Jednym słowem to trzeba by na jakieś tele zakładać pierścienie, albo sigma 150mm :) ?
---------- Post dodany o 20:08 ---------- Poprzedni post był o 20:07 ----------
To u mnie jakaś sama dzicz nie chętna do pozowania...:mrgreen::grin:
Wersja do druku
Jednym słowem to trzeba by na jakieś tele zakładać pierścienie, albo sigma 150mm :) ?
---------- Post dodany o 20:08 ---------- Poprzedni post był o 20:07 ----------
To u mnie jakaś sama dzicz nie chętna do pozowania...:mrgreen::grin:
Nie lubię wysokich ISO, ;)
Też, ale z tym mam ostatnio problem...
No z tym szkiełkiem będziesz miał jeszcze lepiej niż ja z 40-150
Moje ostatnie, to w przedziale 200 - 800 ISO były robione
Ja tą drugą na ISO 320 robiłem, staram się 400 nie przekraczać choć część fot dziś na ISO 500 szło ale światła już nie było i wiało...
kilka oblechów dzisiejszych
YM089
Załącznik 148073
YM090
Załącznik 148074
YM091
Załącznik 148075
YM092
Załącznik 148076
YM093
Załącznik 148077
YM094
Załącznik 148078
Fajne wazkim, ostania wrzuta tez niczego sobie, chociaz widze kilka kadrow gdzie brakuje zdecydowanie do pelni szczescia ostrosci.
pozdro
Cześć yamada,
Kolejne ciekawe zdjęcia, które nie skupiają się wyłącznie na owadzie i na powiększeniu typu 3:1 i zaglądaniu musze pod skrzydło, lecz mamy oblechy ciekawie wpisane w kadr.
pozdrawiam,
p.s. Pozwoliłem sobie Twoje foty wykorzystać jako przykład ciekawych kadrów w makrofotografii - tu też podkreślę - progres zdecydowanie widoczny - po ~9 miesiącach rodzisz już zdecydowanie lepsze foty, niż na początku - wielkie brawa!
40-150 z pierścieniem i raynoxem, w sumie to walka bo najmniejszy ruch czy podmuch wiatru chrzani wszystko... No i sam w sobie taki zestaw do demonów ostrości nie należy. Mimo to i tak mam frajdę z focenia :)
Ty się staraj, a my sobie pooglądamy. :mrgreen:
Oblechy nie takie brzydkie, jak je Saboor określa. :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Pierwsza muszka debeściarska:-) Ciął bym jednak górę, albo dół tak aby owad znalazł się biżej mocengo punktu. Ale ogólnie wszystkie makro na spory plusik :-)
92,93,94 - fajne, podobają mi się :)
Masz pewnie rację ale mocniejsze cięcie pogorszy mi jakość, a że focę z pierścieniami to niestety im bliżej środka tym mniejsze zniekształcenia, dlatego też większość moich makrofot będzie taka a nie inna. Sam czasem się wkurzam ze centralnie jest ale coraz mniej mi to przeszkadza.
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 22:24 ---------- Poprzedni post był o 22:22 ----------
Podziękował :)
---------- Post dodany o 22:25 ---------- Poprzedni post był o 22:24 ----------
Ok. Będę się starał...
---------- Post dodany o 22:26 ---------- Poprzedni post był o 22:25 ----------
:) to świetnie
---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post był o 22:26 ----------
Dzięki :)
Masz rację nie są takie brzydkie....... są wstrętne. :mrgreen:
Kiedyś sam próbowałem różnym potworom robić zdjęcia, ale zawsze bałem się , że taki jak zobaczy, że go celuję to z zemsty skoczy mi do gardła, krew wyssie, boleriozą zarazi, a i użre normalnie.....:shock:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen:
Bardzo podoba mi się YM089 :grin:
Różnie, ostatnio najczęściej do 40_150, na 12-50 rogi rozmywa. Może źle napisałem. Szkła jakie mam nie są wysokich lotów szczególnie w marnym świetle i zbyt mocne kadrowanie degraduje obrazek. Same szkła w rogach nie są rewelacyjne.
Całkiem realne z tym rozmywaniem przy krótkich ogniskowych. Trzeba pamiętać aby ostrzyć na minimalną odległość co raczej oczywiste. Robiłem kiedyś próby na 12-50 ale już nie pamiętam jak to dokładnie było. W pewnych ustawieniach przesłona/grubość pierścieni/odległość ostrzenia zaczyna uciekać ostrość w rogach a płaszczyzna ostrości staje się sferą. Przy długich ogniskowych przestaje to być zauważalne, w 60/2.8 też problemu nie dostrzegłem.
To chyba raczej wina konkretnego szkla.
Ja na swoich nie mam problemow z uzyskaniem ostrosci na brzegach, niewazne od ogniskowej :)
p.s. Czas chyba na nowe szkielko :P
pozdro
Dziś znów kilka oblechów złapane :)
YM095
Załącznik 148167
YM096
Załącznik 148168
YM097
Załącznik 148169
YM098
Załącznik 148170
YM099
Załącznik 148171
YM100
Załącznik 148172
YM101
Załącznik 148173
W ogóle bida straszna z robalami u mnie tylko komarów nie brakuje.
Niby tak...ale Wiecej robali widziałem w październiku i listopadzie niż teraz. A nastawiłem się na wiosenny sezon...
fajny ten zielony Filip:grin:,
wcześniejsza seria też niezła
mamy już niezłe zaplecze forumowe w macro