Darku, jaki filtr szary zamówiłeś?
Wersja do druku
Jaki, gdzie, link proszę :)
Klawiszologia tej puszki jest tak skomplikowana dla mnie, że ostatnio nawet 14-150 używam z GF1.
Parę pstryków popełniłem na 1600 czy 3200 ostatnio. Osobiście nie mam pytań. Szkło spokojnie gotowe na 20-25 MPx o czym mam nadzieję wkrótce się przekonamy.
Z szybkich testów: u mnie próg ręcznej (GF1) stabilizacji to 1/50, poniżej regularnie dostaję lekko maźnięte.
/edit/
GH2@avc intra 176mb
http://www.youtube.com/watch?v=mExZZzfYubE
Darek,
Ja na Panasa 20 1.7 zakladam ruska x4 przydalby sie x8ND bez tego jak bez reki...
Szkoda, ze nie mam teraz dziegow na to szklo, bo az sie prosi o blyskanie w terenie na pelnej dziurze z lampami ech...
pozdrawiam serdecznie
Janek
Witam !
Zamowilem MARUMI NDX8 (ND.9) 37mm
http://fotoklik.pl/marumi-ndx8-mc-nd-3-37mm.html
Pozdrawiam
Tutaj jest taniej, Marumi ND2 MC http://stopfoto.pl/Marumi-Filtr-37-N...972,6305).aspx
Dzięki za link Darek.
Nightelf ty linkujesz do filtra 2 EV, Darek do 3EV.
To ja jeszcze dorzucę Marumi ND4X za 27 zł
Dla niezdecydowanych http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39623786
coś mojego sprzed dwóch dni.
jestem w szoku - to szkło jest piękne. nic nie waży, a tyle można z nim zdziałać.
proszę nie przejmować sie tym, co mówi moja teściowa :).
dźwięk jak na mono z G10 wypada bdb.
http://www.youtube.com/watch?v=oK8YcJu3e6g
http://www.youtube.com/watch?v=SGqthYhlAgo
http://www.youtube.com/watch?v=fm55pNy5yqo
---------- Post dodany o 01:46 ---------- Poprzedni post był o 01:00 ----------
kilka fotek, żeby Was nie męczyć. może komuś się to przyda
Trzeci film fajnie pokazuje możliwości tego obiektywu z rozmyciem tła. Na filmie wygląda to fajnie. A ostrość na G10 łapie Ci płynnie jak na 14-42? I czy nie słychać warkotu silniczka przy AF?
mikro-minimalne turkotanie ja słyszę, gdy G10 przeostrza z tym szkłem. trzeba sie wsłuchiwać i czekac na ten moment. normalnie to nie ma bata żeby usłyszeć.
Panas z tym szkłem nie ma stabilizacji, ale filmowanie przez wizjer plus mala wprawa do tego i jest dobrze.
Przestrzelałem tą nano portretówkę dzisiaj na E-PL1, po twoim poście specjalnie zwróciłem uwagę na to turkotanie. To nie AF tylko przysłona i jest to całkiem:
1. ciche w porównaniu do PL25/1.4 czy 14/2.5 (na PL1 czy GH2)
2. normalne.
BTW. To już trzeci lens (po 1. 14-150, 2. 12/2.0) którym Oly po prostu łoi pupy ekwiwalentom innych producentów/systemów.
Imho to szkło jest za ostre :shock:
Szkoda, że nie jest fi46 i f/1.4: miękko ostre i od 1.8 masakra za którą mimo braku 1.4 serdecznie dziękuję.
BTW 2. Nawet z osłoną w wydawać by się mogło mniejszym słońcu niż Dominiczek w wątku 12/2.0 szkło traci kontrast szybko. Strzał prosto w/pod słońce i powtarza się sytuacja dobrze znana właścicielom EF 85/1.8. Nie mam pojęcia czy to wina braku ZERO czy innego rodzaju szkła (trzeba mieć doktorat z optyki, żeby zobaczyć charakterystyczne dla Olkowych szkieł CA na fotkach innych niż tablice testowe).
12/2 wypada pod tym względem dużo lepiej, mimo to powtarzam za optycznymi: podobnie jak 20/1.7 to jest ikona mikro43 czyli nie za bardzo jestem w stanie zrozumieć jak właściciel korpusu m43 może argumentować brak 45/1.8 w swojej foto torbie.
Jeśli przestrzelałeś, to może byś w końcu wrzucił jakieś konkretne sample. Z emocjonalnych tekstów nic konkretnego nie wynika...
To chyba normalne, że obraz traci kontrast pod światło, szczególnie jeśli w kadrze jest słońce. Im większy obszar kadru zajmuje mocne źródło światła, tym większy będzie spadek kontrastu. Siłą rzeczy w obiektywie portretowym, ze względu na kąt widzenia, problem będzie bardziej zauważalny, niż w szerokokątnym m.ZD 12. Poza tym praca pod światło nie jest najmocniejszą stroną obiektywów µ4/3.
Hmm... Może nie potrzebuje takiego obiektywu? Albo ma inny o podobnych parametrach w innym systemie, który sprawdza się lepiej?
Ja jeszcze postaram się jakieś nowe portrety pokazać, tylko jakąś koleżankę namówię :wink:
Test na http://www.ephotozine.com/article/olympus-45mm-f-1-8-zuiko-digital-micro-four-thirds-lens-review-17667
O konkretne proszę poproś kogoś innego, żaden ze mnie fotograf a mikro dla mnie to fun, póki co robię i wrzucam pstryki. Jak zrobię coś fajnego, co da się wrzucić postaram się zamieścić w wątku u Jerry'ego.
BTW. To forum jest w dziale sprzętowym.
45/1.8 to nie jest mój pierwszy telas ;), ale dzięki za ten post/wykład. Nie pomyślałem o tym.
Pisząc "nie za bardzo" miałem w pamięci Jankowe oburzenie, że każdy do EOS poleca początkującym 50/1.8 ;), ale poniekąd rozumiem to piszesz w pierwszym zdaniu. Sam w zasadzie mógłbym do mikro nie mieć nic oprócz 20/1.7 i 14/2.5
Drugi argument do mnie nie dociera, chcesz mi powiedzieć, że mając GF2 i 14/2.5 w kieszeni, dodatkowo uwiążesz sobie na szyi na spacer po parku 5D2@85LII :mrgreen:
Witam !
Czyli wynika z tego testu, ze dla przyslon f.4 - f.5.6 szklo jest najostrzejsze a dla f8 najbardziej wyrownane na calym kadrze.
Zauwazylem, ze dla f 1.8 GO jest tak mala, ze ramka punktu AF na wyswietlaczu jest zdecydowanie za duza i trudno jest
AF ustawic w 100% na oko modelki aby nie zalapal sie przypadkowo zamiast ostrego oka -> ostry nos i nieostre oko ;)
Trudno ustawic AF na oko modelki jak kwadracik jednoczesnie obejmuje oko i nos.
Tak samo gubil mi sie AF ustawiajac AF zamiast na oko to znowu na wlosy.
Trzeba wielu fotek aby wybrac te... TRAFIONE ;)
AF w EPL-1 jest nieco plywajacy jesli chodzi o trafnosc przy malej GO.
Przy zdjeciach w pomieszczeniu jak fotografowana osoba jest na tle jasnego okna to AF czesto nie moze zalapac ostrosci na te osobe.
Szkoda ze dla FL-36R EPL-1 nie potrafi skorzystac ze wspomagania AF tej lampy ?
Szklo 45 / 1.8 jest naprawde super ale mam wrazenie, ze AF nieco nie radzi sobie dla takich wyzwan.
Pozdrawiam
Tak samo miałem z 5D i 85LII. Między innymi właśnie dlatego dali w EOS MFA - ostrzysz na nosie, ostre jest oko.
W Oly rewelacyjne do tego nadaje się VF-2 :)
Trzeba pamiętać, że to CDAF, u mnie jest podobnie, poza tym w ekstremalnych ;) warunkach AF w PL1 (póki co tylko na tym szkle) poddaje się (brak kontrastu = brak AF), dlatego ja Olka sobie biorę na dwór/pole w ładną pogodę, dla super kolorków. Do low light mam GF1 ze wspomaganiem AF lampką.
Używasz wykrywanie twarzy czy standardową ramkę/środkowy punkt?
Spróbuj ustawić ramkę "na granicę głowa/tło. Połowa ramki na głowę, połowa poza głowę, imho w ten sposób podpowiadasz ;) gdzie jest kontrast = AF
Ale co to da? Podpowie tylko w ciemności gdzie jest kontrast i... użyje wciąż za/dużego punktu AF, imho.
Do tego dochodzić może opóźnienie AF spowodowane "wzorkiem z lampy" jak w innych systemach ;)
Na szczęście Jedynka to pieśń przeszłości. Problemu nie mają Trzecie PENy, te odjeżdżają nawet GH2.
gietrzy, fakt, wątek sprzętowy, ale to sprzęt do produkowania obrazów, a nie do produkowania opisów :) Po prostu mam wrażenie, że szkło jest super, tylko korpusy Olka nie potrafią tego "super" wykorzystać. Pośrednio potwierdza to fakt, że więcej ciekawych sampli pochodzi z Panasów. Porównywanie 5D+85 (dowolne) z mikrusem nie ma sensu, mikrus jest ekwiwalentnie 2-3 razy ciemniejszy, więc problemy z za małą GO powinny być w nim bez porównania mniejsze. Gdyby 5D nie radził sobie z ustawieniem ostrości na f3,6 , to chyba częściej by lądował na śmietniku, niż w torbie fotografa :)
Poza tym irytują mnie takie testy jak ten ostatnio podlinkowany. Super słupki, a w samplach poruszony gołąb i brak sensownego portretu. Ja akurat słupkami nie fotografuję...
Pozdrawiam
Witam !
Uzywam centralny punkt AF a wykrywanie twarzy mam wylaczone.
Korzystam z wizjera VF-2 i bardzo niewielkie roznice w ostrosci ciezko na oko w nim zauwazyc.
Brakuje mi tutaj RASTRA, cos co mi pokaze idealne zgranie ostrosci na zadany niewielki obszar punktowy ustawianej ostrosci.
Pozdrawiam
Generalnie nie robię zdjęć na spacerze. Albo wychodzę z domu z zamiarem robienia zdjęć w skupieniu i wtedy waga sprzętu mi nie przeszkadza (czasem przeszkadza jego rozmiar, jeśli chcę fotografować dyskretnie), albo wychodzę na spacer i się relaksuję. Jakoś nie potrafię pogodzić jednego i drugiego. Za każdym razem, gdy próbuję, ze zdjęć nie wychodzi nic ciekawego, a i ze spaceru nie mam za bardzo przyjemności.
Poza tym nigdy nie noszę aparatu na szyi :)
Jak wychodze bez jedynki koniona na spacer, to wiem, ze trafie jakis kadr, zas z jedynka, to pierzchaja ludziska ech....
pozdrawiam serdecznie
Janek
No i stało się. Pozostałem wierny Olkowi i tuż przed weekendem przyjechał do mnie zestaw micro 4/3 w tym 45mm. Powiem Wam, że jestem zakochany w tym obiektywie. W ogóle po 3 dniach uważam że przejście na micro4/3 to jest bardzo dobre posunięcie (jestem amatorem który lubi oglądać ładne zdjęcia i czasami stara się też robić dobre foty, ale targanie lustrzanki spowodowało że coraz rzadziej ją zabierałem).
Poniżej kilka sampli (sample z JPGa, tylko przeskalowane do 1200x900).
PS. Nie mogę znaleźć ale wiem, że już tutaj czytałem, ktoś też miał (ma) taki problem. Otóż, w plikach ORF z prawej strony mam taki wąski fioletowo-niebieski pasek (wzdłuż całej prawej krawędzi). Nie podoba mi się to :(
Załącznik 56390Załącznik 56391Załącznik 56392Załącznik 56393Załącznik 56394Załącznik 56395Załącznik 56396
To u mnie,
wcale Ci się nie dziwię.
Jak Mirek zauważył to wina wywoływarki. Najnowsza wersja RT już nie ma tej przypadłości. Na starszych wersjach wystarczyło zastosować korekcję geometrii obiektywu i wada znikała. Zwróć uwagę, że jak w menu zastosujesz korekcję geometrii obiektywów, to na jpg-ach nie ma tej kreski.
Nie wiem jakiej wywoływarki używasz.
Głownie z 12/2, ale jest kilka fajnych kadrów z 45/1.8
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39663976
Moje 3 grosze dot. 45 f/1.8.
Krótko, bo już sporo napisano: mam go od kilku dni i jeszcze nie zrobiłem ani jednego zdjęcia na przesłonie mniejszej niż 1.8 ;-) Potwierdzam więc, że ostrości starcza.
Jest malutki, bardzo malutki. I pewnie fajnie wygląda razem z E-P3.
Reszta na zdjęciach:
Trochę to niepokojące co piszecie. Teoretycznie (bo nie mam jeszcze Pena) remedium na takie sytuacje jest użycie wykrywania twarzy w trybie wykrywania źrenic (Face & Eye Priority On). Właśnie przeglądam instrukcję (EPL-3, str. 39, wcześniej nie wiedziałem, że są takie cuda ;-)) i ten tryb ma nawet 3 odmiany - wybór ostrości na najbliższą źrenicę, prawą (Face & R. Eye Priority On) i lewą (Face & L. Eye Priority On). Próbował ktoś tego w praktyce z obiektywem mZD 45mm/1.8:?:
W instrukcji jest jeszcze kilka fajnych ficzerów...
Fajne, szczególnie ostatnie, dzięki!
"Zauwazylem, ze dla f 1.8 GO jest tak mala, ze ramka punktu AF na wyswietlaczu jest zdecydowanie za duza i trudno jest
AF ustawic w 100% na oko modelki aby nie zalapal sie przypadkowo zamiast ostrego oka -> ostry nos i nieostre oko :wink:"
Właśnie dlatego używam Panasonica G2 - tam wielkość ramki jest regulowana i do tego można ją wskazywac dotykiem. Wykrywanie twarzy dziala na tyle sprawnie, że focąc ludzi jestem zadowolony z 90% fotek. w tradycyjnych lustrzankach mialem z tym wiekszy problem - one nie widzialy twarzy oczywiście. 40d mial oczywiście wiele zalet, ale w tym względzie wolę mikrusy
W E-PL1 naciskasz "zoom out" (ten z lewej) i też się ramka zmniejsza. Ja tam nie widzę problemu, trzeba pamiętać, że to AF po kontraście a punkty jak w innych aparatach w rzeczywistości mogą być większe niż zielona ramka widoczna na ekraniku (stąd uwagi by ją zmniejszyć i/lub włączyć detekcję twarzy).
E-PL3
Robimy tak:
Naciskamy zoom, pojawia się ramka. Naciskamy info. Na ekranie wyskakuje 5x.
Strzałka do góry na kółku daje nam 7x, 10x, 14x - automatycznie ramka się zmniejsza do rozmiaru jaki chcemy
Na szczęście, jak postawię "szkło" na stół, to taki napis nie wyskoczy. Bardzo prawdopodobne :mrgreen:Cytat:
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Bodzip.
Pozdrawiam
PS. Chyba pora na przeczytanie instrukcji obsługi (Terzani poczeka) ;)
Ja mam ten obiektyw od dwóch tygodni. Powiem tak otóż to właśnie szkiełko było brakującym ogniwem, które ostatecznie skłoniło mnie do przejścia z luster (używałem od kilku lat pentaxa) na micro. Dostałem dokładnie to co chciałem tj. mały, lekki, jasny, ostry od pełnego otworu i co niezmiernie ważne szybko i celnie ostrzący obiektyw portretowy. Ja go używałem z lumixami i nie miałem jak dotąd żadnych problemów z ustawianie ostrości.
kurcze, super zdjęcia.
Bardzo podoba mi się rozmycie oraz obszar ostrości.
w apsc 1.8 w wiekszości przypadków się jednak nie nadawał, bo za płytko było - oczywiści jak dla mnie.
Jak tylko spienięże troszkie gratów to trzepne sobie to szkiełko.