Warto! :)
Wersja do druku
Jutro przełącz aparat na M i tak pozostaw - wszystkiego się nauczysz, no może podczas robienia fotek z fleszem daj na automat.
Tak na prawdę najważniejszą rzeczą na którą powinnaś zwracać uwagę to światłomierz - wskazanie na 0 - robisz fotkę - będzie według Ciebie za ciemna - to dasz +0,3 - za jasna skorygujesz na minus - najszybciej skróceniem czasu. Na początek używaj najmniejszej przysłony - takiej na ile pozwala obiektyw - nie wiem jak u Ciebie - np. F4. Zawsze przed użyciem aparatu sprawdzaj jakie masz ustawione ISO - słoneczny dzień (wcale nie najlepszy do robienia zdjęć) ISO100, jak już będzie brzydko, ciemno ISO400 - ale sama musisz wyczuć przy jakim ISO aparat robi przyzwoite zdjęcia bez szumów.
Wiem, mistrzem w opisie nie jestem, ale może coś się przydało z mojego bardzo skróconego wywodu ;)
Pzdr
Dla mnie to była na początku czarna magia! Zaczynałem tak jak Ty, nie fociłem jak niektórzy wcześniej analogami i wiedzieli o co chodzi. Przesłona, ekspozycja, kadr - brzmiały jak magiczne słowa, które sprawiają, że zdjęcie "wychodzi". Masz duże chęci, nie zmarnuj tego, nie zniechęcaj się, mimo że czasem ktoś napisze ostro, "pojedzie" Ci po zdjęciu. Rób zdjęcia, pokazuj, są na forum też tacy, którzy pomogą.
Pozdrawiam.
dzięki Kasprzyk na pewno sie przyda ;)
Bzyku, dzięki za słowa otuchy, dla mnie też to magia :-P:roll:
Tu się nie zgodzę. Twój aparat pewnie nie pozwoli robić zdjęć z ISO wyższym niż 200. Tu pewnie nie jest lepszy niż mój SP550. Ja robię na ISO50 i w zasadzie nie zmieniam. Nawet w nocy. Chyba że ruchome obiekty lub zdjęcia z ręki, przy słabym świetle, ale tych staram się unikać- i tak nie wyjdą ;)
no to poeksperymentuje i sama sie przekonam :grin:
właśnie a w zdjęciu nocnym...gdy chce zrobić zdj budynku oświetlonego, albo rynku to jakie mają być ustawienia? i oczywiście statyw...;)
Eee tam, zaraz magia :roll:
Wystarczy sobie uświadomic zależności pomiędzy ISO, czasem naświetlania i przysłoną i zrozumieć, dalczego czasem trzeba skorzystać z jednego parametru a kiedy indziej z innego.
Poczytaj:
http://www.horazy.republika.pl/2_2.htm
http://www.e-cyfrowe.pl/tresc/?id=71...afaaa347c0fd0e
Włącz manual, podgląd drabinki i ćwicz :)
PS
Bzyku, jestem z kieleckiego i gdy czytam sformułowanie
to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera. :evil:Cytat:
...o co kaman...
Dzięki rocco- fajne linki :cool::grin:
rocco - specjalnie dla Ciebie i w trosce o Twoje "klejnoty" - poprawione. Nie chcę przez moją "niepoprawną" pisownię doprowadzić do otwarcia się scyzoryka i Twojego kalectwa :grin::grin::grin:
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję, od razu lepiej :)
Pogoda beznadziejna, moje miasto "nudne" więc wziełam sie za portrety.... po raz kolejny zreszta ... ;) Często ktoś mnie prosi zrobisz mi taki ładny portret albo coś a ja zawsze nie umiem, nie umiem.... No więc choć troche chciałam się nauczyć ;) To zdjęcia kuzynki, może jakieś rady..... :?::)
81,83,84- nieostre, poruszone, wszystkie za ciemne.82-najlepsze z serii. Kadry MSZ dobre, tylko lepiej jest kiedy modelka patrzy w obiektyw, ostrość staraj się łapać na oku. Aparat na statyw, przesłonę 2.8 - 3.5 i manewruj czasem( w manualnym). Ewentualnie ustaw priorytet przysłony (A na pokrętle) a czas sam się dopasuje.Jeżeli fotki są za ciemne to popraw w PS lub innym programie korygując ekspozycję na suwaczku. I przejrzyj portrety w galerii OC, zobacz jak kadruje się portrety. Powodzenia.:grin:
Pozdrawiam.
Podpisuję się pod wypowiedzią Bzyka. Co prawda na portretach to ja się nie znam, ale jeżeli chodzi o odbiór to brak mi ostrości i są za ciemne, natomiast zdecydowanie na plus zaliczyłbym kadrowanie - MSZ Masz oko do portretów - tylko trochę popracować nad techniką (ale to już Wsłuchaj się w rady portretowych "wyjadaczy")...
Pozdrawiam
ciemno, za ciemno, nie ostro, mało kontrastowo jak na bw... kadry tez takie sobie jak na moje oko: )
Ostatnia seria- szkoda,że poruszone/nieostre. Pannica wielce fotogeniczna ;-)
Dziękuje Wam za opinie i rady, rzeczywiście poruszone :/ no troche obserwowałam portrety na forum... :cool:
Bardzo mi pomogliście ;) dzięki ;)
Jeśli chodzi o mnie to zbyt ciasno.
hmm. następnym razem sie postaram żeby było ostre, nie poruszone, nie za ciemne, bardziej kontrastowo i nie za ciasno :cool:
ufff ciężko bedzie.... i jeszcze ta ostrośc na oczach.... :roll: :grin:
http://www.olympusclub.pl/porady-fot...-swiatlem.html
podaję link do porad portretowych które podał mi forumowicz, modelka śliczna, ale ostrość!!!
naucz się manualnie ustawiać ostrość jak podpowiadał bzyku, ćwicz, ćwicz, ćwicz...
postaraj się aby model tak mocno nie wykręcał oczu, muszą wyglądać naturalnie jeśli nie patrzą w obiektyw, serdecznie pozdrawiam:grin:
Świetnie, że podchodzisz do prób. Portret wymaga szczególnego podejścia a jednym z nich jest osiagnięcie kontaktu z modelem, tak aby nie krępował się robieniem zdjęć. Na Twoich zdjęciach 81, 82, 84 oczy wyglądają bardzo sztucznie. Najlepszy przekaz na zdjęciu 83. O technicznych aspektach już napisano.
No modelka troche sztucznie mi sie zachowywała :cool: a potem to już jej sie nie chciało... ;)
Tak, ustawia sie guziczkami, wiem ze długa droga.... :( ale zobacze co z niej wyniknie :cool: NA RAZIE jestem dobrej myśli :grin:
Dzięki za rady :wink:
Oj przegapiłem model aparatu:oops:, nie da się pierścieniem ostrzyć... Zaraz, nie radziłem nic o ręcznym ostrzeniu! Ktoś mnie źle zrozumiał... Ale polecam manuala dla przesłony i czasu, to najlepsza nauka. Też zaczynałem od cyfrowego kompaktu (c-740UZ), i stwierdziłem po jakimś czasie, że to co robi automat, to nie jest to, że ja chcę panować nad tym co się dzieje. Jak dasz radę manualnym ustawieniom, to gwarantuje, nie wrócisz do AUTO. I w żadnym wypadku nie zrażaj się po kiepskich ocenach! Skutek ma być odwrotny!:grin:
Pozdrawiam.
OK postaram się :D pomału, pomału może opanuje ;) bardzo bym chciała :grin:
Męczenie się z ręcznym AF to jedno, albo bardziej zadbałbym o oświetlenie. Nawet zwykła lampka biurowa tu, druga tam i już by te czas się skróciły i zdjęcie nie było poruszone.
____________ __>_<_
_____________Ѽ.\/ Ѽ
___________;->( ɕѼ Ҩ .
___________@.♥ '(█) ♥ *$
________Ѽ "( ()♥t (Ѽ)o*♥*
_______(█),-♥.-Ѽ _Q@,0 ɕ(█)
____________>o*oѼ @.<
_________o`-.♥.-@""-Q '♥~@'
______♥.'`Ѽ ♥ *Ѽ ɕҨ ‘♥ @`-.)
____Ѽ o (█). @* '-@Ѽ ’Q.*(█)’Ѽ
__________Ѽ -♥-'Ѽ ♥._ Ѽ
_______@.♥ '*Q ♥ *(█), @.♥ '*
___.♥' @ _ ɕ♥ _.-'~♥-. @ ´(♥)`-*.o
__.(█)* ♥ ..-' (Ѽ) o *.(Ѽ) 0 *(█)`)
_________(Ѽ ) '-._♥__(Ѽ)@
____;--♥' ♥Ҩ 0‘(Ѽ) Q o *♥ * Ѽ ♥
___ * (Ѽ)._♥__* .Q.~ ♥- ♥Ҩ. 0 () Q ♥*'.
_(█)* ♥ *‘ o * ♥ _(█)Q~ ♥Ҩ __Ѽ♥__(█)
_____________▓▓▓▓▓___________
__________▓▓▓▓▓▓▓▓▓__
Święta szybko się zbliżają, w święta ludzie się kochają. Przy dzieleniu się opłatkiem, płyną z oczu łzy ukradkiem. Życzymy sobie wszystkiego najlepszego, dając w policzek całusa wielkiego. W nocy Jezus się urodzi i serduszka nam odmłodzi. Wesołe święta... oby takie były i oby wszystkie życzenia się spełniły. Wesołych i pogodnych Swiąt Bozego Narodzenia
oraz Szczesliwego owego Roku 2009 :)
Życzy Iga (igorra :grin:)
I oczywiście samych udanych zdjęć ;)
Ostatnie zacne ;-)
Wzajemnie...
Hyhyhy, fajna choinka :lol:
Wzajemnie, wesołych świąt.
to się napracowałaś, miło, podziękować :)
wzajemnie
Marek
Dziękuje ;)
Więc.. mam takie zdjęcie z Wigilii takiej przyjacielskiej :) tylko ktoś fatalnie zrobił zdjęcie jak widać ciemno, bez lampy :( i wiem że macie fantastyczne zdolności do poprawki takich zdjęc, może by sie coś udało wydobyc? :( zalżeży mi, a samej mi nie wychodzi coś :/
Dzięki ;)
Obawiam się, że z pustego i Salomon nie naleje. :|
Wrzuć oryginał.
Z tak małego będzie ciężko
Wrzuć oryginal to da się coś więcej zrobic...
Puki co...
ok, wrzucam oryginał Dziękuje Wam ;) :*
nie ma większego oryginalu?
No i jak pobierzesz to bedzie ;)
dziękuje ;)
http://picasaweb.google.pl/igorra92/...19875237105138
No cóż, nie ma sensu nic z tym robić :)