Chwali się. :-D
Ty tu rządzisz, my tylko sugestie zgłaszamy.
Wersja do druku
Przekombinowane!
MZ zmieszałeś dwie sprawy- miejsca i ilość głosów.
Weź analogię ze skoków narciarskich. Miejsca w PŚ oblicza się z punktów za zajęte miejsca. Jedynie w TCS kolejność obliczało się w/g sumy zdobytych w turnieju punktów.
To były dwie różne punktacje. Za te same skoki, na potrzeby PS liczono co innego a na potrzeby TCS liczono co innego.
Jeżeli chcesz wprowadzić ranking popRAWki, weź przykład z obliczeń PŚ. Przyjmij jakąś punktację za miejsca. Masz ilość głosów- wyliczasz miejsca (nie tylko trzy pierwsze), przyznajesz odpowiednio punkty.
Zdaje sobie sprawę, że to trochę więcej roboty niż tylko przypisanie ilości głosów do nicka ale prosty arkusz w Excelu ułatwi robotę.
Punkty za zajęte miejsce są dodatkowo. Jak zauważyłeś premiowane są tylko 3 pierwsze miejsca odpowiednio 5, 3 i 1 punkt. Większe znaczenie ma ilość głosów (punktów) uzyskanych w ankiecie do głosowania. Zdaje sobie sprawę, że nie jest to idealne rozwiązanie.
Nie wiem jak oblicza się punkty w PŚ. @helmuth ,jak masz konkretną propozycję to chętnie się zapoznam, może faktycznie będzie lepsza. Powiedzmy na przykładzie popRAWki 1/2017 jak byś rozdzielił punkty z głosowania ?
Nie ważna dla rankingu jest ilość głosów oddanych na konkretną pracę. Ma ona wpływ jedynie na zajęte miejsce w danej edycji.
Ustalam ilość punktów przyznanych za zajęte miejsce.
Należy pomyśleć o tym, żeby za miejsca "na pudle" były premiowane bardziej niż sam udział w edycji. Ja przyjąłem tak (ilość punktów za miejsce do dyskusji):
1 miejsce- 10pkt
2 miejsce- 7pkt
3 miejsce- 4pkt
4-10 miejsca- 2pkt
>10 miejsca- 1pkt
Ustaliłem kolejność na podstawie ilości głosów. Na tej podstawie przyznałem punkty do rankingu:
Załącznik 187883
Skoro w punktacji nawiązałem do Pucharu Świata, więc proponuję ustalić czas trwanie edycji rankingu popRAWki na rok kalendarzowy. Obecna edycja (2017) zaczęła by się od pierwszej tegorocznej a kończyła by się na ostatniej tegorocznej popRAWki.
@helmuth , nie powiem, propozycja warta rozpatrzenia. Według tej nowej punktacji, ranking po dwu edycjach wyglądałby tak:
/w nawiasie zaznaczyłem miejsce, jakie zajęły prace po dogrywce/
Załącznik 187884
Według tej mojej punktacji na razie jest tak: /punkty wynikają z liczby głosów z ankiety do
Głosowania w danej edycji, a w nawiasie dodatkowe punkty za miejsca od 1 do 3/
Załącznik 187885
Twój sposób liczenia jest o tyle lepszy, że nie zależy od frekwencji w głosowaniu. Choć zazwyczaj ta frekwencja oscyluje w okolicy 30 głosujących.
Czekam w związku z tym na rozwój dyskusji w tym temacie, głosy, za, przeciw, jeszcze może inne propozycje (choćby ilości punktów przyznawanych za miejsca).
Co do tego:
Tu raczej będę optował za rankingiem obejmującym 10 edycji. W ciągu roku tych edycji może być ok. 25, jednak tabela byłaby zbyt duża. Nie wykluczam też zmniejszenia "tempa" popRAWek i może tych edycji będzie akurat 20 w 2017r. Niestety popularność tej zabawy maleje...
Edit.
Zapraszam do dyskusji, zwłaszcza takie osoby jak: @A56 , @Bodzip , @Saboor , @apz , @easy_rider , @Krakman , @west73 , @LuiN , @jck , @Dziadek , @henry1 , @Rabbit , @tropic , oraz wszystkich pozostałych biorących i nie biorących udziału w tej zabawie.
Zastanów się czy 25 edycji w roku to nie za dużo. To mniej niż 15 dni na edycję (zgłaszanie prac, głosowanie, opracowanie wyników)! Nie za duże tempo? Ludziom może się "przejeść" :roll:
Jeśli zaś chodzi o tabelę, to nie widzę w tym problemu. Jak pisałem można sobie pomóc Excelem. Można też napisać lub poprosić kogoś kto umie o napisanie odpowiedniego skryptu.
Co do spadku popularności, to należy zastanowić się nad sposobem zgłaszania propozycji do edycji.
Kilka ostatnich prac było w miarę poprawnych, więc po co były zgłoszone? Jeżeli na pierwszy rzut oka nie ma co poprawiać? Nie każdy widząc cudze, poprawnie wykonane zdjęcie ma pomysł na inną obróbkę. Łatwiej jest, gdy zdjęcie jest ewidentnie skopane.
Wprawa czyni mistrza. :-P Zresztą taki miał być stary cykl: 2 poprawki/mc
Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań(trudniej o nie domówienia) punkty za wygrane popRAWki=10 i wsio.
Kwestia "znajomości tematu" były popRAWki nawet z retuszem i frekwencja niska, albo prace od czapki.
Jeśli ranking=10 edycji to w ciągu roku byłyby 2-3 rankingi? Moim zdaniem lepsze rozwiązanie to roczny ranking ale wtedy najprawdopodobniej trzeba by zmniejszyć ilość edycji.
O mamo! Nie dostał lizaka na pocieszenie, to pójdzie sobie do innej piaskownicy? Daj spokój, to podejście do tematu wyalienowanego przedszkolaka, dyskwalifikowanego klasowo w latach 60tych. :mrgreen:
PopRAWkowicze to duże dziewczynki i duzi chłopcy...
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ja bym wybrał opcję: popRAWrok - Nagroda "Złoty Mietek" 2017(Oscar już jest zarezerwowany)
Kiedyś już słyszałem podobne naśmiewanie się z tych, którzy zainteresowali się swoją reputacją.
Skoro uważasz, że nie należy dawać lizaka to po co wprowadzać ranking? PopRAWkowicze to duże dziewczynki i duzi chłopcy, oni tego nie potrzebują.
Wydaje mi się, że andtor chciał ożywić zabawę ale ożywienie na forum to więcej roboty dla modowni, prawda?
Kto lubi kiedy mu roboty dokładają? :???:
Zawsze wyczuwasz to co chcesz :-) Nie mam czasu ani energii na "złość czy zniecierpliwienie" to tylko moje zdanie, Heniu. Nie mam bladego pojęcia, czemu je kwestionujesz. Masz swoje - dobrze, tylko nie odbieraj innym prawa do tego samego. Uważam, że nagradzać należy tylko zwycięzcę, to moje zdanie. Rządzi tu andtor2 i do niego należy decyzją.
P.S.
Coś się tak uczepił reputacji? ??
Uważasz, że to ja Ci odbieram prawo?
Więc po kolei. Twoja propozycja:
Moją wątpliwość:
uznałeś za kwestionowanie Twojego zdania? Odbieranie Ci prawa do posiadania swojego zdania?
Jak więc ja mam potraktować Twoją odpowiedź:
To nie jest "Masz swoje- dobrze", to jest to ośmieszanie mojego zdania!
No dobra, wprost:
Bo:Cytat:
Zamieszczone przez helmuth
Rozumiem, że jesteś zwolennikiem nagradzania wszystkich i za wszystko? Dobra, takie Twoje zbójeckie prawo. Ja wolę nie dewaluować nagród, niech coś znaczą - po to są.Cytat:
Zamieszczone przez Saboor
Aaa, i weź mi wytłumacz, jak chłop krowie na rowie: co to ma do popRAWki:
Bo zupełnie nie leży mi w kontekście.Cytat:
Zamieszczone przez helmuth
helmuth, helmuth, ty się albo nudzisz, albo "moja racja jest najmojsza, nie ważene jaka" :mrgreen:
Źle rozumiesz.
Ranking, w którym punktuje się wszystkich uczestników zabawy (zwycięzców trochę bardziej) to pomysł andtora. Ja tylko zaproponowałem modyfikację punktacji.
Zgadzam się z koncepcją zachęcania do udziału w dobrowolnej zabawie przez nagradzanie samego uczestnictwa. Może to jest sposób na spopularyzowanie zabawy.
Jeżeli administracja obśmieje i zablokuje tę próbę, nigdy nie przekonasz się, czy andtor miał rację. To nic nie kosztuje, tylko andtor będzie miał więcej roboty.
Pamiętam czasy, kiedy wspólnie krytykowaliśmy niechęć administracji do wprowadzania zmian. Na ogół administracja próbowała podważyć sens takiej zmiany, obśmiać ją albo wręcz ośmieszyć tego, który tę zmianę proponował.
Do popRAWki nic ale do dyskusji w tym wątku ma. Otóż wypowiedź:
to właśnie to o czym mówię. Dwa w jednym.
Najpierw obśmiać propozycję: "O mamo! Nie dostał lizaka na pocieszenie, to pójdzie sobie do innej piaskownicy?" a potem ośmieszyć proponującego; "Daj spokój, to podejście do tematu wyalienowanego przedszkolaka, dyskwalifikowanego klasowo w latach 60tych."
Sugerujesz, że zdziecinniałem na starość? :???:
Zastanawiam się, czy powinienem się obrazić czy tylko pogniewać?:roll:
|Oczywiście jestem za, o ile uda się w automatyczny sposób powiązać
1) udział i wyniki w popRAWce,
2) udział i wyniki w OlyRulez,
3) udział w witlach i ich odmianach,
4) Galerię w powiązaniu z ocenami
5) aktywność zdjęciową w wątkach autorskich,
z forumowym systemem grywalizacji.
Wtedy to wszystko miałoby sens i powinno podnieść "fotograficzność" forum.
Oraz wpływać wprost na poziom endorfin u uczestników forumowego życia. Ergo podnosić zadowolenie klubowiczów z rozmaitych działalności na forumie.
Zapewne mniej byłoby też "zegarków" i powodów do "wkurzenia". A więcej przyjemnosci.
To prawda. Może tylko nie wszystkich. Jak jest w obecnej formie, praca, która by nie dostała żadnego głosu, także nie dostanie punktu. Wyjątek, jakby wpłynęły tylko 3 prace i powiedzmy ta trzecia nawet jakby nie dostała głosu to byłby 1 punkt za 3 miejsce. Mało prawdopodobne, ale teoretycznie możliwe.
Takiej opcji zablokowania nie ma (chyba, że razem ze mną:) ). Ten Ranking już jest wprowadzony. Co do punktacji, ostateczną decyzje podejmę po publikacji wyników popRAWki 3/2017. Może do tego czasu jeszcze jakieś wypowiedzi, propozycje, będą.
Tak z innej beczki:), proponuję dla dyskutantów Saboora i helmutha może energię i czas poświęcić na bieżącą edycję popRAWki, wiem że umiecie:), a frekwencja mała:cry:
Wasze stanowisko w temacie o który pytałem już znam i za to dziękuję.
Skoro zostałem już wywołany przez e-mail z powiadomieniem, to skrobnę kilka słów od siebie.
Dołączony ranking mnie się podoba (tak przeczytałem cały wątek), sama zaś idea popRAWki wyrywa mnie z codziennych obowiązków i przyciąga na Forum dosyć skutecznie. Mało tego, sprawia nawet, że pamiętam o zalogowaniu się ;-)
Miejsca w rankingu, wyniki głosowania etc. to dla mnie sprawy drugoplanowe - ważniejsze jest zmierzenie się z zadaniem i dyskusja na temat zastosowanych technik.
Pozdrawiam ekipę rządzącą i proszę o dostarczanie popRAWek w dotychczasowym, dynamicznym tempie.
I to mi się podoba:)
Od siebie dodam tylko, że system pierwszy bierze wszystko (czyli 10pkt) a reszta nic jest faktycznie demotywujący. Nie ma znaczenia czy się jest małym przedszkolakiem czy dorosłym fotografem - każdy lubi być nagradzany, nawet jeżeli się do tego nie przyznaje. Na motywach nagrody oparty jest cały nurt w marketingu zwany Grywalizacją i nie jest to nurt przeznaczony dla dzieci.
A ja nie przepadam za blondynkami....
Chciałbym poinformować o decyzji jaka u mnie zapadła odnośnie tego rankingu i metody liczenia punktów.
Więc pozostaniemy jak na razie w tych najbliższych 10 edycjach tak jak było, czyli punktacji opartej na głosowaniu, plus 3 pierwsze miejsca premiowane dodatkowo (5, 3 i 1pkt). Zobaczę później po tych 10-ciu edycjach jak wyniki wyglądałyby liczone metodą helmutha (może z niewielką modyfikacją co do ilości punktów za dane miejsce) i zapadnie ostateczna decyzja co do ewentualnej zmiany.
Odpowiem jeszcze z opóźnieniem na post edorki:
W przciągu roku nie ma takiej możliwości aby były 3 rankingi po 10 edycji. Mamy już prawie koniec lutego, a odbyły się tylko 3 edycje. Trzeba wziąźć pod uwagę ewentualne dogrywki, przerwy spowodowane naprzykład oczekiwaniem na RAW-a, z innych przyczyn losowych, bądź zamierzonych (niewykluczam małej przerwy wakacyjnej). Także będą tylko 2 rankingi po 10 edycji w tym roku (według wstępnych zamierzeń...). Nawet jakby druga dziesiątka nie zbiegła się z końcem roku to odbędą się edycje (edycja) bez rankingu. Nie wykluczam jednak całkowicie tylko jednego rocznego rankingu. Powiedzmy jest to jeszcze na etapie eksperymentu:)
Jeszcze taka uwaga, jeśli ktoś nie chce brać udziału w rankingu, aby jego nick widniał w tabelce, proszę o taką informację na priv, bądź tu w wątku. Choć z swej strony "namawiam" do brania udziału i traktowania tego rankingu i całej popRAWki jak zabawę, która dodatkowo zawsze czegoś tam nauczy (tak sądzę).
PS.
Nowe osoby dołączające do zabawy, a którym w głosowaniu nie uda sie zdobyć głosów (punktów) do rankingu nie będą zamieszczane. Z czasem też, osoby z najmniejszym dorobkiem punktowym mogą wypaść z tebeli rankingu.