17
Załącznik 224687
Wersja do druku
19
Krajobraz
Załącznik 225122
20 Rodzina łabędzi.
Załącznik 225138
Fajne , ale lepsze by było gdybyś przykucnął, a jak widac miałeś taką możliwość
Obrabiałeś, czy prosto z aparatu?
21 Staw.
Załącznik 225166
22 Brama cmentarna.
Załącznik 225304
eee to raczej nie zabytek , takie se ;)
I to jest właśnie problem tego niby fotograficznego forum, że nie oceniamy zdjęć, tylko to, co na zdjęciach. To nie jest forum miłośników zabytków. Sama fota jest ok, może bym pomyślał o bardziej cmentarnym klimacie, jakieś ciężkie granatowe chmury na niebie. Światło bardziej pasuje mi do wakacji w Juracie, czy innej Ustce.
Nie w przypadku większości zdjęć kolegi jkr , miłośnika historii . Na swoich zdjęciach pokazuje właśnie często fajne zabytki, zapomniane miejsca.
Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka
Ok, dlatego ja tu bym widziałem większy problem zdjęć na forum , ale nie będę zaśmiecał już tego wątku :) . Zdjęcie technicznie ok.
Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka
Spokojnie Panowie, zbyt długo zajmowałem się tylko historią, trzeba wrzucić trochę na luz i zobaczyć inne też walory tego świata, a konkretnie Ziemi Zawkrzeńskiej.
Też jestem zdania, że oba aspekty się liczą. Zdjęcie bez ciekawego tematu będzie po prostu nieciekawe nawet jeśli będzie idealnie dopieszczone technicznie. A zdjęcie nawet kiepskie techniczne może być ciekawe jeśli dokumentuje coś, czego zobaczenie jest dla nas trudne - np. jakąś interesującą, niepowtarzalną sytuację.
Foteczka niezła, a tym bardziej niezła, bo pokazująca bramę cmentarną, rytmy ogrodzenia, symetrię, domyślnie groby za nią, w sposób niepogrzebowy, nie ciemny, a optymistyczny, z błękitem nieba i chmurkami w tle.
Pzdr, TJ
22. To cel naszej egzystencji. :cry:
Niby tak, ale dobry fotograf tak sfotografuje nieciekawy temat, że oczu nie będzie można oderwać od zdjęcia i na forum fotograficznym powinniśmy zmierzać w tym kierunku. Dobry przykład to np. lisiajamka i jego muchy lub "akuku". Tematy pospolite, ale pstryknięte tak, że się gęba cieszy, a można też sfotografować jakieś bardzo egzotyczne oblechy i wywołać reakcję "kolejny, nudny robal.."
Jako , że to forum fotograficzne to powinniśmy zmierzać w tym kierunku , aby zdjęcia tu zamieszczane nie raziły niską jakością techniczną (a z tym jest bardzo słabo) . Nie każdy ma dar takiego oka , że jego zdjecia będą miały sznyt artystyczny, i nie musi mieć. Doceniam takich którzy posiadają swoje wątki tematyczne , i niekoniecznie musi mnie to interesować (kwiatki , robaki , cmentarze itp), ale zdjęcia w nich zamieszczane są wykonane dobrze technicznie. A żeby poprawiać technikę , nie trzeba mieć talentu , tylko trzeba chcieć się uczyć i poprawiać :)
Pełna zgoda, ale fotografia kończy się w nich w niemal 100% przypadków na zrobieniu ostrego i poprawnie naświetlonego zdjęcia. Umówmy się, że są to wątki hobbystyczne, miłośników czegoś, ale nie koniecznie miłośników fotografii. Od wątków fotograficznych oczekiwałbym czegoś trochę innego.
czytałem trzy razy i niepanimaju , jeszcze raz?
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Chyba już za dużo wymagasz od tego forum ;) . Mnie już wystarczy aby było dobrze wykonane . A mój wątek ptaki , skierowany raczej do miłośników ptaków/przyrody, znam swoje granice.
Robert, popatrz na zdjęcia, już nie mówię stuletnie, ale te z lat nawet 90 i późniejsze robione przez ludzi tzw pstrykaczy, a przedstawiające ginącą architekturę czy krajobraz, nikt nie wnika w ten obraz pod kątem poprawnej fotografii, te zdjęcia są cenne. Ja już nawet nie mówię głośno ile bym dał za zdjęcie, grafikę dworu w Bońkowie Kościelnym, tam dziś po nim jak i otoczeniu nie ma śladu
Po troszku masz rację , w sensie fotografii dokumentacyjnej nie ma moze to aż takiego znaczenia. Ale też dawanie przykładów , że coś kiedyś było ok to i dzisiaj musi być. No niekoniecznie , czasy się zmieniają , sprzęt się zmienia , odbiorca się zmienia.
A nie możemy się umówić, że są to wątki miłośników fotografii czegoś? :wink:
Po pierwsze- wątek ze zdjęciami to jeszcze nie musi być wątek fotograficzny.
Po drugie- to nie jest forum fotograficzne, tylko forum posiadaczy/użytkowników/miłośników aparatów OLYMPUSA.
Pewnie masz rację.
23 Krajobraz.
Załącznik 225741
Przyjemny widoczek. W takich miejscach świetnie się relaksuje.