-
Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
On może stać się niszowym przez to, że jest nieco spóźniony.
Ten obiektyw powinien wyjść jako kit do OMD-5
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Chyba jednak przesadzasz. Szkło jest bardzo dobre, ale cena już raczej dla bogatszych. Co więcej to jest dobre rozwiązanie tylko do linii OMD. Do penów czy wszelkiej maści panasoniców lepszy jest 12-35 z OIS.
Należy również zauważyć, że panasonic już zgarnął sporą część rynku. Jak ktoś już ma to raczej nie wymieni na olka.
Podsumowując jest to produkt niszowy w m4/3.
Znaczy jak zamówiłem ten obiektyw do E-PL5 to wtopiłem?
Trudno, może znajdzie się naiwny co się ze mną wymieni na Panasonica...
Obiektyw tani nie jest, ale NEXowy 16-70/4.0 kosztuje tyle samo, jest ciemniejszy, ale ma lepszy zakres i jest ciut mniejszy.
A Panasonica nie kupiłem z powodu ceny, był dla mnie za drogi. Myślę że ten obiektyw jednak będzie dość popularny, sam jestem ciekawy jak wypadnie w porównaniu z Zeissem 16-80.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Chyba jednak przesadzasz. Szkło jest bardzo dobre, ale cena już raczej dla bogatszych. Co więcej to jest dobre rozwiązanie tylko do linii OMD. Do penów czy wszelkiej maści panasoniców lepszy jest 12-35 z OIS.
Należy również zauważyć, że panasonic już zgarnął sporą część rynku. Jak ktoś już ma to raczej nie wymieni na olka.
Podsumowując jest to produkt niszowy w m4/3.
banc,
większe peny jak ep3 czy nowszy ep5 wcale nie są mniejsze od starszego OMD:
http://camerasize.com/compact/#155,289,ha,f
zamówiłem 12-40 do ep3, mam nadzieję, że będzie dobrze:)
-
mZD12-40 jest wielkością porównywalny z Sigma30mm1.4 lub ZD14-54mm, które to oba używałem w praktyce na korpusach E-PM2 i E-P5.
Sam byłem zaskoczony komfortem używania takiego zestawu, który trzymałem lewą ręką za obiektyw. Prawa ręka była odciążona i sprawnie obsługiwała wszelkie przyciski.
Przy mniejszych obiektywach, jakby odruchowo prawa ręka trzymająca korpus przejmuje funkcję głównego trzymaka, bo obiektyw za mały do trzymania.
-
W kontekście lepszości 12-35 do penów miałem na myśli stabilizację. OIS jest gorsza niż stabilizacja w E-M1/M5 ale lepsza niż ta w penach.
A tak szczerze to kto z was kupił ten obiektyw w sklepie? OJ nie może nam przysłaniać rzeczywistości.
W sklepach można kupić zestaw GH3 + 12-35 w cenie samego body E-M1. 12-40 i 12-35 luzem są w podobnych cenach (w Europie), więc jeśli ktoś nie kupił wcześniej panasa bo za drogi to po 12-40 też nie popędzi.
-
Jak by ktoś chciał zobaczyć wielkość 12-40 to wrzucam zdjęcia podpiętego do E-M5 połową HLD-6
-
Ależ to wielkie, czy HLD-6 konieczny jest przy tym obiektywie czy da się to użytkować bez? I jeszcze pytanie czy osłonę można zamocować odwrotnie bo coś czuję że nie wlezie mi do podręcznej torby.
-
Osłonę można zostawić w domu :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
Ależ to wielkie(...)
Już nie przesadzaj. Są większe obiektywy :wink:
Zgaduję, że da się go używać bez gripa. Po prostu będziesz jedną ręką podtrzymywał obiektyw.
-
Bez zgadywania. Jak podpinałem w Chełmnie pod E-M5 to nie widziałem żadnej różnicy użytowej w stosunku do 12-35. To nadal dość małe i lekkie szkło.
Oczywiście są osoby, które bez dodatkowego gripa nie mogą żyć, ale używać da się bez problemów.
-
To tak, osłonę da się zostawić w domu jak i również założyć odwrotnie (jednak jest wtedy problem z przełączeniem AF/MF które jest jak 12 i 17 czyli przesunięcie pierścienia ostrości przód-tył)
Co do użytkowania z HLD-6 czy bez. Oczywiście, że się da jednak większość zdjęć robię w dość trudnym terenie (off-road) i pewność chwytu z gripem jest znacznie większa.
-
Z tych zdjęć też mozna wywnioskować, że Olek nie jest jakoś szokująco większy od 12-35. Na jednym to wygląda nawet na mniejszy :wink:.
http://www.theaaronloy.com/olympus-o...olympus-12-40/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Piękne porównanie. Szkoda, że na 12-35 założyli filtr (B+W chyba) + dekielek. Różnice są nieznaczne. Trochę na długość, trochę na szerokość, trochę na wadze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Nie chce mi się dyskutować na wyższością świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy ...
... ale myślę, że niezależnie czy miałbym 12-35 czy 12-40 to nie zrobiłbym dziś lepszych zdjęć od tych poniżej zrobionych dekielkiem 15mm
Jakość zdjęć z tego dekielka mnie urzekła ... Czas na kolejne zamówienie :)
Co do 12-40 - są jakieś testy porównujące go do 14-54 II ? (chodzi mi o ostrość na poszczególnych wartościach przysłony) - nadal mam mętlik czy dobrze zrobiłem zamawiając go mając w posiadaniu tego drugiego ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maestro
Jakość zdjęć z tego dekielka mnie urzekła ... Czas na kolejne zamówienie :)
Co do 12-40 - są jakieś testy porównujące go do 14-54 II ? (chodzi mi o ostrość na poszczególnych wartościach przysłony) - nadal mam mętlik czy dobrze zrobiłem zamawiając go mając w posiadaniu tego drugiego ...
Z tego co pamiętam to było porównanie z 12-60 i wychodziło, że jest równie dobrze albo i lepiej...
---------- Post dodany o 14:23 ---------- Poprzedni post był o 14:19 ----------
Nawet w tym wątku było:
http://e-group.uk.net/forum/showthread.php?t=28993
-
Wymiary, wymiary.
Obiektyw jest na http://www.four-thirds.org/en/special/matching.html więc kazdy moze sobie zobaczyć z każdej strony jak będzie wyglądał na jego body.
Widać że jest troszkę szerszy od mZD14-150 przy tej samej długości (po złożeniu).
A na najdłuższej ogniskowej 14-150 wystaje daaaaleko daaaalej.
Ja tam nie mam jakichkolwiek problemów z wymiarami mojego 14-150.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
Wymiary, wymiary.
Ja tam też nie mam raczej żadnych problemów z wymiarami m o j e g o :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
Wymiary, wymiary.
Obiektyw jest na
http://www.four-thirds.org/en/special/matching.html więc kazdy moze sobie zobaczyć z każdej strony jak będzie wyglądał na jego body.
Widać że jest troszkę szerszy od mZD14-150 przy tej samej długości (po złożeniu).
A na najdłuższej ogniskowej 14-150 wystaje daaaaleko daaaalej.
Taa, z E-PL5 wygląda z lekka dziwnie, ciekawe jak się będzie używało takiego zestawu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Taa, z E-PL5 wygląda z lekka dziwnie, ciekawe jak się będzie używało takiego zestawu...
Myślę, że bardzo dobrze. Aparat trzeba trzymać od dołu trochę za obiektyw. Wtedy jest stabilnie.
Używam czasami 12-35 do E-PL1 i na upartego można używać takiego zestawu jedną ręką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Też miałem obawy, kwestia przyzwyczajenia.
Jak miałem E510 to trzymalem prawą za grip a lewą nachwytem za obiektyw.
Teraz mam EPL3 , aparat leży na lewej ręce tak że mogę swobodnie tą lewą ręką kręcić obiektywem (podchwytem). Grip jest zbędny.
Myślę teraz że to nawet wygodniejsze niż kiedyś. Z 70-300 to grip był podstawą ale mZD są lekkie.
EDIT. Kadr pionowy też nie sprawia żadnych problemów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Używałem ZD14-54 (podobne gabaryty jak 12-40) z E-PM2 i E-P5. Było bardzo wygodnie, zestaw dobrze wyważony (szczególnie z cięższym E-P5) - trzeba trzymać za obiektyw, ale to jak najbardziej naturalne bo lewa ręka ustawia zoom przecież. Wtedy nawet wielkiego gripa nie potrzeba.
-
Wczoraj po wypakowaniu z pudełka 12-40 zacząłem mieć obawy, czy nie jest trochę za duży do Em-5. Położyłem obok 45 1.8 lub 17 1.8. Pierwsze wrażenie - gigant. Po podpięciu jednak do korpusu nie jest tak źle. Jest trochę ciężki ale dla mnie akurat w przypadku tego szkiełka to nie jest aż taka wada. Trzyma się wygodnie a tak jak tymczasowy- napisał i tak się trzyma dłonią za obiektyw w celu nastawy zooma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Wczoraj po wypakowaniu z pudełka 12-40 zacząłem mieć obawy, czy nie jest trochę za duży do Em-5. Położyłem obok 45 1.8 lub 17 1.8. Pierwsze wrażenie - gigant. Po podpięciu jednak do korpusu nie jest tak źle. Jest trochę ciężki ale dla mnie akurat w przypadku tego szkiełka to nie jest aż taka wada. Trzyma się wygodnie a tak jak tymczasowy- napisał i tak się trzyma dłonią za obiektyw w celu nastawy zooma.
No to mnie pocieszyłeś, wymiar największe u mnie budzi obawy. W takim razie spokojnie czekam na swoją kolej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
No to mnie pocieszyłeś, wymiar największe u mnie budzi obawy. W takim razie spokojnie czekam na swoją kolej :)
Nie masz się czym martwić. Jest duże, jest ciężkie, ale po podpięciu do puszki trzyma się je bardzo wygodnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Nie masz się czym martwić. Jest duże, jest ciężkie, ale po podpięciu do puszki trzyma się je bardzo wygodnie.
Ja się martwię tylko o to czy po zakupie 12-40 nie przyjdzie mi ochota na kupno E-M5...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ja się martwię tylko o to czy po zakupie 12-40 nie przyjdzie mi ochota na kupno E-M5...
Jest takie niebezpieczeństwo, ale grozi Ci też dzikie i trudne do ujarzmienia uczucie względem E-M1
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Albo M1 :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Mnie na szczęście taka ochota nie nachodzi i oby już tak pozostało :grin:
-
Całe szczęście że mam teraz sezon wiec nie doskwiera mi aż tak bardzo brak obiektywu. Cieszy że dobrze pasuje do M5. Czekam na zdjęcia od posiadaczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
M1 raczej poza zasięgiem, najpierw jednak niech ten 12-40 dotrze, potem będę myślał o zmianie aparatu.
No chyba żeby najpierw jednak 9-18? Ale czy będzie mi potrzebny przy 12-40?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
M1 raczej poza zasięgiem, najpierw jednak niech ten 12-40 dotrze, potem będę myślał o zmianie aparatu.
No chyba żeby najpierw jednak 9-18? Ale czy będzie mi potrzebny przy 12-40?
Ja osobiście nastawiam się na samyang 7.5. Muszę jednak dać odetchnąć portfelowi, który po zakupie 3 obiektywów, wymaga odpoczynku :) 19-18 przy 12-40 chyba bym nie kupił, wolałbym prostować to co mi da 7.5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Ja osobiście nastawiam się na samyang 7.5. Muszę jednak dać odetchnąć portfelowi, który po zakupie 3 obiektywów, wymaga odpoczynku :) 19-18 przy 12-40 chyba bym nie kupił, wolałbym prostować to co mi da 7.5.
Jak by co Lumix 7-14 zawsze przed Tobą i Twoim portfelem...
-
Czy jakiś szczęśliwy już posiadacz owego szkła mógłby sprawdzić, czy jest winieta na 12mm przy zastosowaniu filtra 58mm przez adapter, a jeżeli jest to kiedy mniej więcej znika? Nie wiem czy sprzedać filtry i dokupić komplet 62mm z adapterami (lub dokupić filtry 62mm tylko do 12-40), czy dokupić tylko ND400 58mm. Adapter 62-58 został mi po Tamronie z poprzedniego systemu.
-
Proszę by jakiś posiadacz 12-40 oraz stałki 12 udostępnił 2 fotki fajnego ujęcia (takiego samego) z obu szkieł na przesłonie 2.8. Bez obróbki, najlepiej RAWy.
Z góry dzięki. Jakakolwiek opinia UŻYTKOWNIKA o tym szkle mile widziana , bo na razie w sieci tego jak na lekarstwo. A wszelkie tabelkologie to ... nie dla mnie.
-
A ja się zastanawiam
O ile on jest gabarytowo mniejszy od 12-60 z przejściówką?
Ech, żeby 12-50 nie był tak dramatycznie ciemny na długim końcu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
A ja się zastanawiam
Jeśli posiadasz już 12-60, to jest mniejszy po kilkaset złotych za 1cm :wink:
-
Sprzedać 12-60 po cenie o 500 niższej niż ta używka na Alle, kupić 12-40 w zakonie i nie byłoby dramatu. Ale tych 20 mm by mi brakowało.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
A ja się zastanawiam
Ech, żeby 12-50 nie był tak dramatycznie ciemny na długim końcu...
Leniuszek...:wink:
Załącznik 104591
Do E-M5 nie chciałbym na uniwersalnego obiektywu większego niż 12-40.
-
http://www.four-thirds.org/en/special/matching.html
Tutaj możesz to sprawdzić z każdej strony, z każdą przejściówką, z każdym body ; )