W Dxomarku tak źle nie wypadł
http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...3%29/Panasonic
Szkoda tylko, że stabilizacja jest taka sobie.
Wersja do druku
W Dxomarku tak źle nie wypadł
http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...3%29/Panasonic
Szkoda tylko, że stabilizacja jest taka sobie.
u Optycznych też źle nie wypadł skoro dostał tytuł "wybór Redakcji Optyczne.pl"
ja się obawiam, że nikt nie ma odwagi jasno napisać:
jest źle lub jest bardzo dobrze.
do mnie docierają informacje... dla przykładu:
wizjer dobry ale za mały, stabilizacja jest ale, ekran taki ale siaki.. wysokie iso bardzo dobre ale szumi :D
to w końcu jak jest? ja się nadpytuję, jak jest?
Ja zdecydowanie potwierdzam słabą stabilizację w body. Ale z zoomami Panasa to nie będzie problem, bo stabilizacje w nie wbudowane są dużo lepsze.
Wizjer w GX7 jest WIĘKSZY niż E-M5. Ma też zdecydowanie lepszą rozdzielczość. Nie ma niestety trybu szybszego odświeżania, jak E-M5, więc w kiepskich warunkach oświetleniowych schodkuje. Ale co najważniejsze nie ma takiego koszmarnego opóźnienia jak miał Fuji X-E1.
A co jest nie tak z ekranem, moim zdaniem jest nie gorszy niż w E-M5, a dodatkowo nie ma żadnego zafarbu, gdy patrzy się na niego pod dużym kątem?
Pozdrawiam
Tomek
P.S. Jak chcesz wiedzieć na 100% to wsiadaj w samochód, masz do mnie 120 km. Posprawdzasz sobie wszystko sam...
ja do tego aparatu nic nie mam :)
mnie tylko irytują wpisy, które muszą mieć na końcu ale...
mnie sam aparat bardzo interesuje i walczę z decyzją. on mój, czy e-p5 ???
zależy mi najbardziej (oprócz dobrej jakości obrazka) na:
- tryb panoramy z ręki. lubię takie zdjęcia przywozić z podróży, czy wakacji. nie musi być nic artystycznego i nie mam zamiaru składać tego w kompie.
- hdr (mają oba)
- stabilizacja. czasami daję w ręce aparat żonie. ona niestety potrafi wciskając spust migawki poruszyć wszystko... całe ciało włącznie z butami :D
Korpus jest kompletny i niewielki na to co posiada - to wymusza jednak sporo kompromisów. Oczekujemy lepszej jakości obrazka w każdym kolejnym korpusie który wychodzi a tutaj jest tak samo dobrze jak w e-m5 albo gorzej :). Bawiłem się nim chwilę w Saturnie mimo że bardzo fajny to nie zrobił na mnie aż takiego wrażenia jak e-m5 przy pierwszym dotknięciu.W przypadku e-m5 było odwrotnie zdjęcia korpusu nie zachęcały mnie do macania ani też do kupna. Dopiero w rękach było czuć różnice.
Musisz pobawić się przez kilkanaście minut jednym i drugim i może sam podejmiesz decyzję. Możesz wcale nie zwrócić uwagi na ew. mankamenty.
Stabilizacja jest lepsza w E-P5 i Olki mają jak się nie mylę prefocus wiec w czasie kadrowania obraz jest wstępnie ostrzony na domyślny punkt AF.
Ew. możesz ustawić aparat na AF śledzący i prosić żonę aby kadrowała z wciśniętym do połowy przyciskiem migawki.
IMHO jeżeli stabilizacja i Olkowe JPG nie są priorytetem, a dodatkowo nie ciągniesz RAWów, to mając E-P5 i GX-7 do wyboru wziąłbym ewidentnie tego drugiego.
Dzisiaj próbowałem skorzystać z dobrodziejstw WiFi.
No i połączenie z moim Makiem jest niemożliwe: połączony bezpośrednio nie widzi komputera, a sieć stworzona przez Time Capsule jest dla Panasonica niewykrywalna.
Jedyne co jest możliwe to bezpośrednie połączenie z Ipadem, ale tylko w trybie przesyłania zrobionych już zdjęć.
Pewnie będzie jak w GH3 i dopiero kolejne wersje oprogramowania usuną problem współpracy z produktami Apple...
Pozdrawiam
Tomek
Te aparaty są baardzoo podobne, sam nie wiem którego bym wybrał z oferty OMD, E-P5, GX7 - najbardziej podoba mnie się E-P5 ale ty tylko kwestia stylistyki. Panas ma lampę i wizjer zamknięte w małym body.
niezła zagwozdka
przy utrzymującej się cenie e-m5 i wprowadzeniu stabilizacji w matrycy GX7.
alternatywa e-pl5 - dający podobny obraz za dużo lepsze pieniądze.
jestem ciekaw jaka jest różnica w stabilizacji między nimi?
tzn. E-PL5 vs GX7.
Z zaciekawieniem czytam dyskusję o porównaniach 0,0009 ev lepiej na wysokim ISO, 0,009 ev lepiej w stabilizacji, wizjer, lampa ... itp. A ja powiem tak, jak byłem w ciekawym miejscu, takim, że w każdej minucie można było zrobić ciekawe zdjęcie, to naprawdę obojętni mi było do trzymam w dłoni, E-PM2, E-P5, NEX-3, z obojętnie jakim obiektywem ... liczyło się tylko to, że można robić zdjęcia.
Tak sobie myślę, że brak możliwości robienia fotek wyostrza apetyty na sprzętowe dyskusje :wink: ... jakby co to sam tak mam.
GX7 wg mnie nie mógł być mniejszy jeśli miał pomiescić stabilizację, odchylany ekranik, lampę, wizjer i zachowac przy tym dobrą ergonomię.
Poprzednik GX1 jest fajny ale ze względu na wielkość sprawdza się tylko z małymi szkłami - dla mnie to taki budżetowy zamiennik Fuji x100.
GX7 nie jest raczej aparatem "do kieszeni" :)
Nie wiem czy "nowa matryca" w GX7 to nie było trochę hasło marketingowe bo jej wyniki są dość podobne do matrycy z GH3. W obydwu przypadkach jest programowalne ISO 125(tylko dlaczego jest dostępny RAW w tej czułości?) i w takim przypadku dynamika przekracza 6 EV. W GH3 DR jest niby nieco niższy ale wyniki z cieni są trochę lepsze.
Srebrny GX7 + 14-42 można już dostać w Mediamarkcie za 3719 zł.
to taka tygodniowa promocja... (ale tak czy siak, jakiś nieśmiały bo nieśmiały ale widać trend zniżkowy)
ale ni ma we Wro..
a tu małe porównanie GX7 do EP5.
http://www.bestmirrorlesscamerarevie...mance-compare/
jest i stabilizacja porównana.
Zaczynam dochodzić do wniosku, że najlepszą opcją w tej cenie to jest jednak EM-5. Dla mnie istotne jest dodatkowo, że nie muszę dopłacać za nowego PSE. Nawet z gripem cena jest opłacalna[ciach], tym bardziej, że w takim zestawie jest druga bateria - więc różnice w cenie na korzyść GX-7 się niwelują, a E-M5 ma jednak kilka przewag w konfiguracji z gripem. Jedynym argumentem byłaby obniżona cena za zestaw GX-7 z 20/1.7 - ale to szybko raczej nie nastąpi(jeśli w ogóle). Akurat te nienajlepsze predyspozycje GX-7 do długich czasów też są dla mnie sporą wadą bo ostatnio zaczynam coraz bardziej się wciągać w fotografię nocną. Niby w m4/3, w warunkach miejskich czasy powyżej 120 s. a nawet 60 s. nie powinny się zdarzać zbyt często ale zapas lepiej mieć.
Osobna kwestia to pokusa dopłaty do EM-1 (różnica w cenie w OJ nie jest kosmiczna) - ale tu impulsem dla mnie mógłby być wyłącznie postęp w osiągach matrycy.
Potrzymałem trochę GX7 w rękach i pierwsze wrażenie było takie, że na pewno nie jest mały. Ani podpięcie 20/1.7 ani nawet 14/2.5 nie zrobią z niego małego aparatu. Fakt, jest niższy od E-M5 o "kominek", ale jeżeli chodzi o szerokość czy grubość body to wydaje się nieco większy niż E-M5.
W zasadzie w kwestii używalności to taki E-PL5 z wbudowanym wizjerem i lampą.
W FJ widziałem cenę ok. 4400 z 14-42. Jak w MM potrafią zrobić 3700 (przy 1100$ na bhphoto) to już wg mnie bardzo dobra cena jak na świeżynkę i konkurencja dla Olympusa.
Czy ktoś wie, bo nie mogę znaleźć, czy przy filmowaniu GX7 używa całej matrycy, czy jak OM-D tylko wybranych komlumn/wierszy z matrycy?
@Tomtomek
czy jest w GX7 funkcja, tryb podobny do tych w PENach?
chodzi mi o taki przewodnik ustawień na żywo. zmieniam ustawienia a na monitorze lub w wizjerze widzę jak mniej więcej będzie wyglądać fotka po zmianach?
Live guide - chyba się zwie w PENach.
"Lewy" Lewandowski reklamuje nową puszkę ;)
http://pudelek.wrzuta.pl/u/1UMuhNbFTQb?autoplay=true
Cholibka, żeby z takich źródeł dowiadywać się, no, ja nie wiem... :D
dzisiaj przez chwilę bawiłem się GX7 w FJ
wizjer bajeczny, ergonomia zachwyca :)
nie mogłem wyczuć spustu migawki, nie potrafiłem trafić w skok na połowie, czy ten typ tak ma ?
Pewne AF jest taki błyskawiczny :wink:
Ja nie mam z tym żadnych problemów. Może przycisk był uszkodzony?
też nie miałem w sat'urnie
;)
ale to był bardzo krótki test.
jest pełny przegląd na:
http://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-gx7
Pobawilem sie wlasnie, kolega zakupil.
Krotko:
1 pelnoprawny nastepca G1 (nareszcie!)
bdb matryca, swietny feeling (pancerniak ze swietnym gripem), mnostwo pokretel, bdb wizier (choc mi sie zdaje maly), kapitalna funkcja rozjasniania cieni i gaszenia swiatel pod Fn i pokretlami,
swietna puszka - wreszcie!
pozdrowionka
http://www.flickr.com/photos/ralfs-f...7636534334455/ porównanie z EM1
ponoć tylko słabsza stabilizacja :(
na minus... ale mi się wydaje, że tylko w stosunku do om-d e-m5, e-p5 oraz najnowszego e-m1 (gdzie jest najnowszy twór 5cio osiowy.
no jeszcze na minus można podciągnąć ograniczony czas BULB do 120 sec, jak dobrze pamiętam.
Oglądałem GX7 w Saturnie w Krakowie. Świetny aparacik . Bardzo ładnie leżał mi w ręce. Choć szczerze przyznam że myślałem że do kieszeni się zmieści , ale się myliłem :wink:
Naprawdę bardzo się mi spodobał.
Sory za OT, ale...
Będąc właśnie w saturnie oglądałem E PL3 I i jednego PEN-a mini chyba Pm2. Bardzo miły sprzedawca podszedł do mnie i doradził że jeśli szukam aparatów z wymienną optyką to raczej nie Olympus.Doradził mi Nikona 1 i Sony ale nie pamiętam jaki już model. Pan sprzedawca poinformował mnie że jesli szukam sprzetu ktory da obraz podobny do lustrzanek to nie Olympusy bo one mają małą matrycę i jak stwierdzil " bo wie pan , praw fizyki nie mozna oszukać " . I doradził mi właśnie dwa aparaty innej marki. :)