vide e-1:
robi 12rawów w serii...
Ale po tej serii może je zrzucać na kartę 40 sekund... a moze 2 minuty. Widzisz różnicę?
Wersja do druku
hmm, prawda w przypadku RAW jest różnica, aby móc użyć szybko aparatu ponownie prędkość opróżnienia bufora jest ważna,
zwracam honor ;)
Ja się zastanawiam, czy warto brać Extreme IV ze względu na deklarowane parametry pracy w niskich temperaturach. Czasem zdarza się, że focę w zimie i lubię mróz :) Jednak moje dotychczasowe karty CF (jakiś stary Kingston, jakieś niewiadomoco oraz nowszy Pretec 133x) nie sprawiały nigdy problemów, więc się zastanawiam, czy warto dopłacać w stosunku do Extreme III.
Ze wzgledu na temperatury? MZ nie warto... ze względu na szybkość - warto.
Jeśli chodzi o szybkość, to w przypadku E-410/E-510 nie ma różnicy między Extreme III a IV.
roznica jest, podczas zgrywania
jak sie ma np 8 gigowa karte i same rawy to mozna docenic zalety szybkich kart :)
W ostatnim numerze czasopisma PCFormat
[nr 6/2008] jest zamieszczony test kart CF, SD i czytnikow kart. Moze komuś sie przyda.
Pozdr
jest różnica - rzuć okiem na https://forum.olympusclub.pl/showthre...100#post166100
Pozdrawiam
Ale teraz jest nowsza, szybsza Extreme III 30MB/s. Trzeba by uzupełnić test :)
co to za różnica 0,10 s.
Niby nic a ja osobiście mam SD Extreme III 4GB 30MB/s i SD Extreme III 4GB 24MB/s i jakąś subtelną różnice w prędkości wyczuwam. Prawdopodobnie jest to podyktowane psychiką że wiem która jest w aparacie. Jak by mi ktoś losowo dał do testu to bym ich nie odróżnił. No chyba że z jakimś stoperem itd.
Teraz musze znikać. Jak będę mógł po pracy to wykonam taki amatorski test z czystej ciekawości. Osobiście z zdjęć seryjnych mało korzystam wiec różnica jest mało wyczuwalna.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Miałem moment i po testach. Przy serii 10s RAW - te same warunki z tego samego miejsca (statyw) SD Extreme III 4GB 30MB/s zapisał w przybliżeniu o 0,6s szybciej od SD Extreme III 4GB 24MB/s Obydwie kary były sformatowane na początku. W pierwszym teście SD 30 wypadł gorzej od SD 24 o 0,7s ale miałem na nim 533mb wolnego przy 2,4gb na SD 24 dlatego formatowałem. Test jest średnią z 3 serii 10s tą i tą kartą. Jak dla mnie żadna różnica 1s w tą czy w tą subtelne uczucie jak pisałem wcześniej zwłaszcza przy pojedynczych zdjęciach.
Przeszukałem forum w te i nazad i nie znalazłem odpowiedzi (jeśli źle szukałem, przepraszam, to nakierujcie, proszę...)
Ile wchodzi wam na kartę fotek? (zastanowiło mnie to po przeczytaniu wątku o przepałach w E-410). Mam E-510, karta 4 giga - ~240 zdjęć. Karta 8 giga - ~460 zdjęć
Robię tylko w RAW'ach. Zakładając, że 510-tka ma ~10 mega na 1 fotkę, wychodzi ~2,5 giga lub ~4,5 giga (odpowiednio dla kart 4 giga i 8 giga). Czyżby tyle się traciło???? Czy o co chodzi? (różne karty, różnych firm, nie tylko te konkretne)
Jak jest u was?
No to napisałem "~10 mega" ;-) Nie zmienia to faktu, że tym bardziej powinno więcej tych fotek być na karcie, a pokazuje nieadekwatnie mało to pojemności karty i wielkości fotki - 240 x 9,5 daje ~2.3 giga, co więc z pozostałym 1,7 giga dla 4-gigowej karty?... (tzn. do tej pory jakoś mi to nie przeszkadzało, ale dzisiaj zacząłem się zastanawiać i mnie gryzie ;-) )
licznik w aparacie pokazuje że zmieści się 237 zdjęć, karta 4 gb i e510 hmmm...
edit. dzisiaj zrobiłem dwie testowe fotki, z dekielkiem na obiektywie
iso100 zajmuje 8mb
iso1600 zajmuje 10mb
windows pokazuje że karta ma 3,82 gb
czyli powinno się zmieścić ok 382 zdjęcia, ale na pewno jest coś o czym nie wiem
No właśnie... A może program w aparacie liczy jakby robił z JPG'ami, mimo że same RAW'y i tak pokazuje? Bo mam wrażenie (teraz mam pustą kartę), że weszło mi więcej fotek któregoś razu, niż pokazywał licznik (na czystej 4 giga pokazuje 236 lub 237, zależy od pogody? ;-) - tenże Sandisk), ale nie pamiętam, o ile więcej i ile wolnego zostało na karcie...
Ktoś z Was może ma zapełnioną kartę, żeby dopchać i zobaczyć, ile maksymalnie wlezie? ;-) (ew. ja któregoś dnia siądę i będę monotonnie naciskał spust... ;-) )
To tak dla ciekawości w sumie....
Ale macie problemy ;)
Z Fuji S5 Pro około 500 fotek RAW+jpg wchodzi na 16GB Sandiska :cool:
Sandisk III Extreme-4GB
E-510 pokazuje miejsce na 236 zdjęć
Przy zapisie RAW +SHQ (3200x2400 kompresja 1/2,7) - 162 zdjęcia
Natomiast po zrobieniu 20 i 50 zdjęć w RAW pokazuje miejsce na odpowiednio 245 i 208 zdjęć.
Kolega to chyba z tych co wierzą w długoterminowe prognozy pogody. :-)
To co pokazuje aparat to tylko jakaś szacunkowa wartość +/- .
ORFy z E-510 są kompresowane więc wielkośc pliku zależy od fotografowanego motywu, iso itp. To samo jest z jotpegami.
A ile maksymalnie wlezie? Zrób konkurs na najmniejszego ORFa z E-510 to się dowiesz. :-)
Mi to jest obojetne czy 257 czy 326.Mam duzo wazniejszy problem.Jesli zostanie na karcie 4MB i bede musial cyknac ostatniego Orfa szwagrowi przy kotlecie.Czy wyjdzie tylko sam szwagier a kotleta nie bedzie,czy moze tylko sam kotlet.W 520 podobno jest twarz rozpoznawalna,to moze kotleta pominie i twarz namierzy.Moze jest tak,ze wcale nie zrobi i te 4 mega podzieli i doda do zrobionych wczesniej:?::?:
A moze po prostu na karcie jest nalepka z innej karty.
Witam.
Jestem nowy na forum tak więc witam wszystkich klubowiczów :)
Mam zamiar kupić sobie za 2 dni Olka 510 i mam pytanie z tym ziązane ...
Czy E-510 obsługuje karty 8GB ?
Pozdrawiam.
Mój obsługuje ;-)
tak,obsługuje
Dzięki za szybką odpowiedź ;)
a to nie skutkuje wolniejszym działaniem aparatu ?
zależy od karty
Fakt troszke za mało sprecyzowałem moje pytanie ...
Chodzi mi o CF Sandisk 8GB Extreme III 30mb/s
dobra będzie
Szybszej karty nie masz co brać, bo ta szybkość nie zostanie wykorzystana przez twój aparat. Także ta będzie w sam raz.
Witam !
System formatowania karty powoduje że część komórek pamięci jest pusta (są niewykorzystane w danym momencie ).System FAT dzieli kartę tak jak dysk :
na sektory a te dzielone są na klastry.Klaster ma określony rozmiar np. 4,8,16 kilobajtów.
Na karcie wszystkie klastry mają ten sam rozmiar natomiast zdjęcie może mieć dowolny
rozmiar.Przy zapisie zdjęcia na kartę nie wszystkie klastry są wypełnione do ostatniego bita.
Nie całkowicie zapisany jest ostatni klaster danego pliku.
Np. w klastrze 16 kilobajtów może być wpisane tylko 0,5 kilobajta co oznacza,że 15,5 kilo
będzie nie wykorzystane. To dlatego ilość zdjęć nie jest stała i w niewielkim zakresie sie
zmienia.
Pzdr
henry1, jasna sprawa, fat jaki jest, wiadomo. Chodziło mi o pokazywanie. Dzisiaj byłem na pikniku, zapełniłem całą kartę. Weszło mi na 4 gigową 395 zdjęć, 3.8 giga (mimo pokazywania liczniki 246 na pustej karcie).
Czyli spoko, trzeba po prostu w głowie mieć poprawkę jakąś tam.
Pytanko mam.
W najblizszych dniavh zamierzam kupić kartę
Mam do wyboru:
- SANDISK EXTREME III CF 4GB 30MB/s
- CF LEXAR 4GB x133 + COREL PAINT SHOP PRO 9
Obie kosztują w granicah 120zł, tak więc to pomijam...
Zalezy mi tylko na szybkości i nie wiem jak jest z tym Lexarem...
Lexar jest chyba bardzo szybka karta. Moge spytac gdzie taka fajna cena?:roll: