Pojedyncze zdjęcie. Pierwsza proba. Okrótnie dużo rozproszonego światła jest nad miasteczkiem.
Wersja do druku
Pojedyncze zdjęcie. Pierwsza proba. Okrótnie dużo rozproszonego światła jest nad miasteczkiem.
Jakie szkło?
Tak podejrzewałem, zastanawiam się właśnie nad tym szkłem w dużej mierze pod kątem astrofoto, tylko nie mogę zdecydować czy wersję m4/3 czy fuji plus jakaś używka x-m1
Był Saturn, Księżyc, komety, to teraz pora na naszą gwiazdę :-)
:roll: Trzecie przypomina mi biszkopcik. Fajne, ja na mojej optyce aż takich szczegółów nie mogę uzyskać :)
Załącznik 162442 Załącznik 162443
Widzę, że temat nieco przycichł. To może wrzucę coś z mojej kolekcji.
Np.IC434 z Końskim Łbem. Fotka wykonana również przy pomocy refraktora Sky Watcher 80/600 ED i kamerki Atik 314L+ mono z podpiętym filtrem H-alfa który przepuszcza pasmo zjonizowanego wodoru czyli 656.2 nm. Dzięki temu można prowadzić długoczasowe ekspozycje nawet z centrum 40 tys. miasta. Oczywiście do takich długich czasów naświetlania potrzebny jest też montaż paralaktyczny, który kompensuje ruch obrotowy Ziemi.
A poniżej fotka, z której jestem bardzo dumny. Co prawda urokliwa nie jest ale...? Obiekt w górnym prawym rogu to galaktyka NGC 522, która jest oddalona od naszego Układu Słonecznego o ponad 100 milionów lat świetlnych (w zależności od źródła od 107 do 114 mln ly). To teraz wyjaśnię skąd ta duma :-) Odpowiedzmy sobie na pytanie ile to jest taki rok świetlny, ano tak około 9,5 bilionów km, taką odległość światło potrafi pokonać w próżni w czasie 365 dni i 6h. Nawet nie chcę sobie wyobrażać tej odległości :-) No i na koniec tylko dodam że to światełko wysłane ponad 100 mln lat temu przez galaktykę NGC522 udało mi się swego czasu złapać na moim balkonie :-).
A tu opis co to za kłaczki.
Może masz na zdjęciu galaktykę, której już nie ma. :cry: