malujesz olejnymi czy akrylami ? :)
Wersja do druku
malujesz olejnymi czy akrylami ? :)
Do tej pory jedynie olejnymi pastelami lub ołówkiem...:))
To będzie moje pierwsze podejście do farb. Wybrałam akryle (szybko schną i tak nie śmierdzą jak olejne).
Pozdrawiam
Uwielbiam smrodek farb olejnych (zapach terpentyny to dla mnie afrodyzjak ;))ale są zbyt trudne jako technika i wymagają cierpliwości bo długo schną, próbowałam kiedyś zabawy z akrylami :)
Pozdrawiam serdecznie :grin:
Ostatnie zdjęcia to trudne wyzwanie. Twoje podejście do tematu raczej nie skłoniło by mnie do zakupu. Metal na zdjeciach nie kusi blaskiem który ginie w jaskrawym tle, owinięty na zimną niebieskawą dłoń nie daje poczucia chęci dotyku. Myślę, że po zastosowaniu bardzo rozproszonego światła i na tle ciemno-pastelowego tła prezentacja była by lepsza.
Drogi Wiejo,
To nie leżało ani nawet nie miało leżeć koło fotografii reklamowej...ot taka sobie zabawa z przedmiotem i możliwościami graficznymi programu :)
Po kwiatach, klamkach i praskich detalach zamarzyłam o czymś zupełnie innym, nietypowym, podświadomie chyba nawet niezrozumiałym dla innych...taki mój weekendowy kaprys, żeby nie nazwać tego dosłownie fanaberią :)
Długo zastanawiałam się czy wrzucić je na forum - wiem że krytyka będzie nieunikniona, ale postanowiłam spróbować. Mnie one cieszą - może dlatego że są pomiędzy bo ani na forum ani do rodzinnego albumu nie pasują :)
Dziękuję bardzo za wpis.
Pozdrawiam
Z ostatniej serii najbardziej podoba mi się 105. Podzielam opinię Wiejo, jak dla mnie również za ostre światło. Kolory rzecz gustu, ja lubię niebieski.
Jak to Twoje dlonie to juz jestem Twoim fanem.
Bardzo zimno pokazalas te blyskotki.Jak u Krolowej Zimy
Z Twojej serii to 105. jak dla mnie..
Dziękuję bardzo za wpisy :)
@ Tomashhh - groszkowy powiadasz i do tego konserwowy? intrygujące, fascynujące...hmmm nie pomyślałam o tym...:)
@toko - też mam słabość do tego koloru :)
@ Mirek54 - tak, to moja dłoń <onieśmielona> :)
@ waruga - cieszę się, że wpadło w oko :)
Pozdrawiam serdecznie
Tak jak Mirek54 odbieram tą serię na chłodno...
Zimny metal, zimne światło, zimne dłonie...
Wszystko razem tworzy spójną całość :)
Jak dla mnie dobrze...lubię zimne kobiety ;)
Jest coraz lepiej z twoimi zdjęciami. Eksperymentujesz, robisz coraz lepsze technicznie i kompozycyjnie zdjecia. Oby tak dalej, ale nie przestawaj się uczyć bo to najwazniejsze :)
Do dział, i keep on photing :)
Kamień, drewno, metal...
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
109, 116 i 118 fajne (zwłaszcza 116) - może dodałbym ciut więcej kontrastu.
113 - vo co de?
112 - nic ciekawego
111 - zamiast pod kątem, stanąłbym prostopadle (IMHO)
Reszta - brak zdania. A myślałaś może o tym, aby zrobić je też czarno-białe?
To Staré Město?
Fajna seria kamien, drewno, metal oraz szklo...113.118. podoba sie najbardziej..
@ Daghda:
109, 116 i 118 fajne (zwłaszcza 116) - może dodałbym ciut więcej kontrastu - BAŁAM SIĘ, ŻEBY NIE PRZEDOBRZYĆ...CIESZĘ SIĘ, ŻE SIĘ SPODOBAŁY :)
113 - vo co de? - CHODZIŁO MI O PUSTĄ BUTELCZYNĘ ZA KRATAMI - COŚ W RODZAJU "DOZWOLONE OD LAT 18-STU" ;)
112 - nic ciekawego - PODOBAŁA MI SIĘ KOMPOZYCJA TEGO ZAUŁKA, WSZYSTKO BYŁO TAKIE CZYSTE, SYMETRYCZNE...
111 - zamiast pod kątem, stanąłbym prostopadle (IMHO) - NEXT TIME SPRÓBUJĘ JAK RADZISZ :)
Reszta - brak zdania. A myślałaś może o tym, aby zrobić je też czarno-białe? - PRÓBOWAŁAM, ALE FATALNIE MI TO SZŁO
To Staré Město? - ANO :)
@ Waruga:
Fajna seria kamien, drewno, metal oraz szklo...113.118. podoba sie najbardziej..BARDZO MNIE TO CIESZY :)
DZIĘKUJĘ ZA WPISY :)
POZDRAWIAM
hej nataszach:) hy, hyy, hyyy, hyyyy, hyyyyymmmm:wink::grin: na początek, tak ogolnie, bardzo fajne zdjecia, jak na moj gust:) takie "kawałki miasta" albo "kawałki z miasta":) a tak bardziej szczgolowo, to: 109- rozmylbym tlo, zeby uwydatnic deseczke z napisem i zdjalbym troche zieleni, zolci, zeby zafarbu nie bylo i kadrowalbym inaczej./ 110- rozmylbym tlo, wystemplowal te kratke w DP , zrobil kadr vis a viis tych dwoch zawijasow, ktore sa mniej wiecej w centrum kadru na 110 (rozmyl tlo:wink:)/ 111- zdjalbym troszeczke zoltego, na 112 tez, 114 tez MZ domaga sie troche odżółcenia, 115 tez (i od razu do galerii toto:grin:) 118- chyba krzywo deczko (leci w prawo??), ale nie wiem dokladnie, bo nie sprawdzalem. reszta zdjec, o ktorej nie wspomnialem- nie wspomnialem tylko dlatego, bo na chwile obecna, nie potrafie sie do nich odniesc, aha- co do żółci, to, jesli chcialas uzyzkac wlasnie taka kolorystyke (zafarb?) to cofam to "zdejmowanie" żółtego:) no i rzecz jasna, to co napisalem powyzej, to tylko MZ i racji miec nie musze, pozdrawiam serdecznie nataszach:grin:
Bardzo fajna seria. Nie odniosę się jednak do wszystkich konkretnie, bo jak dla mnie jest ich ciut za dużo :wink:
109 i 115 Podobają mi się :)
@ Tomashhh - to co się dało poprawić, poprawiłam zgodnie z otrzymanymi wskazówkami za które serdecznie dziękuję, a efekt poniżej. Prostowanie i stemplowanie nie powiodły się, trzeba będzie tam wrócić :)
109a - muszę jednak wspomnieć, że napis jest na metalowej wkładce a nie na drewnianej :)
111a i 112a - odżółcone, ale teraz jakieś takie blade mi się wydają...
114a i 115a - faktycznie chyba lepiej :)
@ Lolita i Forever_k3w - dzięki, cieszy mnie to niezmiernie :)
sam nie wiem, czy moje sugestie co do "odżółcania" sa sluszne, no i kolorystyka zdjecia to oczywiscie rzecz gustu:) a powiedz mi, czy to zdjecie z tym prostowaniem jest tak naturalnie powyginane, tzn. chodzi mi o to czy elementy na tym zdjeciu sa tak powyginane w rzeczywistosci?
rozumiec, rozumiec:grin: mam pewne "zboczenie" na punkcie prostosci, symetrii itp:wink: u helmutha troche nauk pobralem i napewno jeszcze niejedna pobiore, mam nadzieje:) wiec te "prostosci" na zdjeciach to tylko i wylacznie moje widzi mi sie:) aha, i tak na szybko zrobilem cusik takiego, mysle ze jest bardziej symetryczne:) chodzi mi o wygiete plaskowniki, roznica co do Twojej wersji jest tyci tyci
A mnie sie wizja objawila:grin:
he he he, oj lola, lola:mrgreen: a ja żem sem pozwolil na cos takiego:-P
Lolita no co Ty, poważnie? ;)
A tak serio - podobają mi się te wizję, zastanawiam się kiedy ja dojdę do takiego etapu że szast prast i gotowe: voila! fotka aż dech zapiera :)
Dzięki Panowie za pomoc - wielka siostra jest pod wrażaniem, chociaż z ostatnim by Tomashhh - jestem zmuszona się nie zgodzić - widzisz kulka miała być motywem przewodnim, a w Twojej wersji ustępuje miejsca kwadratowi (przynajmniej takie mam wrażenie). Za to łańcuch miód malina :)
aaaaa, kulka:mrgreen: a ja wlasnie kierowalem sie "niekulką":lol: tylko wlasnie lancuchem:)
O technicznych aspektach napisali przedmówcy. Mi bardzo podoba się Twoje kreatywne podejście do tematu fotografii, ostatnia seria bardzo fajna.
Kulka jako motyw główny jest moim zdaniem zdecydowanie ciekawsza. Robi wrażenie, jakby na niej spoczywał cały świat.
Seria ciekawa.
Ja to dalej chciałbym wiedzieć co Mirek pali, że ma takie wizje :D
Sporo ciekawych i fajnych elementów sfociłaś. Trudno mi się odnieść teraz do każdego ale zdecydowana większość podoba się. Odnosnie balansu to jak na zdjęciach jest bruk wskazanie jego jako punktu neutralnego szarości rozwiąże problemy.
Element bramy (?) z kulką przyciągnął moją uwagę i wkładka poprawiona przez Mirka. Wyciągnął z tego zdjęcia chyba wszystko co się dało i naprawdę wygląda to świetnie.
W jednym z zaułków Starego Miasta natknęłam się na mały mostek, gdzie na metalowym ogrodzeniu zakochane pary wieszają kłódki - symbol nierozerwalności ich związku, a klucz wrzucają do płynącej pod mostem rzeki. Na kłódkach można znaleźć inicjały, imiona czy też miłosne wyznania. Poniżej kilka zdjęć.
Pozdrawiam
119
120
121
122
123
Z calej serii to B&W najbardziej mi odpowiada...
LOL, gdzie to jest?
Świetna seria, dla mnie BW też najlepsze.
Fajne kadry, obróbka też elegancka :grin:
No właśnie, gdzie to jest??