Pieskowa skała świetna!
Wschodzik nad Wisłą - drugie zdjecie najbardziej mi się podoba.
Z ostatniej serii - ostatnie trzy, z których ostatnie uważam za najlepsze.
Wersja do druku
Pieskowa skała świetna!
Wschodzik nad Wisłą - drugie zdjecie najbardziej mi się podoba.
Z ostatniej serii - ostatnie trzy, z których ostatnie uważam za najlepsze.
Fajna relacja ,a ja tę noc w tym roku przespałem...
U mnie rynek podobnie wygląda. Też remont.
Farensbach, apz, Bodzip, dziękuje za odwiedziny. Jedziemy dalej.
Przywitały nas wystrzały z dział i Comes Chorągwi Ziemi Chełmińskiej...
Załącznik 64598Załącznik 64599Załącznik 64600
Rycerze mają swoją siedzibę w opuszczonym kościele. Tam spotykają się, ćwiczą i ustalają strategię przed kolejnymi bitwami, między innymi pod Grunwaldem.
Załącznik 64601Załącznik 64602Załącznik 64603Załącznik 64604Załącznik 64605
Ciekawie zaprezentowana podróż w przeszłość. :grin:
Zdjęcie oręża na ziemi podoba mi się najbardziej.
Osemka...po walce :-)
Ostatnie: "Okowitą i Mięśniem" :-D Pan Zgrzęduski i ta no, nooo ... .
Dziś trochę żurawiny :wink:
rol6, waruga, Saboor dziękuję bardzo za odwiedziny i komentarze poprzedniej wrzutki.
Zupełnie przypadkiem, jadąc przez łąki i pola spotkałem stadko żurawi, pobawiłem się w podchody ale w końcu się spłoszyły i odleciały.Załącznik 65319Załącznik 65318Załącznik 65320Załącznik 65321Załącznik 65322Załącznik 65323
Gdyby ktoś podpowiedział, jak zmniejszać zdjęcia takie jak te, które mają sporo szczegółów a jednocześnie trochę ziarenka to wdzięczny będę. Z moich kombinacji nie jestem zadowolony. Zmniejszałem dwukrotnie o 50% i na koniec wyostrzenie.
fajne żurawinki, szkoda że audio nie ma :)
Fajne żurawie, wyglądają jakby tańczyły na tokach, ale już trochę za późno na toki, jak robisz w rawach to ociepliłbym nieco kolory.
Ja po obróbce zdjęcia (nieważne czy jpeg, czy raw), zmniejszam je do rozmiaru jaki chcę pokazać na forum (z reguły 800 na dłuższym boku) i wyostrzam używając wartości 120 -czaem wiecej, czasem mniej- (125-105)/0,3/1 i jest ok. Używam Abobe Photoshop Elements.
Fajne tańce tych ptaków na pierwszych dwu zdjęciach:)
Co do zmniejszania przyznam nigdy nie robiłem tego dwuetapowo i pierwszy raz się zetknąłem. Zmniejszam raz do określonego rozmiaru np. 900pix dłuższy bok. Przy zmniejszaniu zawsze troszkę traci się na ostrości i zmniejszając 2 krotnie nie wiem czy to jest dobre dla zdjęcia...
Natomiast jeśli chodzi o wyostrzanie to spotkałem sie z opiniami, że podobno lepiej dwa razy dajmy na to o wartość (przykładowo) 50 (lub 70 i 30) niż raz 100. Także używam Photoshop Elements, a przy masce wyostrzającej najcześciej uzywam wartosci 50/1,3/3 Czasami daje drugi raz z 30/1,3/3. Ten ostatni parametr jakby był zero powoduje, ze wszystko zostanie wyostrzone, łącznie z szumem.
Super ptaszki :D
Daj rawa to powalczymy
Fotki z żurawiami świetne. Miałeś farta.
Dobra, wychyliłem się to teraz masz babo placek :D
Adam przesłał mi rawa. Wywołałem w RT. Zdjęcie jest technicznie dobre. ISO 400 to niewiele i szum nie wylazł.
Wywołałem do png (zazwyczaj tak robie) i tak mam wywoływaczkę RT ustawioną. Po wywołaniu wyostrzyłem filtrem sharpen smart redux w dwu przebiegach. Pierwszy przebieg z małym promieniem (0,5) i dużą siłą (2,5) i drugi przebieg odwrotnie - z dużym promieniem (17) i siłą ustawioną na (0,8)
Oczywiście parametry dobieram na podstawie sporej już ilości obrobionych zdjęć.
Resize: (dwie metody)
Ustawiam skalowanie na 8000 na dłuższym boku algorytmem lanczos3. Następnie wyostrzam siłą 70 i skaluję w dół (też lanczos3) na 1200 px na długim boku. Gotowe. Ewentualnie delikatne doostrzenie o 8 do 10 pkt.
Drugi sposób - z dużego pluku od razu skaluję w dół do wymaganego wymiaru przy pomocy filtra step resize, i ustawiam na 4 przebiegi. Plik jest praktycznie gotowy.
Cały, nie przeskalowany przez forum http://bodzio.dug.net.pl/foty/P1040574.jpg
Podziękował bardzo:) Twoja wersja, ta w pełnej rozdzielczości wygląda bardzo dobrze. Ocieplenie też służy temu zdjęciu.
Próbowałem jeszcze wczoraj i skalując od razu w LR uzyskałem również dobre, podobne rezultaty. Ech, sporo nauki jeszcze przede mną.
Dziś mała relacja z Regat Eliminacyjnych Juniorów, które odbyły się na torze w bydgoskim Brdyujściu.
Nie ma lekko...
Przed startem ważenie łódki
Wystartowały
cdn.
widać że młoda ekipa - może będziemy mieli pożytek z nich kiedyś na olimpiadach
te dyscypliny zawsze dobrze stały ;)
a co do żurawi - fajne stadko :)
Strefa wolna od Euro 2012:wink:
gulasz, dzięki za odwiedziny :)
Ekipa młoda bo najstarsze roczniki to 1994 a Bydgoszcz to od zawsze silny ośrodek kajakarski.
To jedziemy dalej...
Chłopaki nie byli gorsi i też ostro chlapali :grin:
Przed startem najważniejsza jest rozgrzewka
Kajak każdy nosi sam...
Po starcie na brzegu pozostają klapki...
Dużo klapek :):mrgreen:
Koniec:)
hehe :D klapki fajne
no ostatnie fajne bardzo :)
a i to z rozgrzeweczką w tytule sentymentalnie brzmi bo ów człek w środku na plecam ma (c)resovia
i zabrzmiało bardzo miło dla mnie ;)
W ostatnią niedzielę na bydgoskiej Wyspie Młyńskiej odbyły się imieniny Leona Wyczółkowskiego. Oprócz występu zespołu Stara Pianola, darmowego zwiedzania muzeów można było zobaczyć min. zabytkowe samochody.
Stare samochody... aż moje oczy się śmieją :D
a to ostatnie cz.b. wyszło super - no normalnie stara fotografia :mrgreen:
Bodzip, ciesze się, że Ci się podobają. Dzięki za odwiedziny. Mam jeszcze kilka :grin:
:wink:
Hehe, samochody możesz też wrzucić do wątku "Erotic Cars" ;)
U mnie też w sobotę regaty, może też uda się coś pstryknąć. A może spotkam Twoich modeli?
Żurawin zazdroszczę, widzieć tyle na raz... mmm...
Aga, ale ten facet z kudłami na ostatnim świetnie chwycony :mrgreen:
Mówi się "z rozwianym włosem" ;)
Kurdę (jak mawia Lolita) - co się tu porobiło:
na kwiatki nie można chabazie nie wolno
na włosy - kudły nie wolno
No ja Cię kurdę proszę - masakra. Agnieszko ratunku !!!!!
To był taki "soft punk", irokez też był soft, znaczy się takie kudły :mrgreen:
Wszyscy macie rację :grin:
Miałem w technikum kolegę punka. Ponieważ nawet mały irokez był tępiony, to on zapuścił włosy po czym ogolił się prawie na zero za wyjątkiem kępki włosów z tyłu u góry głowy. Te włosy sfilcował - znaczy się zrobił kilka dredów :grin: Wyglądał zabójczo, taki pęczek fasolek szparagowych mu sterczał.
Nauczyciele sobie odpuścili bo nawet nie umieli tego nazwać. Na egzamin maturalny przybył w glanach, czarnym gajerku, białej koszuli i z tym swoim kukuryku na głowie.
Nie chwaląc się miałem kiedyś dużo włosów i nawet tak długie, że w kitkę je wiązałem:mrgreen:
Czekaj, zapodam kiedyś skana z mojej książeczki wojskowej. Kudły do ramion. Na Juwenaliach robiłem za babę (kucyki)
no to Panowie czekamy ;)
chwalcie się !!
moje LO słynęło z dużej ilości chłopaków z długimi piórami i/lub dredami ;)
co do fot
to BW z samochodami bardzo fajne
Fajne fotki ale nadal uważam, że - biorąc pod uwagę niekorzystne tło - zdjęcia byłyby jeszcze ciekawsze gdybyś spróbował podejść bliżej i poświęcił trochę czasu wyłącznie fragmentom karoserii(ewentualnie zestawił je z selektywnie dobranymi elementami otoczenia np. brukiem, który ma dość zachęcającą fakturę). Według mnie szansa na to, że niektóre z tych fajnych zdjęć zmieniłyby się w zdjęcia zajebiste, wzrosła by wówczas niepomiernie. Oto kilka przykładów:
http://www.flickr.com/photos/michael...aves-dzarro72/
http://www.flickr.com/photos/musicma...aves-dzarro72/
http://www.flickr.com/photos/3131954...aves-dzarro72/
http://www.flickr.com/photos/amarill...aves-dzarro72/
http://www.flickr.com/photos/3blackdogs/7308370810/in/faves-dzarro72/
No to jak obiecałem - z książeczki wojskowej :lol: może się któraś zakocha :-P
Bufetowa, gulasz, Bodzip, Saboor, dzarro - dziękuję za odwiedziny i ocenę zdjęć.
Bodzip, wzięli Cię do wojska z taką anielską miną? Zdjęcie Saboora niestety awaria zjadła ale również niezapomniany to widok:wink:
Dość przydługich wstępów, na upały najlepiej pobyczyć się nad wodą :grin:
Załącznik 66331Załącznik 66332
Bodzio, przecudna fala :D Podobne zdjęcie wrzucał ongiś Rafał Czarny do wątku "Mały OlyTalib" :D
Chłopaki, tradycyjnie nie mogę znaleźć wątku "Mały Olytalib" - tam jest miejsce tych przecudnej urody zdjęć. :D