Ja poszedłem do tego samego lekarza co Jasand :) ale decyzja jeszcze nie zapadła czy zostanę tylko z LX100
Wersja do druku
Ja poszedłem do tego samego lekarza co Jasand :) ale decyzja jeszcze nie zapadła czy zostanę tylko z LX100
Główny hamulec to ta jego niezbyt zachęcająca jak na kompakt cena.. Ale z drugiej strony jakość musi kosztować
Jak ktoś często poprawia kadr wykonując cropa to szybciej poczuje różnice.
U mnie księgowa podpowiada LX100, mam Pentaxa K-5 z UWA i dwoma fajnymi stałkami który zaspokaja moje potrzeby w 99% - brakuje mi tylko czegoś poręcznego mniej obciążającego kręgosłup na co dzień i na wyjazdy.
Witam !
Gorskie klimaty z tego aparatu:
I cos na 6400 ISO
Pozdrawiam
dpreview.
chyba lina już była podrzucana do galerii.. mniejsza o większość.
wszystko obejrzane i zaktualizowane ;)
ja generalnie patrze na inne wady tego aparatu a od jakości raczej nie będę oczekiwał więcej niż ten aparat oferuje.
generalnie jak przejrzeć ofertę aparatów, to ten model oprócz Leica D-LUX typ 109 nie ma konkurencji.
co nie znaczy, że za chwilę się nie pojawi.
oczywiście biorąc pod uwagę wszystkie techniczne rozwiązania tej konstrukcji.
zapomniałem o Canon PowerShot G1 X Mark II.
to chyba najbliższy konkurent dla Lumixa.
Jutro będę czekał na kuriera. :)
Czekamy na wrażenia :)
z niecierpliwością!!!
review by Gordon Laing: http://www.cameralabs.com/reviews/Pa...00/index.shtml
Dostałem email z informacją od Leica Store, że Leica D-Lux (Typ 109) będzie dostępna w drugiej połowie przyszłego miesiąca.
Email przyszedł 31 października, czyli wynika, że w drugiej połowie listopada.
Mój LX100 jest u mnie od wczoraj :)
A zdjęcia gdzie :twisted:
Pozdr
Nie bądź tajemniczy i pisz! I wrzucaj i pisz :)
i nie żałuj klawiatury :D
Ani internetu ;)
Poczekajcie niech się chłop chwile nacieszy :-)
Żadnych "testów", recenzji itp nie bedzie. Nie mam do tego polotu. :) Powiem krótko tak: aparat wart swojej ceny. Na taki czekałem. Ma wszystko co mi potrzeba. Obsługa w intuicyjny sposób. Prawie żadnego grzebania w menu. Pierścien (ten karbowany ) na środku obiektywu słuzy do skokowej zmiany ogniskowych , których wartośc wyswietla sie na LCD. Opcja panoramy podobna jak w GX7. Zdjecia według mnie nie różnia sie od tych jakie dawał mój poprzedni zestaw (GX7+12-35). Jedno jest pewne nie będzie parcia na dodatkowe zakupy. To tyle i aż tyle.
Do kolegów z którymi koresponowałem na PW - Warto , naprawdę warto !!!!
Ja juz sie wiecej nie odzywam. Są mądrzejsi i bardziej elokwentni w tych sprawach . Moze oni jak kupia to sie wypowiedzą na temat szczegółów.
PS Średnica filtrowa to 43 mm
Nic, trzeba kupić i się przekonać samemu.
A może zamiast pisania wrzucasz zdjęcia z tego cuda?
Ostrość tym pierścieniem ustawia się w trybie M. Wyzwalanie lamp bezprzewodowych jest (do trzech lamp)
Wrzuć pare zdjęć w różnych warunkach oświetleniowych jesli możesz.
... i dotykowym ;)
Niektóre sklepy sprzedają z wersją dotykowa mam ochotę kupić poużywać z rok i potem oddać jako niezgodny ze specyfikacja
http://www.oleole.pl/kompakty/panaso...rny.bhtml#opis
Ruchomy wizjer w GX7 uzyłem tylko do ustawienia dioptri (bo bez odchylenia go w pionie nie idzie tego zrobić) tak aby uzywac go bez okularów. Gibany ekran kilka razy a dotyk sprawdziłem tylko jak działa. Tak ,że dla mnie te różnice nie istnieją. Minusem w GX7 było to , ze wizjer był w proporcjach 16:9 i przez to obraz wydawał sie mały. Mozna było ustawic 4:3 ale z boku były czarne pasy a wysokość pozostawała ta sama co w 16:9.
Ze specyfikacji GX7
"wizjer elektroniczny, kolorowy, 2 764 800 punktów, pole widzenia: 100%, proporcje 16:9, powiększenie: x 1.39, punkt oczny: 17.5 mm, czujnik zbliżenia oka, możliwość odchylenia w górę o 90 stopni, korekcja dioptrii: od -4.0 do +3.0"
Do makro używam i gibanego i dotyku. Pewnie będzie mi brakować. Ale za to jest sterowanie z telefonu wiec może to się sprawdzi
ja podobnie jeśli chodzi o dotyk - wyłączyłem. Ale ruchomy ekran bardzo często służył - ostatnio np. zdjęcie grzyba do gazety, no nie da rady bez tego. Czy ujęcia z góry lub w ciasnocie na imprezach.
Rozwiązanie to wifi i smartphone, ale czy będzie mi się chciało.. ;)
Nie będzie ;) i nie będzie wygodnie.
Gibanego ekranika nic nie zastąpi :(
nie!!! nie ma wg mojej subiektywnej oceny lepszego dla mnie aparatu.
chyba że sklonowana Leica :)
co nie zmienia obiektywnej oceny, że gibasa nic nie zastąpi! smutne ale prawdziwe.
wspomniecie moje słowa "następca nie będzie miał wizjera ale za to gibany ekran wrzucą... może coś jeszcze poprawią.. ale nic ważnego".
ja się tylko zastanawiam miedzy LXem a Lką.
i nie ma dla mnie żadnego znaczenia logo, kształty przycisków, kolor lub inne drobne różnice w modelach.
interesuje mnie wyłącznie obrazek i to wyłącznie w jpg'u. rawy sobie wywołam... choć unikam tego jak ognia.
powód banalny, brak czasu, brak zleceń - to jest tylko moje hobBBby :cool:
i już to chyba gdzieś pisałem, największą zaletą tego (lub temu podobnych) aparatu dla mnie, jest brak możliwości rozbudowy (pomijam baterię, etui itd).
Leice nie wziąłem z trzech powodów. Po pierwsze brak gripa. W Panasie trzymadełko jest. Po drugie ten program co daja dodatkowo jest mi niepotrzebny. 550 zł (jak na dzisiaj bo nie wiadomo ile ostatecznie sobie policzą - LX miał byc za 3.700 a niektorzy sobie licza 4.000) pieszo nie chodzi.Po trzecie nie zamierzam szpanować :) Lumix jest taki nie rzucajacy sie w oczy. !!!
PS Baterie dodatkowe zamowiłem w ADKO ( firmy OTB) dwie sztuki za 80 zł z przesyłką. Nie zamierzam upaść na głowe i dac 250-300 zł za oryginał. Zapasowe ogniwa to takie psychologiczne zabezpieczenie , ze w razie czego coś jest pod ręką.
Nad futerałem sie zastanawiam. A automatycznego dekielka nie kupie bo orginał ma dziurke i smycz co jest dzisiaj rzecza niespotykaną.
hmm takie coś to ja mam już w LX3.
z gripem się zgadzam, zawsze to jakas podpora, tym bardziej ze ja mam malutkie dłonie :D
z ceną też się zgadzam i to jest dla mnie najważniejszy powód
natomiast nie wiem jak "wywołują" jpgi oba aparaty?
i jestem w stanie tę różnicę dołożyć, jeżeli będę widział różnicę na korzyść Lki.
pewnie skończy się na LXe! bo cena ma dla mnie znaczenie. i co ważniejsze termin, Leica ma być w drugiej połowie miesiąca... co równe jest także ostatniego dnia listopada :)
Też chciałem kupić LX100, póki nie zobaczyłem sampli zdjęć z Leica D-Lux. Na forum dpreview jakiś Holender pokazał sample jpeg z przedpremierowej wersji i powiem szczerze, że żadne zdjęcia z LX100 pokazane do tej pory nie były tak dobre jak te z Leici. Ja czekam do drugiej połowy listopada :grin:
Witam !
Leica D-Lux ma sensor 1/1.7" a LX100 4/3" a to jednak spora roznica.
Chodzi tutaj o DR i utrzymywanie duzej szczegolowosci na jak najwiekszym zakresie ISO oraz uzyskiwanie bardziej rozmytego tla.
Co do sampli to dobry fotograf potrafi swietnie wykorzystac to co oferuje dany model aparatu madrze unikajac
najslabszych jego stron.
Najlepiej miec oba aparaty i potestowac, ktory lepszy dla wlasnych zastosowan ;)
Pozdrawiam
Chyba chodzi o tego:
http://www.dpreview.com/forums/post/54632760
jpg faktycznie jest b.przyjemny.
D-lux type 109 to klon LX100 z tym samym sensorem 4/3
Dyskusja toczy się pod tym linkiem
http://www.dpreview.com/forums/post/54631746
Tutaj na szybko pare sampli
Znalazłem jeszcze taki link w niezrozumiałym języku ale jest sporo zdjęć wykonanych LX100, porównań z innymi aparatami Panasa + kilka filmów pokazujących jakieś funkcje którymi nie za bardzo się interesuję bo i tak ostateczną decyzję podejmę za kilka miesięcy:
http://www.popco.net/zboard/view.php..._review&no=964
@ Darekw1967
Widzisz Darku wystarczyło dokładnie przeczytać wątek.
Pisaliśmy już jaki to konkretny model Leica oraz wymieniliśmy wstępnie różnice jaki są między tymi modelami bazując wyłącznie na dostępnej specyfikacji ;)
@ A13
Kiedyś jak się szykowałem do swojego LXa, to wyczytałem w necie, że klon mojego LXa generuje ładniejsze jpg. Niestety różnica w cenie była ogromna i zrezygnowalem. Nie mogłem też znaleźć dobrych porównań. Może to tylko magia tej kropki. Nie wiem.
Dzisiaj sprawa wygląda ciekawiej. Roznica jest mniejsza i do zaakceptowania przeze mnie.
Zeby tylko ta magiczna różnica była ;)
Zdjęcia robione przez rożne osoby w różnych warunkach nie mają znaczenia przy porownaniu. Takie jest moje zdanie.
Nie zmienia to faktu, że mam ogromną ochotę na jeden albo drugi.