Odp: Fujifilm X-T1 - plotki
@ tymczasowy_
taaaa... Sony już sie rozpędziło żeby robić fajne stałki do A7... tak jak narobiło ich cały worek do zwykłych NEXów
Czasem mam wrażenie, że producenci podzielili między sobą rynek i jeden drugiego za bardzo podgryzać nie chce. Nie chce albo się boi bo nikt tak do końca nie wie do czego jest zdolna druga strona. A dopóki klienci kupują to jest dobrze...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
@
tymczasowy_
taaaa... Sony już sie rozpędziło żeby robić fajne stałki do A7... tak jak narobiło ich cały worek do zwykłych NEXów
Do NEX przestali, bo co nie zrobili to wychodził obiektyw z gabarytami jak do FF matrycy. Poszli więc po rozum do głowy i zrobili korpus z matrycą FF. Wystarczy że zrobią stałki z f=1.8 - 2.0 i nikt nie spojrzy na Fuji f=1.4 bo będą miały mniejszy gabaryt (i cenę), a resztę zrekompensuje magiczna matryca FF.
ale nie zrobią - bo nie będą się kopać z Fuji i Olympusem, Oferta jest tak podzielona że jak ktoś chce mieć dużą matrycę to ma jeden system a jak ktoś chce mieć jasne obiektywy ma drugi system. Proste... a jak się to komuś nie podoba to niech kupuje lustrzanki...
Każdy ma swoje priorytety, mnie na przykład polityka Fuji odpowiada bo nie mam pokus aby kupować kolejne szkła tylko dlatego, że się pojawiają i na forach jest o nich głośno lub po prostu są tak tanie, że "trzeba" je mieć. Jak dla mnie wystarczy: uniwersalny w miarę jasny zoom + bardzo jasna stałka typu XF 23 lub XF35 i o innych obiektywach mogę zapomnieć. Przypinam jeden obiektyw i idę na miasto nawet bez torby - rewelacja :-). Znam osobę, która postawiła na XF23 i telezooma i też jest zadowolona.
Fuji ma też skromną bo skromną ale zdecydowanie tańszą linię XC. Pewnie w przyszłości będą ją rozwijać ale jak patrzę na angielskie forum Fuji to zainteresowanie takimi szkłami jest znikome.
Wielu szuka i czeka na system idealny, który spełni trzy warunki ... małe, jasne i tanie. Niestety ale tak dobrze nie ma żeby wszystkie 3 boki tego trójkąta były na tak.
Jeśli coś jest małe i jasne to nie jest tanie ... jeśli tanie i jasne to nie małe, jeśli małe i tanie to nie jasne. ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Cytat:
Zamieszczone przez sando
Co do wcześniejszej dyskusji o obiektywach, to te w Fuji uważam za bardzo sensowne. A jak ktoś bardzo chce coś małego to też 2 naleśniki znajdzie.
Które to zapnie do dużego korpusu :wink:
Korpusy Fuji nie biją rekordów maleńkości, ale chyba nie jest tak źle:
http://camerasize.com/compact/#163.9...88,491.30,ha,t
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
A jak ktoś preferuje zooma? :wink:
http://camerasize.com/compact/#491.3...7,466.359,ga,t
PS
Sony FE 55mm1.8 ma wielkość porównywalną z Fuji X 35mm1.4, na różnicy w f jest mniej niż 1eV. Czyli z tą wielkością szkieł do FE Sonego nie jest źle. Ceny szkieł Fuji i EF też tak bardzo nie odbiegają od siebie.
PPS
Jak na razie to nie przewiduję zmiany systemu, ale jeśli już to zdecydowanie poszedłbym w kierunku Sony A7. Przy tych kwotach to te kilkanaście procent różnicy w cenie nie robi żadnej różnicy :wink:
PPPS
Dlaczego nie ma dużego wyboru szkieł EF? Bo Sony spieszył się z pokazaniem korpusu FF, pokazał i zapewne mocno ostudził zapał potencjalnych nabywców Fuji X. Fuji X fajne jest, ale nic nie zmieni tego, ze jest tylko namiastką FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Wielu szuka i czeka na system idealny, który spełni trzy warunki ... małe, jasne i tanie. Niestety ale tak dobrze nie ma żeby wszystkie 3 boki tego trójkąta były na tak.
Jeśli coś jest małe i jasne to nie jest tanie ... jeśli tanie i jasne to nie małe, jeśli małe i tanie to nie jasne. ;-)
Ale chyba coś takiego jak: jasne (minimum f1.4), drogie, małe i z AF to w ogóle nie istnieje ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Widzę że narodziła się nowa kategoria fotografujących ... "kieszonkowcy", dla których najważniejszym kryterium jest wielkość aparatu i jego możliwość schowania do kieszeni. Nie martwcie się, producenci odzieżowi też to widzą i już oferują "kieszenie" mogące pomieścić bez problemu lustrzankę ;-)
Tiaaa... W kieszeni to się nosi komórkę, drobne, portfel, klucze i gumy do żucia. Przerabiałem już aparaty kieszonkowe. Wszystkie skończyły na Allegro.
Tak czy siak.. piękny ten korpusik. Jak już odłożę trochę kasy to będę miał zgryz czy to czy E-M1 :)
T.