C+
dzięki za linka,widziałem już te zdjęcia jak przeglądałem forum szukając informacji o ZD50mm
dziekan
W zasadzie zaczynam przygodę z lustrem ale zdjęcia makro już robiłem i wiem że chcę to kontynuować dalej ale również interesują mnie inne tematy.Wiem na pewno że interesuje mnie portret.Skąd wiem?Może głupio to zabrzmi ale znam siebie,takie samo uczucie miałem kiedyś gdy zaczynałem zabawę z fotografią,dokładnie tak samo kiedyś myślałem o makro jak teraz o portrecie.
Niestety nie jestem bogaty więc muszę pogodzić kwestię finansową z moimi potrzebami.Obiektyw ZD50mm zaspokoi na pewno moje wymagania co do portretów a także będzie lepsze niż makro za pomocą kit'a z założonym raynoxem.Kupno samego ZD50mm jest tańszym rozwiązaniem niż kupno 14-54 i 35mm.
Myślę że kiedyś kupię 14-54-z tego co czytałem i widziałem to rewelacyjne szkło jest ale na kolejny obiektyw będę musiał zbierać kilka miesięcy (zresztą tak samo i na ZD50mm )
Reasumując: w macro odnajdę się na pewno,w portrecie myślę że też ale gorzej będzie z modelkami i modelami (bo ile można te same twarze pstrykać) później inne rodzaje foto i inne obiektywy.
Dziękuję za rady jakie tutaj dostałem,przepraszam za ciągły OT (bo w zasadzie to jest OT)
Raz jeszcze dziękuję.
Pozdrawiam!
P.S. Teraz tylko pozostaje mi poszukać najtańszego sklepu aby kupić ZD50mm