-
Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
Krakman, daruj... padło stwierdzenie z którym od początku się nie zgadzam. Wyjaśnień było wystarczająco dużo, łącznie z przykładami, definicjami aby uniknąć niejasności a także odnośnikami do źródeł, które nie pozostawiają żadnych wątpliwości. To jak nazwać uparte trzymanie się własnych "teorii" pozostawiam Tobie. Dla mnie temat został wyczerpany.
Nie wiem nic o medalach, zupełnie nie jestem zainteresowany, nie wypowiadałem się więc nie rozumiem dlaczego i akurat w tym wątku.
Niezależnie od powyższego, przepraszam wszystkich, którzy poczuli się urażeni sposobem mojej komunikacji w tym wątku.
Wyjaśnień było wystarczająco dużo ale z obu stron.. też uważam temat za wyczerpany.. czyli wszyscy wiedzą swoje... :grin:
Może to i dobrze...
O medale w ostanim wpisie się nie czepiałem tylko wypowiedzi troszkę złośliwej na temat zjadaczy czipsów czy oglądaczy seriali itd.. coś tam było jeszcze..
Pozdrawiam.
---------- Post dodany o 11:31 ---------- Poprzedni post był o 11:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Herbatniczek
Ja też jestem z Krakowa, przeczytałem 32 strony tego wątku i po pokazaniu 2 prawidłowych przykładów niektórzy dalej piszą coś takiego cytat "Tylko, że Wy poważnie traktujecie perspektywę ale trochę jakby niezrozumiale.. Napisałem wczesniej na ten temat. Przykład z trolem zły.. Zbyt bliskie odległości by było widać różnicę w "perpektywie".." Ponieważ też jesteś z Krakowa możemy się spotkać w któryś dzień, weznę statyw obiektyw szerokokątny i tele zrobimy fotki na takich obiektach wybranych przez Ciebie "by było widać różnicę w perspektywie". Pokażemy fotki tutaj. Może jak sam sfotografujesz zobaczysz, że nie będzie róznicy w perspektywie i przekonasz się, że jesteś w błędzie. A jeśli wyjdzie na Twoje to będziesz miał świetny własnoręcznie zrobiony przykład aby przekonać nas wszystkich w jakim błędzie na temat perspektywy żyjemy i nawet ja to potwierdzę.
Nie trzeba robić nic nowego , wystarczy oglądnąć wcześniejszy przykład z dziewczyną w ruinach jakiejś fabryki czy czegoś...
---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post był o 11:31 ----------
Dajmy już spokój ..idą święta...
---------- Post dodany o 11:37 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
Może podejście Krakmana do "perspektywy" bierze się stąd, że jest z Krakowa
a tam nawet "pole" oznacza co innego niż w słowniku języka polskiego. ;)
Ja również nie wiem o co chodzi z medalami ale szczerze gratuluję odznaczenia. :)
Dajcie spokój medalom już...
łukasz ....... No! za to pole to Ci wypomnę "scyzoryka" kieleckiego :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Wyjaśnień było wystarczająco dużo ale z obu stron.. też uważam temat za wyczerpany.. czyli wszyscy wiedzą swoje... :grin:
Nie trzeba robić nic nowego , wystarczy oglądnąć wcześniejszy przykład z dziewczyną w ruinach jakiejś fabryki czy czegoś...
Krakmanie, zlituj się. Od kilku dni, trójkowi przyjaciele karpia, znęcają się nad moją muzyczną wrażliwością:) Czy Ty musisz to samo robić z moim pojęciem perspektywy? :P
-
Nie! bo mam swoje pojęcie
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post był o 12:00 ----------
Jestem nielitościwy :grin:
Ale na tym juz poprzestańmy..
Pozdrawiam pomimo różnicy zdań...
-
Krakman, mam wrażenie, że Twoim hobby jest nadawanie starym słowom nowych znaczeń. Wiemy już co oznacza według Ciebie flaszka i perspektywa. Masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły? :)
Charakterystyczne dla wątku jest to, że zwolennicy "perspektywy w perspektywie" nie potrafią wąsnoręcznie wykonać żadnych zdjęć na potwierdzenie swojej śmiałej tezy.
-
Potrafią zato pokazać bez pozwolenia zdjęcia cudze i mają opanowane przypieranie do muru rzeczowymi argumentami (perspektywa kadru w kadrze itp.) kilkuletnie dziecko :shock: -respect.
Ale odczekam -bo interpretacja dowolnego słowa w powyższym temacie jest tak różna ża zastanawiam się czy my wszyscy mówimy tzm samym językiem.
-
Fret jesteś tutaj już tak długo jak i ja, więc chyba to zobowiązuje do wzajemnego szacunku.
Jestem miły i sympatyczny, tak mnie postrzegają inni.. więc odpuść sobie osobistych wycieczek.
Mógłbym i ja doszukać się w Twoich postach ciekawostek, ale nie robię tego.
Nikt nie ma monopolu na rację.. tak samo ja jak i Ty.
-
ale można chyba pewne zagadnienia na końcu wyjaśnić bo przeciwnie całość była na marne a my zamiast się edukować- ogłupiamy.
? chyba się zgodzisz ?
-
masz rację.... tylko śmy są uparte wszystkie.... :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez skow
Nie, od tego momentu to wyciął moderator.
No tak, jak zawsze, inni wiedzą lepiej od nas samych...
Cytat:
Zamieszczone przez skow
"Perspektywa kadru" - też tego nie czaję.
Faktycznie powalająco trudne do zrozumienia, że chodzi o prespektywę jaką widać w kadrze.
Cytat:
Zamieszczone przez skow
Animacja 3D Nefertiti.
Możliwości są 3:
1) zmieniała się odległość kamera-obiekt i kąt widzenia kamery; stała wielkość obiektu (sytuacja typowa w fotografii)
2) stała odległość kamera-obiekt; zmieniał się kąt widzenia kamery i wielkość obiektu
3) stała odległość kamera-obiekt i stały kąt widzenia; deformacji ulega obiekt. (a to już tylko w animowanych bajkach)
Ale ja pytałem o Twoje stanowcze stwierdzenie: Na zdjęciach animacji "faraon" następuje ZMIANA PERSPEKTYWY [...] bo ZMIENIŁA SIĘ ODLEGŁOŚĆ fotografa od obiektu ... A tu wycofywanie się rakiem. Poza tym 1, 2, 3 też nie tłumaczą tego co widzimy w animacji.
Cytat:
Zamieszczone przez mynameisnobody
Potrafią zato pokazać bez pozwolenia zdjęcia cudze
Twoja opowieść, więc użyłem Twoich fotek (chyba, że powiesz, że nie jesteś Trollewna, Kaziq, i nie masz konta na FC :wink:)
Cytat:
Zamieszczone przez fret
Charakterystyczne dla wątku jest to, że zwolennicy "perspektywy w perspektywie" nie potrafią wąsnoręcznie wykonać żadnych zdjęć na potwierdzenie swojej śmiałej tezy.
A może porozmawiamy o sensie robienia takich fotek
zamiast takich
Jaki jest sens drastycznego wycinana kadru z kadru, lub klejenia kadrów w perspektywę (dla przypadku innego niż brak posiadania obiektywu o wystarczająco szekokim kącie widzenia)?
W fotografi chodzi chyba o złapanie w wizjerze/wyświetlaczu interesującego zdarzenia i zrobieniu zdjęcia.
Nie wiem jak inni, ale ja nie wycinam z moich kadrów nowych kadrów o wielkość 10% pierwowzoru. Ale może to jakiś nowoczesny trend ...
PS
Frecie, Ty to dopiero zasypałeś ten wątek swoimi fotkami ...
Cytat:
Zamieszczone przez mynameisnobody
ale można chyba pewne zagadnienia na końcu wyjaśnić bo przeciwnie całość była na marne a my zamiast się edukować- ogłupiamy.
? chyba się zgodzisz ?
Zestawienie powyższych fotek niech będzie odpowiedzią.
-
Mam złoty środek tej niezwykle perspektywicznej dyskusji o tutaj.
-
Gdybym był bardziej złośliwy niż jestem, to porównując efekty wymiany myśli w tym wątku z taką grupą np. żółtych, powinienem napisać że jest ta wiedza chyba wprost proporcjonalna do wielkości systemowych matryc. Ale nie jestem, tym bardziej że akurat matrycę mam mniejszą.
Ciekawe, kto pierwszy kopnie tak wystawioną piłkę.
---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post był o 14:51 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Jaki jest sens drastycznego wycinana kadru z kadru, lub klejenia kadrów w perspektywę (dla przypadku innego niż brak posiadania obiektywu o wystarczająco szekokim kącie widzenia)?
W fotografi chodzi chyba o złapanie w wizjerze/wyświetlaczu interesującego zdarzenia i zrobieniu zdjęcia.
Nie wiem jak inni, ale ja nie wycinam z moich kadrów nowych kadrów o wielkość 10% pierwowzoru. Ale może to jakiś nowoczesny trend ...
.
Reasumując, całość tej 33 stronicowej wymiany "myśli" można podsumować stwierdzeniem: nieprawdą jest, jakoby perspektywa zależała od odległości aparatu od fotografowanego obiektu, ponieważ w fotografii nie chodzi o to aby sobie coś wyciąć ino pstryknąć.
Dziwnym zrządzeniem marketingowych budżetów przychodzi mi na myśl reklama jednej z sieci handlowych ze sprzętem (m.in.) foto...
I tym podsumowaniem możemy już zakączyć (uważam, że tak się powinno to pisać i nikt nie przekona mnie, że powinno być inaczej).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
... możemy już zakączyć (uważam, że tak się powinno to pisać i nikt nie przekona mnie, że powinno być inaczej).
A potrafisz to jakoś uzasadnic (nie przyjmuję odpowiedzi "bo tak")? :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurokial
Mam złoty środek tej niezwykle perspektywicznej dyskusji o
tutaj.
A co czyni wycinanie? :mrgreen:
A może wyciąć jeszcze bardziej? :mrgreen:
-
Łudziłem się, że przynajmniej Ci, którzy tak gorliwie domagali się przykładowych fotek przestaną wypisywać bzdury.
Jak widać dowody nie wystarczą. Czas umierać :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
A potrafisz to jakoś uzasadnic (nie przyjmuję odpowiedzi "bo tak")? :-P
Ależ oczywiście.. wbrew temu, co jest napisane w słowniku, ja słyszę to inaczej. :P
---------- Post dodany o 17:12 ---------- Poprzedni post był o 17:09 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
kashpir
Łudziłem się, że przynajmniej Ci, którzy tak gorliwie domagali się przykładowych fotek przestaną wypisywać bzdury.
Jak widać dowody nie wystarczą. Czas umierać :lol:
Też się łudziłem, 140 posty temu, ale dla tej idei umierać nie zamierzam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Fret jesteś tutaj już tak długo jak i ja, więc chyba to zobowiązuje do wzajemnego szacunku.
Jestem miły i sympatyczny, tak mnie postrzegają inni.. więc odpuść sobie osobistych wycieczek.
Mógłbym i ja doszukać się w Twoich postach ciekawostek, ale nie robię tego.
Nikt nie ma monopolu na rację.. tak samo ja jak i Ty.
Mam alergię na miłe i sympatyczne 2+2=5. Miło i sympatycznie, to możemy pogadać o smaku piwa, bo tam każdy może mieć własne zdanie. W kwestiach technicznych/wymiernych nie toleruję "własnego zdania" i innych teorii o zawartości kadru w kadrze. Albo fakty coś potwierdzają, albo nie. Albo ja się mylę, albo Ty. Nie ma prawdy leżącej po środku. Ogłupianie innych nie jest ani miłe, ani sympatyczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
... wbrew temu, co jest napisane w słowniku, ja słyszę to inaczej. :P
Posłuchaj tych, którzy mówią poprawną polszczyzną a zmienisz zdanie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Mam alergię na miłe i sympatyczne 2+2=5. Miło i sympatycznie, to możemy pogadać o smaku piwa, bo tam każdy może mieć własne zdanie. W kwestiach technicznych/wymiernych nie toleruję "własnego zdania" i innych teorii o zawartości kadru w kadrze. Albo fakty coś potwierdzają, albo nie. Albo ja się mylę, albo Ty. Nie ma prawdy leżącej po środku. Ogłupianie innych nie jest ani miłe, ani sympatyczne.
No cóż, alergie wszelakie się podobno leczy. Tolerancje nabywa się z wiekiem....Więc wszystko przed Tobą . Powodzenia...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
No cóż, alergie wszelakie się podobno leczy. Tolerancje nabywa się z wiekiem....Więc wszystko przed Tobą . Powodzenia...
Alergie się leczy, lub wypala autoszczepionką, może podobnie jest z tą perspektywą?
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Jaki jest sens drastycznego wycinana kadru z kadru,...
Aby wykazać takie błędne stwierdzenia:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Kręcąc tylko zoomem zmieniasz perspektywę kadru ...
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
... Prespektywa zależy wyłącznie od ogniskowej...
Co do tego:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Podchodząc i odchodząc od obiektu zmieniam kadr, nie perspektywę. ....
Zrób sobie mały test. Ustaw na zoomie najmniejszą ogniskową i zrób fotkę, potem ustaw największą ogniskową i zrób taki sam kadr. I teraz porównaj perspektywy.
Robiłeś taki test? Chyba zgodzisz się, żeby zrobić taki sam kadr na najmniejszej i najdłuższej ogniskowej, dla tej najdłuższej będziesz musiał odpowiednio się oddalić. Jeśli nie robiłeś, sfotografuj sylwetkę osoby aby zmieściła się cała w kadrze przy ogniskowej np. 50 i 100mm. Dla ogniskowej 100mm będziesz musiał zwiększyć odległość od osoby aby cała zmieściła Ci się w kadrze. Faktycznie perspektywy będą różne, ale nie można zrobić dwu takich samych kadrów z tego samego miejsca przy ogniskowej 50 i 100mm. Czyli Twoje twierdzenia są błędne. Odległość pełni tu kluczową rolę.
Nie sądzę co prawda abym Cię przekonał:smile:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
łukasz ....... No! za to pole to Ci wypomnę "scyzoryka" kieleckiego :wink:
Dziękuję. Dumnie noszę to miano. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
Dziękuję. Dumnie noszę to miano. :)
Nie ma za co. Ja dumnie wychodzę na pole. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez andtor2
Aby wykazać takie błędne stwierdzenia:
Cytat:
Zamieszczone przez tymczasowy_
Kręcąc tylko zoomem zmieniasz perspektywę kadru ...
Cytat:
... Prespektywa zależy wyłącznie od ogniskowej...
Co do tego:
Cytat:
Podchodząc i odchodząc od obiektu zmieniam kadr, nie perspektywę. ....
Zrób sobie mały test. Ustaw na zoomie najmniejszą ogniskową i zrób fotkę, potem ustaw największą ogniskową i zrób taki sam kadr. I teraz porównaj perspektywy.
Robiłeś taki test? Chyba zgodzisz się, żeby zrobić taki sam kadr na najmniejszej i najdłuższej ogniskowej, dla tej najdłuższej będziesz musiał odpowiednio się oddalić. Jeśli nie robiłeś, sfotografuj sylwetkę osoby aby zmieściła się cała w kadrze przy ogniskowej np. 50 i 100mm. Dla ogniskowej 100mm będziesz musiał zwiększyć odległość od osoby aby cała zmieściła Ci się w kadrze. Faktycznie perspektywy będą różne, ale nie można zrobić dwu takich samych kadrów z tego samego miejsca przy ogniskowej 50 i 100mm. Czyli Twoje twierdzenia są błędne. Odległość pełni tu kluczową rolę.
Nie sądzę co prawda abym Cię przekonał
A teraz wróć się do pierwszego postu w tym wątku. Przeczytaj wypowiedż TOKIN. Potem przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem moją odpowiedź skierowaną do TOKIN (i w tym kontekście pozostałe moje wypowiedzi).
PS
Wracając do sensu wycinania, to faktycznie jest tu kilku takich, co w tym widzą cały sens fotografii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A teraz wróć się do pierwszego postu w tym wątku. Przeczytaj wypowiedż TOKIN. Potem przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem moją odpowiedź skierowaną do TOKIN.
Przeczytałem, ba nawet zacytowałem. Także inne Twoje wypowiedzi z pierwszej strony wątku.
Wracając do Twojej propozycji testu takiego samego kadru wykonanego z najmniejszą i największą ogniskową i następnie porównać perspektywy.
Byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć nie przemieszczając się? Króciutko tak lub nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Nie ma za co. Ja dumnie wychodzę na pole. :mrgreen:
Dumnie bo pewnie masz sporo hektarów i wysokie dopłaty z UE.
Z takiej perspektywy Świat wygląda inaczej. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Przeczytałem, ba nawet zacytowałem. Także inne Twoje wypowiedzi z pierwszej strony wątku.
No to szkoda tylko, że nie zrozumiałeś i zacytowałeś z kontekstu wyrwane odpowiedzi.
OK, to, że nie rozumiesz moich wypowiedzi, albo nie chcesz zrozumieć, odpuszczam.
Ale napisz jak rozumiesz wypowiedź TOKIN: "GO zależeć będzie jak zawsze od odległości względem sceny - nie muszę tak jak Ty włazić fotografowanemu do gardła. Jak odległość będzie kilka metrów, to GO wcale nie będzie mała, będzie w sam raz."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
Dumnie bo pewnie masz sporo hektarów i wysokie dopłaty z UE.
Z takiej perspektywy Świat wygląda inaczej. :)
he he ale śmieszne...
-
Dlaczego wykręcasz kota ogonem? Nie znasz odpowiedzi na pytanie? Proponujesz test i nie wiesz jak go zrobić?. Wezmę malutki zoom 14-45mm.
I jak, nie przemieszczając się uzyskam takie same kadry z 14 i 45mm?, a może to zbyt trudne pytanie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dlaczego wykręcasz kota ogonem? Nie znasz odpowiedzi na pytanie? Proponujesz test i nie wiesz jak go zrobić?. Wezmę malutki zoom 14-45mm.
I jak, nie przemieszczając się uzyskam takie same kadry z 14 i 45mm?, a może to zbyt trudne pytanie?
Otrzymasz taką samą perspektywę w kadrach, z tym , że na 14 będzie więcej , szerzej , inny wycinek rzeczywistości, na 45 będzie środkowy fragment z tego z 14mm.
Pozdrawiam AP.
PS, na chyba , że to będzie mglisty dzień i chodzi Ci o tak zwaną perspektywę powietrzną, to też będzie ona taka sama.
a tak swoją droga ostatnio lubię ogniskowe z przedziału 12-20 mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dlaczego wykręcasz kota ogonem?
Kurcze, pewnie nauczyłem się od swoich oponentów.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie znasz odpowiedzi na pytanie?
A Ty znasz na moje? Z resztą o czym my tu mówimy, jak Ty nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć od czego zaczęła się cała ta draka z perspektywą.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Proponujesz test i nie wiesz jak go zrobić?. Wezmę malutki zoom 14-45mm.
I jak, nie przemieszczając się uzyskam takie same kadry z 14 i 45mm?
Tak samo jak Ty nie uzyskasz takich samych kadrów bez zmiany ogniskowej.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
a może to zbyt trudne pytanie?
Kozaczymy?
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Wracając do Twojej propozycji testu takiego samego kadru wykonanego z najmniejszą i największą ogniskową i następnie porównać perspektywy.
Byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć nie przemieszczając się? Króciutko tak lub nie.
A Ty byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć bez zmiany ogniskowej? Króciutko tak lub nie. Tym bardziej, że ja o to pytałem 155 postów wcześniej :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Krakman, mam wrażenie, że Twoim hobby jest nadawanie starym słowom nowych znaczeń. Wiemy już co oznacza według Ciebie flaszka i perspektywa. Masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły? :)
Nie wiem jak działa teraz galeria, ale w Twojej znalazłem jedno zdjęcie od maja 2010 (niezłe) Więc nie mów mi o własnoręcznie zrobionych zdjęciach. Pozostali niektórzy teoretycy nie mają wogóle swoich galerii.. Jeśli się mylę to przepraszam..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
No tak, jak zawsze, inni wiedzą lepiej od nas samych...
Dyskusja zaczęła się kiedy inni z Tobą zaczeli dyskutować; chciałeś prowadzić monolog? :)
A zaczeli po Twoich kolejnych wypowiedziach typu "Podchodząc i odchodząc od obiektu zmieniam kadr, nie perspektywę".
Wypowiedź #1 nie zawierała jeszcze takich treści, które mogłyby wywołać dyskusję na kilkadziesiąt stron
Cytat:
Faktycznie powalająco trudne do zrozumienia, że chodzi o prespektywę jaką widać w kadrze.
Jeśli perspektywa kadru to po prostu perspektywa to po co wprowadzasz jakieś nowe pojęcia?
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez skow
Animacja 3D Nefertiti.
Możliwości są 3:
1) zmieniała się odległość kamera-obiekt i kąt widzenia kamery; stała wielkość obiektu (sytuacja typowa w fotografii)
2) stała odległość kamera-obiekt; zmieniał się kąt widzenia kamery i wielkość obiektu
3) stała odległość kamera-obiekt i stały kąt widzenia; deformacji ulega obiekt. (a to już tylko w animowanych bajkach)
Ale ja pytałem o Twoje stanowcze stwierdzenie:
Na zdjęciach animacji "faraon" następuje ZMIANA PERSPEKTYWY [...] bo ZMIENIŁA SIĘ ODLEGŁOŚĆ fotografa od obiektu ... A tu wycofywanie się rakiem. Poza tym 1, 2, 3 też nie tłumaczą tego co widzimy w animacji.
Z NICZEGO SIĘ NIE WYCOFUJĘ.
Tylko sytuacja 1) jest możliwa w realnym świecie czyli w fotografii (zmiana perspektywy bo zmieniła się odległość)
Sytuacje 2) i 3) możesz spotkać najczęściej w animowanych bajkach (ale o szczegóły to pytaj się swojego synka - może Ci to wytłumaczy)
Jeśli chodzi o sytuację 2) to nie wiem jak byś dmuchał modelkę (dosłownie i w przenośni) to od tego jej głowa nie urośnie.
Cytat:
Poza tym 1, 2, 3 też nie tłumaczą tego co widzimy w animacji.
PYTANIE:
A co Ty widzisz na tej animacji?
Są jeszcze jakieś inne możliwości?
PS.
Ta animacja jest trochę kiepskawa ze względu na to, że nie nie ma jakiś punktów odniesienia.
Na podłodze i ścianie powinny być wymalowane równoległe linie.
Wtedy można by było ocenić co faktycznie zmieniało się.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Nie wiem jak działa teraz galeria, ale w Twojej znalazłem jedno zdjęcie od maja 2010 (niezłe) Więc nie mów mi o własnoręcznie zrobionych zdjęciach. Pozostali niektórzy teoretycy nie mają wogóle swoich galerii.. Jeśli się mylę to przepraszam..
Krakmanie, czy mogę obejrzeć gdzieś Twoją galerię? Plizzzzzz
-
Oczywiście!!!! jest dostępna... Nie umiesz znaleść??? Są tam dobre i mniej dobre zdjęcia ale są!! mam dać linka czy sam znajdziesz....?
-
Już, dzięki. Ponieważ niespecjalnie udzielałem się na forum (może to i lepiej) to nie miałem okazji zapoznania się z funkcjami galerii. Znalazłem. Thx.
-
-
Jak dzieci. Jak małe, ślepe, bezmyślne bachory... Dawać więcej.
-
Ja się już boję zdjecia zrobić, bo mi się jeszcze perspektywa przekręci ;)
Choć pomijając pewne brzydkie zapędy z wycieczkami ad personam, to kilka postów bardzo ciekawych (niekoniecznie na temat ;) )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A Ty byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć bez zmiany ogniskowej? Króciutko tak lub nie. Tym bardziej, że ja o to pytałem 155 postów wcześniej :wink:
Byłbym, pomimo że nie dostałem odpowiedzi od Ciebie. Krótka odpowiedź. Nie.
A rzeczywista (dokładniejsza) nie można uzyskać takich zdjęć, (przykłady, które zamieszczałeś) bez zmiany ogniskowej z jednoczesną zmianą odległości od obiektu fotografowanego. Po to aby obiekt pierwszoplanowy, pomimo zmiany ogniskowej zajmował w kadrze taką samą "pozycję". Ty uparcie twierdzisz, że nie ruszając się z miejsca samą zmianą ogniskowej uzyskasz taką perspektywę jak np. zdjęcia z rzeźbami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Gdzieś jeszcze pałęta się mój wątek z kilkoma portretami, a jak chcesz pooglądać więcej, to zajrzyj tu: http://www.maxmodels.pl/manfret.html