Odp: [OlyTest] E-P5 vs X100s (czyli pojedynek w stylu retro)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Tak więc, będę bronił swojej tezy, że klasyk Olympusa napędzany jest lepszym, silniejszym procesorem niż aparat Fuji.
Może tak być, ale postawienie takiej tezy to zwykły rzut monetą, bo o szybkości procesora wiesz dokładnie tyle, co ja - czyli nic. Nie da się tego ocenić, bo nie jesteśmy w stanie uruchomić na tych aparatach żadnego benchmarka, który umożliwiłby wykonanie dokładnie tych samych operacji i porównanie wydajności. A operacje, jakie przeprowadzają te aparaty, na pewno są inne, bo dochodzą takie różnice, jak piksele odpowiedzialne za detekcję fazy, obsługiwanie wizjera optycznego, obsługiwanie split screenu i pewnie wielu rzeczy, o których nawet nie mamy pojęcia, bo nie pisze się o nich w folderach reklamowych. Zaś sama ilość klatek na sekundę może mieć tyleż samo wspólnego z szybkością procesora, co z konstrukcją migawki, szybkością i pojemnością bufora, czy zwyczajną decyzją marketingową związaną z pozycjonowaniem sprzętu.
Można ocenić, który aparat jest szybszy, a który wolniejszy, ale nie bawmy się w gdybania na temat szybkości procesora (nawet nie wiemy, ile tych procesorów tam jest i który jest za co odpowiedzialny), której w żaden sposób nie możemy zmierzyć. Takie rozważania nie tylko pozbawione są sensu i praktycznego znaczenia, ale nie mają też kompletnie żadnych podstaw merytorycznych.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
...
Można ocenić, który aparat jest szybszy, a który wolniejszy, ale nie bawmy się w gdybania na temat szybkości procesora (nawet nie wiemy, ile tych procesorów tam jest i który jest za co odpowiedzialny), której w żaden sposób nie możemy zmierzyć. Takie rozważania nie tylko pozbawione są sensu i praktycznego znaczenia, ale nie mają też kompletnie żadnych podstaw merytorycznych.
Całkowicie zię zgadzam z tą tezą, póki co my nie mamy sposobu zmierzenia, a nawet nas to w ogóle nie interesuje. Ponadto w którymś z wywiadów któryś z wielkich z Olympus-a a zapytany o rawy 14-bitowe odpowiedział, że maja nie wystarczającą moc procesorów...
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Całkowicie zię zgadzam z tą tezą, póki co my nie mamy sposobu zmierzenia, a nawet nas to w ogóle nie interesuje. Ponadto w którymś z wywiadów któryś z wielkich z Olympus-a a zapytany o rawy 14-bitowe odpowiedział, że maja nie wystarczającą moc procesorów...
a przepraszam, co miał powiedzieć? że z tej małej matrycki już się nic więcej nie wyciągnie? toż to byłby strzał w kolano. Może bym uwierzył w teorię o słabej mocy procesorów w Olympusach gdybym nie miał w rękach E-M1. Ten aparat zapieprzał aż miło... byłem w sporym szoku jak szybko może aparat działać!
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
W którymś z wywiadów któryś z wielkich Microsoftu zapytany o pamięć operacyjną odpowiedział, że 640 KB pamięci operacyjnej powinno każdemu wystarczyć :)
Bez osadzenia wypowiedzi w konkretnych ramach czasowych jej sens może nie zostać zachowany. Taka dygresja.
Zresztą benchmark procesora też nic nie da, bo aparaty programują różni programiści i nie wiemy, który z nich się do roboty przykłada, a który lubi pospać w pracy.
Z porównywalnej dwójki moim skromnym zdaniem pod względem dizajnu wygrywa X100s, pod względem funkcjonalności E-P5. Oba dostarczą pewnie świetnej jakości obraz, ale ja bym wybrał Olympusa
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Witam !
Moze po prostu brakuje im dobrych programistów ;)
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 14:57 ---------- Poprzedni post był o 14:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ale prosta próba skompresowania rawu z Fuji zipem pokazała że można to skutecznie zrobić :-) i trochę miejsca zaoszczędzić. W tym zakresie, czyli zarządzania plikami, Fuji jest trochę niedopracowane. Np. przechodzą do podglądu zdjęć w X100s, zdjęcie na moment pojawia się, potem znika na ułamek chwili i dopiero potem wyświetla się w sposób ciągły. Przeglądanie zdjęć potem już idzie płynnie ale to pierwsze zawachanie jest zauważalne. Olympus nie cierpi na taką przypadłość :-)
Witam !
ZIP nie nalezy do az tak dobrych kompresorow pod wzgledem sily kompresji raczej bardziej jego zaleta to szybkosc kompresowania i uniwersalnosc
formatu na swiecie.
Jezeli u Ciebie ZIP potrafi sensownie spakowac RAW-a od Fuji to znaczy, ze DA SIE sprzetowo w oparciu o dane RAW opracowac
lepszy dedykowany algorytm jeszcze lepiej pakujacy ;)
Nigdy jeszcze nie spotkalem sie z tym aby aparat kompresowal RAW-a na karcie pamieci.
Tego typu rozwiazania, pakowania i generowania RAW i JPG odbywa sie w buforze pamieci aparatu ;)
Co do procesorow i algorytmow kompresji obrazu to kamera HG20 ktora kupilem
okolo 5 lat temu potrafia w czasie rzeczywistym zapisywac 25kl/s w rozdzielczosci FULL-HD (AVCHD - silna kompresja)
plus kompresowac dzwiek w stereo.
Na jednym nieduzym akumulatorze taka kamera moze pracowac okolo 5 godzin ciaglego nagrywania materialu,
wiec trudno mu uwierzyc, ze TERAZ NIE MA TECHNOLOGII aby pakowac obraz w locie a gosc z olympusa
osmiesza sie i gada glupoty cos o za slabych procesorach :)
Pozdrawiam
Niewątpliwą zaletą E-P5 w zestawieniu z X-100 jest to, że mając E-P5 mogę z kieszeni wyciągnąć np. Sigmę 60mm2.8 (czy mZD45mm) i z szerszych kadrów przejść do portretów ...
A jeśli już koniecznie miałbym iść w coś z przyspawanym obiektywem, to zastanowiłbym się nad Ricoh GR lub Nikon A - ze względu na iście kieszonkowe gabaryty.
tymczasowy_ - tak, uniwersalność to spora zaleta E-P5. Gdyby to miałbyć jedyny aparat to bez wątpienia wybrałbym E-P5 zamiast X100s. Fuji nawet z tele i wide konwerterami nie da tyle ile daje system wymiennych obiektywów...
Ale ja rozpatruję ten aparat jako uzupełnienie dużego systemu (bezlusterkowca czy lustrzanki) którego nie zawsze mam chęć i potrzebę targać. Taki mały, ale bardzo sprawny fotograficznie aparat w wielu sytuacjach w zupełności wystarcza. Tam zaś gdzie nie wystarcza jest OMD
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ale ja rozpatruję ten aparat jako uzupełnienie dużego systemu (bezlusterkowca czy lustrzanki) którego nie zawsze mam chęć i potrzebę targać. Taki mały, ale bardzo sprawny fotograficznie aparat w wielu sytuacjach w zupełności wystarcza. Tam zaś gdzie nie wystarcza jest OMD
Niestety, wg. mnie zysku na X100 pod wytłuszczonym względem nie ma żadnego, ze swoim wystającym obiektywem, nie jest dużo mniejszy od E-P5, i do kieszeni go nie włożysz. Tu lepiej wypadnie E-P5 z dekielkiem, a E-PM2 (GM1) z tym dekielkiem już będzie kieszonkowy - ale niestety nieco przyciemnawy. Dlatego jak stawiałbym na GR lub Nikona A, oba z dużą matrycą i jasnym (chowającym się w obrys korpusu) szkłem ... w sam raz do kieszeni koszuli.
od E-P5 wiele mniejszy nie jest, ale od E-M5 już tak. Do kieszeni się mieści, zdjęcia robi... ja tam zadowolony jestem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
od E-P5 wiele mniejszy nie jest, ale od E-M5 już tak. Do kieszeni się mieści, zdjęcia robi... ja tam zadowolony jestem.
Wszystko zależy od definicji pojęcia : "kieszeń"
http://camerasize.com/compact/#395,387,454,445,ha,t
E-PM2 z deklem, jest mniej więcej grubości Nikona A, do kieszeni koszuli się mieścił, ale to raczej maks co się do takiej kieszeni zmieści.
PS
E-P5 z deklem, jest też mniejszy od X100, ale do kieszeni koszuli, żadnym sposobem go nie idzie upchnąć
http://camerasize.com/compact/#395,459,ha,t