-
Odp: M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Ja też nie, więc nie ma co o tym wspominać, bo ktoś sobie policzy "o, 1500zł mi oddadzą" i potem będzie płacz :)
Zgadzam sie :-)
-
Tutaj cena w polskim sklepie, pytanie czy taka będzie ostatecznie?
http://fotoforma.pl/olympus-m-zuiko-...0-2-8-pro.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zigor
Cena trochę wyższa niż oficjalna sugerowana wynikająca z prostego przeliczenia z USD. Ja ciągle mam nadzieję na MSRP = 5999zł.
-
Określenie PRO zobowiązuje.
Ja ciągle mam nadzieję na 12-60 /f4 i 50-200 /f4.
Taki duet byłby kapitalną alternatywą dla dual kita.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
...
Tak... napis musi być wykonany farbą nieścieralną ;)
-
Standardowo przelicznik jest taki 1$=1€ i wtedy dopiero na PLN niestety :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zigor
Standardowo przelicznik jest taki 1$=1€ i wtedy dopiero na PLN niestety :(
Oby jednak nie. Bo to by oznaczało cenę w okolicach 7700zł.
-
Bedzie okolo 6kola... tak przynajmniej wynika z wpisow na FB
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Bedzie okolo 6kola... tak przynajmniej wynika z wpisow na FB
Oby Twoje przewidywania się sprawdziły.
Pozdrawiam
-
Niemiecki amazon wrzucił (w przeliczeniu) cenę poniżej 6k.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Oby Twoje przewidywania się sprawdziły.
Pozdrawiam
na FB w dyskusji pod prezentacją nowego 40-150 Olympus napisał że cena będzie 4 razy wyższa od ceny budżetowego 40-150. A ta oficjalnie wynosi 1500 zł.
-
Cena i tak całkiem spora, gdyby kosztował tyle co podobnej klasy obiektyw Canon 70-200 f/2.8L (ok. 4700zł),bo do takiego mam porównanie względem jakości i możliwości, to by znalazło się zapewne więcej chętnych na wejście w system m43 :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zigor
Cena i tak całkiem spora, gdyby kosztował tyle co podobnej klasy obiektyw Canon 70-200 f/2.8L (ok. 4700zł),bo do takiego mam porównanie względem jakości i możliwości, to by znalazło się zapewne więcej chętnych na wejście w system m43 :-)
Ale Canon nie ma stabilizacji wewnętrznej, a Olympus ma stabilizację matrycy, która działa tak samo albo i lepiej niż ta w C70-200/2.8L II IS i wtedy nagle okazuje się, że obiektyw Olympusa jest tani.
Do tego dochodzi większy zakres ogniskowych (Canon 2.85x a Olympus 3.75x), inne powłoki, konstrukcja optyczna itd, itp.
A porównania nie masz, bo Olympusa nie miałeś w rękach. Papier wszystko przyjmie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Ale Canon nie ma stabilizacji wewnętrznej, a Olympus ma stabilizację matrycy, która działa tak samo albo i lepiej niż ta w C70-200/2.8L II IS i wtedy nagle okazuje się, że obiektyw Olympusa jest tani.
Obiektyw Olympusa daje przede wszystkim inne kąty widzenia. Używałem swego czasu Nikkora 70-300 na APS-C i bardzo często te 70mm na dole to było za dużo dla mnie.
-
Koriolan, masz stare, rewelacyjne dwa zuika o lepszym świetle to po co czekasz?
Kasy masz za dużo? :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Ja ciągle mam nadzieję na 12-60 /f4 i 50-200 /f4.
Taki duet byłby kapitalną alternatywą dla dual kita.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Koriolan, masz stare, rewelacyjne dwa zuika o lepszym świetle to po co czekasz?
Kasy masz za dużo? :-)
To nie wiesz, że nowych zabawek nigdy za dużo? :wink:
-
Są juz gdzieś sample w sieci?
-
O sample jestem jakoś dziwnie spokojny :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
O sample jestem jakoś dziwnie spokojny :)
Ja też się o sample nie martwię. Tyle że przy takiej cenie zaczynam się ponownie zastanawiać nad Panasonikiem 35-100 2.8
Z doświadczenia z 5D i 70-200 wiem że zakres powyżej 200mm nie będzie mi za często potrzebny, a wielkość Panasonica to często może być wielka zaleta...
-
Fakt nie miałem jeszcze w rękach Olympusa, ale nie wierzę że by miał być gorszy optycznie od canona 70-200 i liczę że jakość będzie porównywalna a nawet lepsza :-) Gdy miałem Canona ten obiektyw był moim podstawowym, pomimo swoich rozmiarów, ale teraz jestem w m43 i czekałem na obiektyw o takich walorach, tylko ciągle mi się wydaje że cena jednak jest trochę zbyt wygórowana :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ja też się o sample nie martwię. Tyle że przy takiej cenie zaczynam się ponownie zastanawiać nad Panasonikiem 35-100 2.8
Z doświadczenia z 5D i 70-200 wiem że zakres powyżej 200mm nie będzie mi za często potrzebny, a wielkość Panasonica to często może być wielka zaleta...
Ja za 6k też nie kupię, ale ciekaw jestem po prostu:) Premiera już ponad tydzień temu, a sampli brak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zigor
Fakt nie miałem jeszcze w rękach Olympusa, ale nie wierzę że by miał być gorszy optycznie od canona 70-200 i liczę że jakość będzie porównywalna a nawet lepsza :-) Gdy miałem Canona ten obiektyw był moim podstawowym, pomimo swoich rozmiarów, ale teraz jestem w m43 i czekałem na obiektyw o takich walorach, tylko ciągle mi się wydaje że cena jednak jest trochę zbyt wygórowana :(
Obstawiam że od 70-200 4.0 L USM Olympus będzie wyraźnie lepszy, przy wersji 4.0 IS USM może będzie remis ze wskazaniem na Olympusa, przy porównaniu z 70-200 2.8 L IS USM II może być różnie.
Poza tym 40-150 to jednak inny zakres niż 70-200. Dodatkowo do E-M10 wielkością chyba bardziej pasuje mi Panasonic, jakościowo też myślę że wystarczy.
-
co do sampli - to miałem wrażenie że je gdzieś widziałem... ale pewnie coś mi się pokręciło...
co do ceny... zastanawiam się dla kogo jest ten obiektyw. Amatorzy raczej nie kupują (tak mi się wydaje) takich drogich szkieł. Profesjonaliści raczej nie przesiądą się z N i C na Olympusa więc to też nie jest premiera dla nich. Zapaleńcy? może się skuszą... ale tak po prawdzie to taniej wyjdzie kupić jakąś lustrzanką APSc z dobrym AF i np Tamrona czy Sigmę 70-200. Zakres będzie mniejszy nieco po stronie szerokiego kąta ale ekwiwalent 300 mm powinien być bardzo dobry.
Mam wrażenie, że dopóki cena nie spadnie do około 4-5 tys, zł to obiektyw popularności nie zrobi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
co do sampli - to miałem wrażenie że je gdzieś widziałem... ale pewnie coś mi się pokręciło...
Kilka stron wcześniej był link: http://www.pekkapotka.com/zuiko40150...mgkfhehkkmcryl. Ale pewnie chodzi o coś do pobrania w ORF.
---------- Post dodany o 14:56 ---------- Poprzedni post był o 14:40 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
co do ceny... zastanawiam się dla kogo jest ten obiektyw.
A dla kogo jest ZD 90-250 i ZD 300? Owszem sporo profesjonalistów nie używa Olympusa, ale wielu z nich zaczyna się przekonywać by ten system zagościł w ich pracowni. Już samo wypuszczenie E-M1 kazało oczekiwać, że w niedługim czasie pojawią się kolejne części układanki. Jednocześnie niekoniecznie trzeba oczekiwać, że takie obiektywy jak ZD 90-250 czy ZD 300 doczekają się swoich odpowiedników z bagnetem mikro. Spodziewałbym się raczej uzupełnień, takich jak zapowiadany mZD 300/4. Nawet jeśli cena jest zaporowa dla 70-80% klientów, to wypada by obiektyw o takich parametrach był dostępny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Mam wrażenie, że dopóki cena nie spadnie do około 4-5 tys, zł to obiektyw popularności nie zrobi.
A gdyby cena tego obiektywu zaczynała się właśnie od 4500 zł? Spodziewałbym się głosów za obniżką :). Od kiedy obserwuje dyskusje, w których pojawia się cena, jeszcze nie było tak, by było idealnie. Zawsze jest za drogo.
-
Nio pewnie, że za drogo :)
Każda potwora znajdzie przecie swego amatora :)
Pozdrawiam i poczekam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Amatorzy raczej nie kupują (tak mi się wydaje) takich drogich szkieł.
Amatorzy to bardzo rozległy zbiór osobników, są tacy z takim zasobem gotówki, ze cena im nie będzie straszna. Są też tacy co nie mają gotówki, ale zrobią wszystko i w końcu go kupią ... bo przecież kto przy zdrowych zmysłach kupowałby do tak maciopkiej matrycy ZD14-35, ZD35-100, ZD90-250, ZD150, ZD300, ZD7-14, nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
A gdyby cena tego obiektywu zaczynała się właśnie od 4500 zł? Spodziewałbym się głosów za obniżką :). Od kiedy obserwuje dyskusje, w których pojawia się cena, jeszcze nie było tak, by było idealnie. Zawsze jest za drogo.
Miedzy nabywca a sprzedajacym zawsze bedzie konflikt cenowy :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
...
A dla kogo jest ZD 90-250 i ZD 300? ...
A co ma wspólnego z tymi ogniskowymi zakres 40-150? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
A co ma wspólnego z tymi ogniskowymi zakres 40-150? ;)
40-150/2,8 Pro ma wiele wspólnego - spodziewam się podobnej jakości obrazowania.... Jest też 100/2,0 w 4/3 - trochę bliżej...
-
Miałeś na myśli ZD 150/2.0
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
40-150/2,8 Pro ma wiele wspólnego - spodziewam się podobnej jakości obrazowania.... Jest też 100/2,0 w 4/3 - trochę bliżej...
Nie róbmy sobie jaj, jakośc obrazowania może byc nawet na poziomie 75/1,8. Ważniejszy jest jednak zakres zastosowań. Ekw. 300mm to bardzo niszowa ogniskowa. Do ludzi (portret, moda, reportaż) to za dużo (nie warto dopłacać do Panasa), a do zwierzątek za mało (tu punktem odniesienia może być szkło 100-400 na cropie). Zostaje sport i bardzo amatorskie konstrukcje (prawie każdy ma na początku parcie na długość). Zastosowanie bardzo amatorskie wyklucza cena, a jeśli chodzi o sport, to jaki korpus Olka proponujesz? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Miałeś na myśli ZD 150/2.0
Nie, tamtą znakomitą i nigdy nie niedoścignioną bo nie zrealizowaną fatamorganę .
---------- Post dodany o 18:48 ---------- Poprzedni post był o 18:45 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Nie róbmy sobie jaj, jakośc obrazowania może byc nawet na poziomie 75/1,8. Ważniejszy jest jednak zakres zastosowań. Ekw. 300mm to bardzo niszowa ogniskowa. Do ludzi (portret, moda, reportaż) to za dużo (nie warto dopłacać do Panasa), a do zwierzątek za mało (tu punktem odniesienia może być szkło 100-400 na cropie). Zostaje sport i bardzo amatorskie konstrukcje (prawie każdy ma na początku parcie na długość). Zastosowanie bardzo amatorskie wyklucza cena, a jeśli chodzi o sport, to jaki korpus Olka proponujesz? ;)
Oczekuję tego szkła jak kania dżdżu, tylko z powodu AF-a. Jeśli obrazowanie będzie podobne jak to z 50-200 do 150 mm będzie dla moich zastosowań szkłem pierwszego wyboru. O ile mogę zrezygnować z 12-40, to przedział 50-1500 bardzo mi leży. Pozostaje tylko dozbierać kwotę do pełnej puli...
-
Fajnie jakby tez pojawila sie jakas promocja i w gratisie daliby konwerter MC14 :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Oczekuję tego szkła jak kania dżdżu, tylko z powodu AF-a.
Obiektyw na pewno będzie miał szybki silnik AF. Tylko że sam szybki silnik to dopiero połowa sukcesu. Potrzebny jest jeszcze korpus który "powie" temu silnikowi do kiedy ma działać. Na razie nie widzę kandydata wśród korpusów Olympusa :-(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Obiektyw na pewno będzie miał szybki silnik AF. Tylko że sam szybki silnik to dopiero połowa sukcesu. Potrzebny jest jeszcze korpus który "powie" temu silnikowi do kiedy ma działać. Na razie nie widzę kandydata wśród korpusów Olympusa :-(
Jak się rusza podłoże - pokład łodzi na wodzie, właśnie AF może decydować o zrobieniu oczekiwanego zdjęcia. moje ZD 50-200 z E-M5 daje świetny obrazek, ale wymaga poczekania i na końcu manualnego doostrzenia...
---------- Post dodany o 20:14 ---------- Poprzedni post był o 20:13 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Zigor
Fajnie jakby tez pojawila sie jakas promocja i w gratisie daliby konwerter MC14 :-)
Fajnie, ale pewnie trzeba będzie trochę poczekać, o ile ziści się to życzenie w ogóle...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
A dla kogo jest ZD 90-250 i ZD 300?
Kiedyś, w początkach lustrzankowej fotografii cyfrowej, gdy konkurenci zmagali się z winietowaniem i spadkiem jakości na brzegu kadru, Olympus bazując na teorii telecentryczności walczył jak równy z równym. Wiele osób uwierzyło że sprzęt ze znaczkiem E to aparaty do poważnej roboty. Ale świat poleciał do przodu... problemy zostały rozwiązane. Konkurencja uciekła, Olympus porzucił pogoń, a porzuceni klienci powoli zaczęli zmieniać aparaty na C 5d czy N D700. Olympus, odpuścił nawet telecentryczność - prezentując linię m4/3.
Sądzisz że profesjonaliści powrócą do Olympusa? Konkurencja na rynku jest olbrzymia a rywale wcale nie tacy słabi.
Owszem, w zakresie tele, długie jasne szkło, z niezłą rozdzielczością i większą głębią ostrości może kusić, ale spokojnie da się zastąpić ten obiektyw czymś na bazie APSc czy FF. Oczywiście nie ze światłem 2,8 ale przecież nie każdy fotografuje niedźwiedzie brunatne w blasku księżyca. Zreszta... jasność szkła można na większej matrycy skompensować czułością. A szkła 4,0 czy 3,5-5,6 są jednak tańsze.
Dlatego uważam że cena na poziomie 4 - 4,5 tys. byłaby adekwatna.
(Oj, żeby się nie okazało jak z E-P5 którego trzeba było w rok po debiucie o 25% przecenić a i to pewnie straconych klientów się nie odzyska)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Dlatego uważam że cena na poziomie 4 - 4,5 tys. byłaby adekwatna.
(Oj, żeby się nie okazało jak z E-P5 którego trzeba było w rok po debiucie o 25% przecenić a i to pewnie straconych klientów się nie odzyska)
Gdyby zrobili cenę jak piszesz to byłaby super atrakcyjna alternatywa do lustrzanek i w dłuższej perspektywie cały system by zyskał nowych klientów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
...i w dłuższej perspektywie cały system by zyskał nowych klientów.
Wątpię - jeden ciekawy obiektyw w atrakcyjnej cenie nie spowoduje,
że wszyscy nagle wyrzucą swoje Canony i Nikony :mrgreen:
-
Osobiście też myślałem, że obiektyw będzie zbliżony lub nieco droższy od 12-40. Niestety w takiej cenie na pewno ja go nie kupię i pewnie wielu innych też nie. Nie jestem specjalistą, nie orientuje się, czy rzeczywiście cena ta jest adekwatna do kosztów produkcji, osiągnięcia przy takich ogniskowych dobrego światełka ale jeśli nie to pewnie wielu użytkowników Olympusa nie będzie mogło sobie pozwolić na to szkiełko i przejdzie do historii nie jako, to które było najchętniej kupowane, chwalone itp ale to, o którym najwięcej osób marzyło. Ot taka moja dygresja.
-
A ja przed momentem kupiłem praktycznie nowy 50-200 SWD za dobre pieniądze i już mnie nowe 40-150 nie podnieca :) Kupiłem, żeby mnie nie kusiło na jego zakup, bo to by była głupota z mojej strony.