Careme, sam bez nas? ;)
Osobiście wybieram wersję A, chociaż brakuje mi trochę kadru po prawej stronie. Ogólnie kadr psuje latarnia, na pierwszym planie...
Wersja do druku
Careme, sam bez nas? ;)
Osobiście wybieram wersję A, chociaż brakuje mi trochę kadru po prawej stronie. Ogólnie kadr psuje latarnia, na pierwszym planie...
IMO chyba B
ja balansów bieli nie łapię zawszę widze błędy dopiero jak inni je wytkną
mnie się podoba zwłaszcza że lubię ten most (choć nie najbardziej z krakowskich ;) )
Gwiazdki Ci wyszły ;) Czyli już wiesz jak.
Dziękuję za opinie.
Marku, istotnie: 22 przesłona i minuta czekania na mrozie ;)
Most udał się :-)
Hmm... Poniżej mam ujęcie z F8 - gwiazdek takich jak przy F16 nie widzę. Nawet początkowo myślałem, że coś z ostrością nie tak.
Załącznik 138567
Dla mnie B, na C trochę przeszkadza obcięta latarnia. Fajne gwiazdki :grin:
Ja przymykam w granicach F16..20 aby na słońcu fajne gwiazdki były. Ostrość leci, ale pomniejszając do internetu jeszcze nię nadaje.
Wtedy tylko inna metoda wyostrzyc i bedzie i tak ostre
"Moje" gwiazdki przy F9.
Załącznik 138568
Careme, jest jeszcze jeden sposób na gwiazdki bez czekania tyle na mrozie. Wytnij w dekielku na obiektyw kształt jaki CI pasuje i takie będziesz miał gwiazdki czy serduszka na światełkach ;).
ps. oczywiście zamiast orginalnego dekielka może być kawałek kartonowego kółka wciśniętego na obiektyw .
...są jeszcze filtry "gwiazdkowe"...
Dzięki, nie zwróciłem uwagi na to ;)
ps. przy następnym spotkaniu kolejka z tej okazji ;)
Fajnie te nocne z mostem wyszły, trochę może za ciasno z prawej, gwiazdki ładne :)
Gwiazdki to robię na F12 - F16 ale przy 9 mm dla m4/3. Dla Fujika jest inna matryca i inny crop, więc i stosowana przysłona inna będzie.
Wracając do mostu - trzeba było skleić. Widzę, że masz go dość dużo w kadrze, więc dwa pstryki by wystarczyły.
A zdjęcie udane :)
Samyang 10mm pod nikona np. daje fajne gwiazdki jak dla mnie, tak gdzieś od przysłony f8, nikonoski kit 16-85 podobnie :) .
Skoro moje marudzenie było przyczyną powstania tych zdjęć, pomarudzę jeszcze ;)
Brakuje mi prawej strony, więc jednak sklejka z dwóch zdjęć. Co do kadru, to B. Lewej strony jest dość ale gdyby było jeszcze 2 cm z prawej, byłoby super.
Zdjęcie D mogłoby być niezłe, gdybyś odszedł jeszcze kilka kroków w lewo (oddalił się od mostu) i podszedł maksymalnie, na ile się da, do brzegu. Uchwycił oba brzegi z zapasem, żeby lampy nie były za blisko krawędzi. Mógłbyś wtedy uzyskać panoramę obcinając górę i dół.
Myślę jednak, że przy tej ilości światełek na moście, lepiej byłoby zrobić to zdjęcie trochę wcześniej, gdy niebo nie jest jeszcze tak ciemne.
Dziękuję wszystkich raz jeszcze za opinie. Istotnie, z dwóch zdjęć łatwiej byłoby całość ująć. 14mm było w tym przypadku za wąsko.
Szerszy kąt nie jest panaceum... wyjdą Ci inne niepożądane elementy, typu jeszcze większa krzywizna i przerysowanie perspektywy...
---------- Post dodany o 19:06 ---------- Poprzedni post był o 18:57 ----------
Zjawisk nadprzyrodzonych w fotografię nie mieszaj ;)
Dawno nic nie dodawałem do wątku. Niby zdjęć jest trochę zrobionych, a jak przeglądam to jakoś nie jestem przekonany czy je dawać. Zdecydowałem się na zdjęcia z Żywca i okolic.
1. Próba z zoomem 300mm. wykonane w Szczyrku.
Załącznik 139355
2. Próba 25mm - pod światło. Park habsburdzki.
Załącznik 139356
3. Dom Chiński - park habsburdzki.
Załącznik 139357
4. Krzywe drzewo z parku
Załącznik 139358
przyjemny szybowiec, a kolor flar na 2ce ciekawy. Domek wydaje się być poprawny a drzewku chyba trochę za ciasno - aż się biedactwo wygieło by się w kadrze zmieścić.
Powiem, że mi się podobają te zdjęcia. Spokojne, lekko ocieplające klimat. W sam raz na tę pluchę zaokienną :)
Szybowiec bardzo fajny na czystym niebie.
Fajny szybowiec i drzewo:) W dwójce brakuje mi trochę dołu, za to fajne kolory od słońca:)
Poznaje te miejsca(moje rejony z dzieciństwa), choć wydaje mi się, że park jest raczej habsburski, nie habsburdzki.
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze. Pogoda w sobotę była słoneczna. Ustawiłem przy wywołaniu balans bieli na chmury, żeby ocieplić zdjęcia.
Ad 1. Chmur troszkę było, ale stwierdziłem, że ładniej ten szybowiec będzie na tle czystego nieba się prezentował.
Ad 4. Całe ujęcie wygląda tak jak poniżej. Nie mogłem się zdecydować jak to przekadrować. Pionowy gruby pień kontrastował z poziomymi gałęziami.
Załącznik 139392
Jaclas ma rację z habsburskim - pisząc to chodziło mi po głowie: beskidzki :)
Z tej wycieczki jeszcze takie ujęcia wg mnie są do zaakceptowania.
5.
Załącznik 139393
6.
Załącznik 139394
7. Tu pewnie przesadziłem :)
Załącznik 139395
8.
Załącznik 139396
Podoba mi się 6 (za staranność ustawienia pierwszego planu i tła) i 8 (może ciaśniej bym kadrował).
Wg mnie:
5-tka - raczej prosi się o inne kadrowanie (bez lewej strony) oraz obróbkę.
8-ka bardzo fajna!