Nigdy nie miałem tego obiektywu, ale tutaj: http://www.flickr.com/search/?q=mc+r...+50%2F1.7&f=hp można znaleźć kilka fotek
Wersja do druku
Nigdy nie miałem tego obiektywu, ale tutaj: http://www.flickr.com/search/?q=mc+r...+50%2F1.7&f=hp można znaleźć kilka fotek
Nie chcę robić nowego wątku, więc zwracam się tu z pytaniem czy napotkał ktoś Zuiko 50mm 1.4 lub 1.8? jeśli tak to na jakich stronach i jak cenowo?
Szukam z klasycznym mocowaniem, a nie na gwint i przejściówki.
Przy okazji ktoś robił zdjęcia 50/1.4 lub 50/1.8 z olkiem e-620?
miałam wcześniej konto na digart.pl, zadałam tam pytanie, który polecają 1.4 czy 1.8 i najwidoczniej ciągle wprowadzał mnie pewien pan w błąd na priv. Przeczytałam ten cały wątek i widzę, że dużo mi namieszał, albo może po prostu wyrażał swoją własną opinię.. no nie wiem
m.in. mówił, że mam kupić z klasycznym mocowaniem, abym nie dokupywała żadnych gwintów i przejściówek.. sama już nie wiem o co chodzi, ale szukam takiego obiektywu do portretów jasnego właśnie 1.8, 1.4 do Olka E-620 i może tu dowiedziałabym się jaki polecalibyście najbardziej.
Oba szkła są bardzo dobre. Oczywiście 1.4 jest droższe. Tak więc kupujesz na co cię stać.
Przejściówka jest niezbędna. Jest oryginalna przejściówka olympusa (droga ale bardzo dobrze spasowana) i przejściówki innych firm na allegro (jakieś 100zł).
Oryginalna nie ma potwierdzenia ostrości, te z allegro czasami mają. Nic więcej nie mogę powiedzieć bo używam tej olympusowej.
Właśnie nie mam pojęcia, zależy mi bardzo na jak najmniejszych finansach. Ostatnio zastanawiałam się nad tymi dwoma bardzo, bardzo długo, już zdecydowałam się na 1.8, aczkolwiek doczytałam bardzo dużo o Sigmie, Rokkor, Takumara, Nikorra czy innych i z dnia na dzień pojawiają się większe wątpliwości.
Nie mąćcie Roksanie w głowie, jest tylko jeden obiektyw z bagnetem 4/3 do Olka E-620, to Sigma 50 mm F1.4 EX DG HSM. Inne można podłączyć ale tylko przez przejściówki rezygnując z AutoFocusa i często sterowania przysłoną.
Ale była też mowa o 50 bez konwertera ... ja też na początku myślałem o manualu, ale gdy zobaczyłem jak mała jest GO przy F1.4, to uznałem, że robiąc zdjęcia w okularach miałbym bardzo niewielkie szanse na zrobienie ostrego zdjęcia w kiepskich warunkach i kupiłem natywną AF'kę