Kurde.Feromonuje????O ja cie:shock::mrgreen::mrgreen:
Wersja do druku
Pytałem czy to ty ,bo awatar taki " miły " w odbiorze :grin:
Czyli autoprezentacja w tymże "marketingu" przyniosła efekt :P
Wygrzebałam te fotografie, z którymi chciałabym się z Wami podzielić .
No i na krytykę czekam :) z pełną piersią :D
099.Załącznik 72563 100. Załącznik 72562 101.Załącznik 72561 102. Załącznik 72560
Dla mnie najbardziej interesujące to 100 i 102. Tylko w ostatnim jakiś taki zielonkawy zafarb jest na twarzy (no chyba że to u mnie źle wyświetla).
NIe widzę zielonego zafarbu ;/
Z racji weny sobotniego poranka i popołudnia, stworzyłam sobie ot tak domowe studyjko, materiałami które aktualnie posiadałam.
Oprócz klejącego pistoletu, który zakupiłam.
Efekt co prawda nie spełnia moich oczekiwań (model zmuszony wręcz do pozowania, ale pod dachem był jeszcze nadpobudliwy bokser - Chester)
Ale ćwiczenie, moje pierwsze kroki.. więc przedstawiam i proszę o konkretne komentarze dotyczące odbioru.
Numerki fotografii specjalne do zdjęć w pomieszczeniach :)
S01.Załącznik 72846
Setka - kapitalna, mz. Energetyczna.
Modelka z wielkim potencjałem.
Miałam kilka sekund na zrobienie dziś jeszcze tych zdjęć.
Dostępne oświetlenie - żarówka :)
S02.
Załącznik 72896
S03.
Załącznik 72895
Po raz kolejny proszę o szczere komentarze.
Nie wiem czy lubisz jak światełko jest żółte , ale jako alternatywę masz możliwość w aparacie ustawienia własnego balansu bieli na białą kartkę. Potrzebujesz dodatkowego źródła światła, by zniwelować cześć głębokich cieni. Pewnie bez lamp błyskowych i blend się nie obejdzie.
Przy tych ostatnich zdjęciach miałam nie lada problem z samą osobą fotografowaną. Czasu nie wiele, oprócz wspomnianej żarówki (nawet papieru toaletowego nie było! ha ) w mieszkaniu nie było nic co mogłoby mi pomóc w doświetleniu ciemnych, zacienionych miejsc. Jutro zobaczę te fotografie na komputerze w pracy, choć nie powiem, mnie kolorki się podobają (na tym wyświetlaczu)
Dziękuje apz'cie, Amigo! i Tobie goldiesr.
Jednocześnie witam tych nowych zaglądaczy :)
Jak na pierwsze zabawy jest znakomicie.Dodaj ze dwa trzy swiatla,procz tego z lewej gory i bedzie dobrze.Biala kartka,szara tak jak pisali poprzednicy,albo zabawa w programie.Twoj wybor.
Po zabawie z temperatura i czyms tam jeszcze to taka wersja bedzie tez dobra.Jak myslisz??Załącznik 72920Załącznik 72921Załącznik 72922
Chciałaś szczerze, to masz: z faktu, że nie widzisz zieleni, albo nadmiaru żółci nie wyniki, że te zdjęcia są dobre, tylko, że nie umiesz patrzeć. Z jednej strony to naturalne, że początkujący nie dostrzegają błędów, ale z drugiej strony, to nie ciesz się z tego, tylko z tym walcz :) Żółte ma na dodatek kompletnie przepalony kanał czerwony. Uważaj na to przy portretach. Przy tym świetle dużo nie zwojujesz, kup sobie żarówkę błyskową jeśli ma być tanio, jeśli ma być ciut mniej tanio, za to z wiekszymi mozliwościami, to zacznij od chińskiej lampy błyskowej.
Nr 100 bardzo fajny. Kadr może nie do końca zgodnie z regułami kompozycji ;-) ale właśnie dlatego jest to fajne.
Pozostała reszta (cała) taka sobie. Spadek formy? Zdecydowane zażółcenia i zazielenienia obrazu - mi się nie podoba. Czy to przypadek, czy celowe - NIE.
Modela na S01 spróbowałbym na czarno-biało.
T.
W pierwszym odbiorze wydała mi się taka zimna, chłodna.. i wypackana. A ja się bardzo cieszyłam, że powoli mi zrobić sobie zdjęcie "kilkuminutowy problem typu - ja jestem taka niefotogeniczna...". Prawie płakałam z powodu braku jakiegokolwiek innego oświetlenia. Może ujęcie jeszcze da się powtórzyć.
Może masz racje, może nie umiem patrzeć, może mam inny punkt widzenia, może jestem tylko kobietą, może problem leży gdzieś indziej... Nie wiem
Myślisz, że aktywność na tym forum pośród doświadczonych ludzi, którzy mogą skomentować moje zdjecia, ew. naprowadzić mnie na dobrą drogę czy nawet i wziąć za rączkę i pokazać paluszkiem tu Martuś tu widać ten zielony zafarb, nie jest rodzajem zbierania dobrych rad na podstawie własnych błędów, takiej yyy walki?
Co jak co ale cieszyć się będę chyba z wszystkiego. Tego, że ja coś nie dostrzegę, a ktoś mi w tym pomoże uwierz mi że nawet będę się chwalić.
Dziękuje za rady. Lampkę mam ... Metz'a, ale po ostatnich wyczynach poleciała na gwarancje. Do Niemiec, przez Holandię.
S04. Spróbowałam...
Załącznik 72985
Taką fajną modelkę masz .
Blenda, zastane i jazda w plener .
To czarno białe także mi nie podchodzi ale nie należy się zrażać .
Wyobraźcie sobie. Stoję przed oknem i palę papierosa z koleżanką. I gdyby nie rozczochrane włosy ...
S05.
Załącznik 73083
Ale lubię, bo z zaskoczenia, bo spojrzenie takie :)
Ciekawe te spojrzenie....
Podoba mi się S05, nie zawsze portrety 'z zaskoczenia' są udane, ale dla takich efektów warto próbować. Ciekawe, jak to by wyglądało w kolorze?
S05 trafiony portrecik.
Ps bardzo ładna modelka :)
Sent from my Lumia 710 using Board Express
Pomęczyłam się trochę więcej nad tymi fotografiami.
Domowe studio ciąg dalszy .
Dziękuje i jednoczesnie prosze o komentarze :)
S06.
Załącznik 73341
S07.
Załącznik 73342
S08.
Załącznik 73343
Ostatnie to wypisz, wymaluj - moja bratanica.
Czy Ona ma na imię Patrycja ? :)
Nie :) Ania i jest MOJĄ kuzynką :P
Martuszka
Mogłabyś na drugi raz ową biżuterię się pozbyć ;) ? Przy S07. efekt był taki zamierzony ? niestrość poleciała gdzieś.
Ostrość (tzn jej brak) trochę zamierzona ... Przytulona do szala to i fotografia taka miękka :)
Nie jestem żadnym znawcą tematu (technik portretowania), ale na tym zdjeciu S07 nieostrość mnie razi i wcale nie pomyślałem że to miękkość.
Taka subiektywna uwaga.
Całkiem fajnie. Może i ja bym wolał S07 bardziej ostre ale skoro miało tak być to OK. Dwa pozostałe całkiem przyjemne. Możesz napisać z czego składa się Twoje domowe studio? (czysta ciekawość)
Domowe studio - własnoręcznie zrobiony (nie tak bardzo własną ręką - bo zleciłam robotę) softbox (pudełko 100x40 oklejony od środka folią aluminiową jakieś dwie żarówki które były pod ręką i papier śniadaniowy), blenda z folii aluminiowej (ale pies pogryzł w czasie zdjęć), statyw też był :) i wiatrak :)
Miejsca było tak malutko (pokój 3,4m x 4,7m) a do teł wykorzystałam zasłony, które znalazłam 10 min przed jej przyjściem :) Czerwoną i gołębią :)
Prezentuje kolejne
S09. S10. S11.
Załącznik 73442Załącznik 73443Załącznik 73444
S11. S12. S13.
Załącznik 73445Załącznik 73446Załącznik 73447
To super. Bardzo proste ale skuteczne. Najbardziej poda mi się S10 ale pobawił bym się z odstającymi włoskami. Reszta też super.
Lepiej nie łap ...
Podoba mi się S11 (z naszyjnikiem, bo są dwa S11), wrażenie jakby "dziewczyna ze świecą" - ciepłe i takie... przytulne (w najlepszym tego słowa znaczeniu).