super jest wyższej klasy filtrem od pro1digital i jest znacznie droższy
ja mam pro1digital i chwalę sobie
Wersja do druku
super jest wyższej klasy filtrem od pro1digital i jest znacznie droższy
ja mam pro1digital i chwalę sobie
Rozumiem, tylko się tak zastanawam czy czasami nie ma zbyt widocznych przekłamań w kolorach...jeśli tak to kiedy?,w jakich sytuacjach ?
Te Twoje przekłamania(np.ocieplające skórę) także oceniam na plus...
...dziękuję za odpowiedż.
Jeszcze jedna zaleta filtra skylight to delikatne usuwanie zamglenia powietrza występującego przy dużych odległościach.
...hmmm...no to mam dylemat...UV czy Skylight?
..idę się z tym przepać.
;)
Wierz mi, wszystko jedno.
Jeśli wybierzesz np serię Pro 1 Digital (to tak przykładowo) to kup po prostu ten z tej serii, który jest tańszy.
...dzięki wszystkim za info...
Myślę,że wezmę najpierw dobrą UV-kę a pózniej z ciekawości może Skylight-a...
Pozdrawiam
Zamieszam Ci w głowie - mam UV i Skylight'a - oba leżą nieużywane od roku... Czasem UV zakładam jak jest wiatr i zewsząd lata kurz i inne takie. Skylight? Lepszy jak UV, ale jego stosowanie to producencka ściema (zbadane na sobie) - jak robisz w RAW, to podobne efekty (ocieplenie koloru skóry, itp.) możesz uzyskać sam.
Witaj
Pewnie to żadne odkrycie, ale filtr służy również do ochrony szkła. Moim zdaniem warto zainwestować w dobry filtr UV choćby po to, żeby chronił szkło. To trochę tak jak z nożem dla płetwonurka:wink: - może się przydać jeden jedyny raz, ale od tego może zależeć bardzo wiele...
Ryska czy odprysk na szkle za 2-3 tysiaki boli trochę bardziej, niż walnięty kamykiem filtr za dwie stówki...
To moje skromne zdanie. Dlatego kupiłem Marumi UV WPC (łatwy w czyszczeniu, na moje potrzeby bardziej niż wystarczający - nie widzę różnicy w zdjęciach) i polar tej samej firmy. Efektu polaryzacji nie wyciśniesz z PS, o ile mi wiadomo...
Pozdrawiam
P.S. WIdzę, że Kolega z Poznania:) - jest tu bardzo dobrze zaopatrzony w filtry i inne gadżety sklep - można podejść, nakręcić to i owo na słoiczek i popatrzeć, jaki jest efekt. Jedni lubią pstrykać i bawić się w obróbkę komputerową ingerując, ile się da, inni - robić zdjęcia w taki sposób, żeby ingerencja komputerowa była jak najmniejsza... W tym drugim przypadku filtry są bardziej przydatne.
Pozdrawiam
Pat
Jedno pytanko mam.
Co będzie lepsze:
HOYA HMC SUPER 67mm czy MARUMI DHG 67mm
Hoya ma 7 powłok i kosztuje 225zł, a Marumi 8 i kosztuje 180zł
Za co w takim razie płaci się kupują filtr Hoya, przecież Marumi to tak samo dobra firma, albo ja czegoś nie wiem??
Pracownicy w HOYA maja wyzsze pobory.
P.S. WIdzę, że Kolega z Poznania:) - jest tu bardzo dobrze zaopatrzony w filtry i inne gadżety sklep - można podejść, nakręcić to i owo na słoiczek i popatrzeć, jaki jest efekt. Jedni lubią pstrykać i bawić się w obróbkę komputerową ingerując, ile się da, inni - robić zdjęcia w taki sposób, żeby ingerencja komputerowa była jak najmniejsza... W tym drugim przypadku filtry są bardziej przydatne.
Pozdrawiam
Witam,witam...
Czy chodzi Ci może o RaysFoto?
Narazie ze względów finansowych muszę się wstrzymać ale,że filterek jest pomocny to owszem,owszem...byłem wcześniej tylko ciekaw różnic między UV-ką a Skylightem...jak już wcześniej napisałem zaopatrzę się co najmniej w obydwa...
Pozdrawiam Cieplutko
;)
Tak, to ten sklep.
Jeśli cokolwiek mogę poradzić, to - jeśli wchodzą w grę dwa filtry - pomyślałbym o UV (działa jak ochronny, a jest tańszy od "zwykłego" szkła ochronnego) i o polaryzacyjnym. Ten ostatni na pewno nie raz się przyda...
Marumi budzi zaufanie, już trochę go mam na obiektywie.
Również ciepło pozdrawiam:grin:
Pat
Myślę,że masz rację.Po głębokim namyśle kusi mnie zamiana skylighta na polarka...oczywiście najpierw Uv-ka...
...ale skylighta też se póżniej zakupie...he,he
Nararcia
Test filtrów uv:
http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_test...sumowanie.html
Dzięki. Szukałem i zastanawiałem się, dlaczego Marumi jest tak nisko oceniony - przecież to jeden z lepszych filtrów. Na szczęście jest bardzo neutralny, czyli rozumiem, że "nie przeszkadza" szkłu obiektywu, a chroni przed uszkodzeniem.
Co do niesprzyjających warunków - rozumiem, że chodzi Ci o wzmożone promieniowanie UV, czyli np. silne światło słoneczne?
Pozdrawiam
Pat
Witam serdecznie, podepnę się pod temat...
Jaki filtr polaryzacyjny polecacie na ZD 12-60mm? UV mam Hoya Pro1 Digita.
pod uwagę biorę poniższe:
1) Marumi CPL DHG
2) Hoya Pol DMC Pro 1 mm Digital
3) B+W POL-CIR MRC
Jedyny limit to przedział cenowy, nie chciałbym wydać więcej niż 300zł na filtr.
Pozdrawiam.
Jak przy filtrach UV stawiam na Heliopana, w przypadku polaryzacyjnych zawsze wybieram Marumi (tak już mam) i polecam Marumi DHG Curcular PL (D) slim.
Chyba jednak za dużej różnicy między ww. filtrami nie ma, więc pozostanie przyzwyczajenie do stosowanej marki.
ps. opinie jakoby filtr Hoya bardzo trudno wyczyścić, bo pozostawia ślady, raczej trzeba między bajki włożyć
...ja do tego szkła zakupiłem niedawno marumi super dhg slim, koszt wyniósł mnie około 190zł jak dolar był trochę niższy......na ebay-u..i jestem z niego zadowolony...poprzednio uzywałem tez marumi dhg i uważam , że świetnie się spisywał...
Ale to chyba tylko po to żeby chronić obiektyw. Chociaż po 7-14 chyba się wyleczę z filtrów UV.
Jeszcze jedno, skoro nie czuła na UV to jakim cudem: http://www.dpreview.com/news/0707/07...ifilmispro.asp
Moim zdaniem matryca jest czuła na dosyć szerokie spektrum które jest filtrowane przez filtr bayerowski.
No to dziwne rzeczy czytałeś. Może daj linka.
Z tego co wiem szkło pochłania UV dość mocno - obiektyw, potem mamy filtr IR/AA - to też szkło, a potem filtr bayerowski - taki wąskopasmowy jakby, który ma przepuszczać tylko R,G i B:)
Co powiecie na temat tego filta HAMA UV do E-510 http://sklep.vobis.pl/oferta/akcesor...a_uv_m_58.aspx
Można zaglądnąć na optyczne.pl gdzie swego czasu przeprowadzono testy na filtrach UV. Wynik jest zaskakujacy i zapewne znajdzie sie parę osób co stwierdzi, że test był do d...
Ja jestem przypadkowo posiadaczem filtra z pierwszego miejsca i tego będę się trzymał ;-)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
a tu jeszcze link do strony
http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_test...sumowanie.html
Zastanawiam się nad filtrem:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=501169079
mam 14-54, w związku z tym pytanie, czy przy zastosowaniu przejściówki z 72 na 67, nie będzie jakichś efektów ubocznych?Np utraty światła?Jak wygląda kwestia winietowania przy takim zestawie?
Rozumiem, że wypada dokupić od razy jakąś zakrywkę na taki gwint...
Pytanie-czy nie lepiej będzie od razu kupić rozmiar 67?Czy winietowanie będzie wtedy większe?
Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam!
;) No całkiem dobrze sobie radzi, tylko jak gdzieś między ludźmi z nim łażę, to pokrywkę to zakładam, to ściągam... bo mi sie wydaje, że zaraz mi ktoś coś w oko (aparatu) wsadzi...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Lepiej będzie kupić filter w rozmiarze obiektywu. Przerabiałam dokładnie zestaw, o jakim piszesz - z filtrem PL. Winietowania nie było, ale jakość zdjęć leciała. O wygodzie manewrowania obiektywem i filtrami nie wspomnę...