjaśnić jeszcze, bo już się pogubiłem...
1. Specjalnie dla Ciebie Andrzeju.
DxO
Załącznik 144363
RawTherapee
Załącznik 144364
2. Tak, nie można bardziej.