Wciąż nie mam czasu się przebić przez Hugina, może do wiosny się mi to uda, Mimo wszystko wolałbym coś co scalało by mi RAW-y. Poszedłem na łatwiznę i jakoś tak to leci...
Pozdrawiam AP.
Wersja do druku
Okienkowa w sensie że na windowsa ;) Hugina też wyklikuję i w większości przypadków domyślne opcje są wystarczające i sprawne. Gdzieś widziałem kiedyś poradnik w 5 krokach jak złożyć panoramę i teraz na tym bazuję. Co prawda na full automacie sypie mi jakimiś dziwnym segfaultami, ale jak wczytam fotki i zamiast klikać na autozłożenie kliknę sobie 2 razy więcej to ładnie składa. Hugina też nie znam i jakoś się chyba za szybko nie poznamy ;)
Próbowałem kilku i moim zdaniem Hugin jest najlepszy a przy tym darmowy - idealne rozwiązanie.
Ma duże możliwości które można odkrywać po trochu bo w zasadzie ze wszystkim na auto potrafi zdziałać to samo jak nie więcej co inne tego typu programy. Dobrze radzi sobie z wyrównywaniem ekspozycji. Nie miesza wszystkimi zdjęciami tylko dopasowuje to odstające do reszty ( co jak się okazuje nie jest takie oczywiste :D ). Kapitalne narzędzie maski proste w zastosowaniu i mega przydatne ( wycinanie palców z rogu kadru jeszcze nigdy nie było takie łatwe :cool: ). Intuicyjne machanie horyzontem w celu naprostowania i masę więcej co mi do głowy nie przychodzie albo jeszcze nie opanowałem. Jest pełno artykułów w necie, poszukajcie.
BTW zawsze wtykam JPG'i i ewentualnie gdy zapowiada się sporo postprocesu to Hugin zapisuje to co wymyśli w tiff. Co dały by Wam RAW'y jako input ?
[QUOTE=winnetou;774729]Takie szybkie pytanko :) Czym składacie panoramy?[/QUOTE
Panorama Marker 4 - sam wszystko robi, idealnie składa zdjęcia mogą być nie równo zrobione.Załącznik 58247złożone z siedmiu zdjęć.
Aplikacja same segreguje poszczególne obrazy z których potem buduje zdjęcie panoramiczne. Można wybrać rodzaj panoramy jaką chcemy wykonać, program oferuję pionową, horyzontalną oraz trzystu sześćdziesięciu stopniową. Wspiera format RAW oraz DNG. Jest także obsługa formatów JPG i TIF
Ja też polecam Panorama Maker. Mam jakaś darmową wersję dodawaną do aparatów 3.5 albo 4. Do prostych panoram jest naprawdę dobry i bardzo prosty.
Wysłane z SGS-Tapatalk
Ja od Hugna jakiś czas temu uciekłem, choć chwalę go jako takowego. Teraz używam AutoPano jest nawet wersja *.deb :D
Skompilowane i ustawione jako główny algorytm w Huginie ;)Kod:winnetou@wigwam ~ $ eix -I autopano
[I] media-gfx/autopano-sift-C
Available versions: 2.5.1
Installed versions: 2.5.1(14:36:00 15.06.2011)
Homepage: http://hugin.sourceforge.net/ http://user.cs.tu-berlin.de/~nowozin/autopano-sift/
Description: SIFT algorithm for automatic panorama creation in C
Panorama Maker jako taki na szybko jest ok, ale czasem uważa się za zbyt mądrego. Tworzy cuda i na dodatek nie da mu się wyjaśnić że źle robi ;)
Właśnie przytuliłem Pasikonika ;-) . Muszę zobaczyć czy jest tam Panorama Maker.
Wysłane z SGS-Tapatalk
Kilka z WOŚP.
Bardzo liczyłem na ten koncert. Zawsze wystarają się o fajne kapele a na dodatek ładnie świecą więc jest dużo okazji na udane zdjęcia.
Tym razem niestety fajnie nie było, ale czymś topic nakarmię.
241.
242.
243.
244.
Hrr - nie wiem jakie masz szkło ale ogniskowa jest genialna ;)
Załącznik 58735
A wracając do tematu - mi się foty podobają ;)
Nie lubię się pchać pod scenę, tam tłok i krzyczą ;)
A tak naprawdę to dandelion od OM 50 takie bzdury ma zakodowane.
Bo mi wątek utonął, dziś przyniosłem kilka zdjęć to i wstawię.
245.
246.
247.
PS. matryca zmrożona poniżej zera mniej szumi :wink:
O, piękne miejsce na Brdzie. Lubię tam popływać kajakiem ale jak jest ze 40 stopni cieplej :wink:
Rzeczywiście, odkąd PTTK w Janowie znowu funkcjonuje w sezonie kajakarzy na Brdzie nie brakuje. Trudno się dziwić taka piękna okolica żabi skok od Bydgoszczy.
Na szczęście teraz jest spokój :wink:
Druga i ostatnia tymczasem porcja łabędziowatych. Przyjemne zdjęcia wyszły, chodź jak widzę takie małe zupełnie nie gadają tak jak machnięte na cały ekran.
248.
249.
250.
na Brdzie też mi było dane pływać (mój pierwszy i jak dotąd jedyny spływ kajakowy ;) )
co do samych fotek z tych okolic mnie nie do końca przekonują
najbardziej podoba mi się 245 i 247
E-3 jest fajny, już się z nim zaprzyjaźniłem chodź nie obyło się bez sprzeczek na początku.
Black Star Fest vol.3
251.
252.
253.
kilka więcej TU
242 i 243 bardzo dobre, ładna perspektywa, nie widać tego, że jesteś "pod" sceną.
246, chyba trzeba wyprostować, ale podoba mi się samotność tego łabędzia.
250 - fajny klimat przez nawoływania.
Dzięki za opinie. Widzisz w tych zdjęciach to co chciałem pokazać, znaczy więc że się udało.
Pedro's Cup 2012. Pierwszy raz fotografowałem na imprezie sportowej. 70-300 spisał się na medal !
254.
255.
256.
po więcej można kliknąć
No pięknie! I tak trzymaj!
Miodzio 255 :-) Pozostale swietne.
Dzięki, ciesze się że się Wam podobają bo i sam jestem z nich zadowolony. Szkoda że nie częściej się takie imprezy dzieją.
Tymczasem powrót pod scenę. Head Hunters :
257.
258.
259.
Zbyt ciasne kadrowanie to wada której muszę się pozbyć, niestety siedzi głęboko. Na tych zdjęciach to przeszkadza.
Ale 258 wyszło jak DUCH :D
A to źle :D ?
Pytam bo różne słyszę opinie. Ojciec już parę razy mówił, że jakieś dziwne te zdjęcia robię, takie rozmazane. "Zobacz inni potrafią ostre zrobić" powiada ;)
Ej no wiadomo krajobraz to inna bajka, ja tu o koncertowych cały czas mówię.
A i ojciec nie taki stary, 50 dopiero co mu stuknęło :P
Bardzo fajne te koncertowe wyszly. Ojciec sie nie zna :-P
ostatnei dwie wrzutki super - z naciskiem oczywiście na koncert !!
naprawdę kapitalne ujęcia :)
Koncertowe bardzo udane - mają świetny klimat. :grin:
Dzięki za dobre słowa. Klimat koncertu jest tym co staram się na zdjęciach zatrzymać, skoro dźwięku się nie da to niech oddają chociaż tyle.
Hed Hunters byli supportem dla zespołu Pawła Małaszyńskiego Cochise :
260.
261.
262.
Strobing ma moc trzeba przyznać.
A po kilka więcej można kliknąć TUTAJ
Twoje zdjęcia bardzo fajnie się ogląda, a z ostatniej wrzutki 260 mi się najbardziej podoba.
The Analogs
263.
264.
I to tyle koncertów. Nie będzie już więcej, na pewno przez czas dłuższy...
265.
...gdyż zmieniłem adres
No to Cię rzuciło, i nie wierzę że jakaś forma zabawy ze śpiewem i tańcem nie jest tamże praktykowana.
A jakże jest jedno i drugie. Ale mam inne plany, trzeba się rozwijać.
Do koncertów wrócę jak do domu mnie ściągnie spowrotem.
Bo mi wątek utonął,
266.
267.
chodź stoi to wszystko nieco w miejscu to liczę że obierze to jakiś ciekawy kierunek.