-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Tak gwoli ścisłości na ostatnim zdjęciu Be_Beaty nie ma szumu tylko jest pikseloza wskutek ogromnej kompresji. Przy dłuższym boku 1024pix zdjęcie waży 40KB, a powinno mieć z 10 razy więcej.
-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak gwoli ścisłości na ostatnim zdjęciu nie ma szumu tylko jest pikseloza wskutek ogromnej kompresji. Przy dłuższym boku 1024pix zdjęcie waży 40KB, a powinno mieć z 10 razy więcej.
Noo, prawda!
Może wstawiaj foty tak tu: Wstawianie zdjęć wideo poradnik
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
ponownie, kontrolnie
No pięknie, teraz prześlij mi dużego jpg z aparatu, ja go zmniejszę do 1024px odeślę a Ty sobie wstawisz, ok?
-
Bez zmian. Waga zdjęcia 40KB, a to o wieeele za mało.
Jak zapisujesz pomniejszone zdjecie program powinien mieć możliwość wyboru stopnia kompresji (jakości).
Wstawione poprawnie tylko zdjęcie przygotowane niepoprawnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Bez zmian. Waga zdjęcia 40KB, a to o wieeele za mało.
Jak zapisujesz pomniejszone zdjecie program powinien mieć możliwość wyboru kompresji (jakości).
Wstawione poprawnie tylko zdjęcie przygotowane niepoprawnie.
No właśnie z tym rozmiarem i kompresją jest chyba problem.
-
1 załącznik(ów)
:oops:
ponownie kontrolnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
No właśnie z tym rozmiarem i kompresją jest chyba problem.
Głównie z kompresją.
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
.... - chodzi mi dokładnie o wymiary zdjęcia tak by nie traciło na jakości. Oczywiście chodzi mi o program działający w systemie android.
Wymiary zdjęcia masz już dobre niestety traci ono przy tym ogromnie na jakości. Sprawdź w opcjach programu którym pomniejszasz zdjęcie czy nie ma tam gdzieś wyboru stopnia kompresji czyli jakości. Najczęściej jest to suwak z skalą gdzie wybierasz lepszą jakość czyli mniejszą kompresję.
---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post był o 17:39 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
:oops:
ponownie kontrolnie
Już lepiej z tą wagą ale rozmiar na dłuższym boku wystarczyłby 1024pix, (max powiedzmy 1200pix) a masz 1536
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Głównie z kompresją.
Miałem na myśli problemy Beaty z opanowaniem tego ustrojstwa. :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Miałem na myśli problemy Beaty z opanowaniem tego ustrojstwa. :-)
Yhmm, techniczne aspekty dla początkującego mogą być trudne ale warto takie podstawy sobie przyswoić. Mam na myśli przygotowanie zdjęcia przed wysłaniem na forum (rozmiar i waga) Niestety z systemem Android i programami do niego nie miałem doczynienia i za wiele już nie pomogę.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Yhmm, techniczne aspekty dla początkującego mogą być trudne ale warto takie podstawy sobie przyswoić. Mam na myśli przygotowanie zdjęcia przed wysłaniem na forum (rozmiar i waga) Niestety z systemem Android i programami do niego nie miałem doczynienia i za wiele już nie pomogę.
Może taki schemat:
-
1 załącznik(ów)
-
To oczywiście było dla mnie jasne... Jednak technicznie trudne do wykonania...:( Dziękuję Saboorze będę nadal próbowała, możliwe że uda mi się to ogarnąć:) Szykujcie na tą okazję szampana.
-
1 załącznik(ów)
-
Efekt zmierzony? Bo chyba coś z kompresją na ostatnim zdjęciu nie tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Efekt zmierzony? Bo chyba coś z kompresją na ostatnim zdjęciu nie tak.
No właśnie, jeszcze mało. Pilnuj wagi(KB) przy zmniejszaniu. od 400 - 700KB
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Z pomocą Saboora :)
Sliczne,ale popatrz,moze gdyby ......Załącznik 89093,ach porownaj po prostu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Z pomocą Saboora :)
Ee tam, ja go tylko prze kadrowałem i zmniejszyłem.
---------- Post dodany o 19:39 ---------- Poprzedni post był o 19:37 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Sliczne,ale popatrz,moze gdyby ......,ach porownaj po prostu
Cudo! O Mironie... .:cool:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Ee tam, ja go tylko prze kadrowałem i zmniejszyłem.
A juz myslaem,ze to nowa moda -bialy szlaczek na krawedziach lisci.:mrgreen::-P:-P
-
:) Dziękuję wam za wszystkie "Klapsy" :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A juz myslaem,ze to nowa moda -bialy szlaczek na krawedziach lisci.:mrgreen::-P:-P
Nie nowa moda, a gatunek.:-P
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Be_Beata Prekursor :)
Tajne laboratorium "GMO flowers":cool:
-
1 załącznik(ów)
tak w ramach kontroli parametrów... z którymi niewątpliwie mam trudności...
-
Nie dość, że GMO to radioaktywne ptaki. ;)
-
hehehe... to raczej nie modyfikacja genetyczna tylko jakieś napromieniowanie radioaktywne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
parametry niech ocenią specjaliści ale ta fotka mi się podoba mimo kompletnie nierealnego nieba :)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Niewątpliwie. Dalej w którymś etapie obróbki popełniasz gdzieś błąd. Zdjęcie przy takich parametrach powinno dobrze wyglądać, a tymczasem (celowo powiększyłem i podostrzyłem fragment aby to uwypuklić) wygląda tak:
Załącznik 89103
Widzisz te kwadratowe bloki pikseli? To właśnie wskutek nadmiernej kompresji. Na zdjęciu w rozmiarze jak zamieściłaś wygląda jak szum ale "kwadratowego szumu" raczej nie ma
-
-
Ja już sama nie wiem co mam zrobić... Jednak niebawem spotkam się z ekspertem (w moich oczach) zarówno od zdjęć jak i systemu android i mam nadzieję że mnie odpowiednio przeszkoli w tej kwestii :)
-
Przepusc orginala tych ptakow przez te stronke,i wstaw,zobaczymy czy jest roznica.
http://graviton.mach-mich-passig.de/upload2.php
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Sciagnij na swoj dysk i wstaw jako zalacznik.Inaczej nikt nie zobaczy tego zdjecia.
Tu nie chodzi o to czy proste i czy sliczniejsze.Chodzi o to by porownac jakosc-szum,piksele,ostrosc,kolor....
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Proszę bardzo...
Teraz przypatrz sie na jakosc i za pomoca Swojej aplikacji zrob takie samo.Wtedy zobaczysz gdzie i kiedy parametry musisz przestawic.Pamietaj,ze umiesz wiecej niz automat.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Proszę bardzo...
I jeszcze tak dla porównania zdjęć. Obydwa mają podobny rozmiar i wagę w KB. Różnią się jednak diametralnie. Ten sam fragment w powiększeniu:
Załącznik 89119
Dlatego pisałem, że jeszcze gdzieś popełniasz błąd. Bardzo możliwe, ze zdjęcie obrabiałaś w dwu programach z których jeden za mocno skompresował zdjęcie. Późniejsze dodanie KB w drugim programie nie przywróci już jakości.
-
1 załącznik(ów)
trochę mniej radioaktywne...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
trochę mniej radioaktywne...:)
Coś ten Twój soft, skutecznie niszczy foty. Popatrz białe sznyty wokół ptaków i rozpikselowana fota.
-
a pisałaś już jakich programów używasz - może czas najwyższy je zmienić :) ??
-
Snapseed... Niestety ale jestem zmuszona chwilowo zostać przy tej właśnie aplikacji... ale to się zmieni... a może lepiej gdybym wrzucała zdjęcia bez obróbki tylko ewentualnie wykadrowane... :(