Odp: Filtr UV warto kupić co droższego?
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Ta połówka ma płynne przejście, więc nie ma ostrego cięcia jasno-ciemno. Użyłem jej może ze dwa razy. Raz pasowało, Drugim razem trzymałem ją w paluchach. Ma średnicę większą niż obiektyw 14-54. Pasuje tylko do 12-60, do pozostałych przez redukcję.
No właśnie, a Cokina nie musisz trzymać w ręku tylko sobie w ramce przesuwasz. Dwóch filtrów nie da się w 100% w komputerze zasymulować - polaryzacyjnego i szarego i je warto mieć, reszta nie jest niezbędna. Ja szarej połówki nie posiadam, za to te dwa, które wymieniłam tak.
Jak już jesteśmy przy Cokinie to mam pytanie czy ktoś się zetknął z systemem Cokin A (P jest dla mnie duży/nieporęczny jak na mikro 4/3). Po pierwsze interesuje mnie winietowanie na szerokim kącie - Cokin odradza zastosowanie w takich przypadkach a po drugie czy da się kupić w Polsce holder z mocowaniem 62mm (znalazłem jedynie z e-bayu, za granicą).
Ale po co holder? Nie lepiej w ręce trzymać, a nie co chwila wkładać i wykładać (chyba, że ktoś namiętnie strzela krajobraz, za krajobrazem).
---------- Post dodany o 20:03 ---------- Poprzedni post był o 20:02 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
No właśnie, a Cokina nie musisz trzymać w ręku tylko sobie w ramce przesuwasz. Dwóch filtrów nie da się w 100% w komputerze zasymulować - polaryzacyjnego i szarego i je warto mieć, reszta nie jest niezbędna
Od czasów kiedy zrobienie hdr wymaga minimalnego wysiłku, to szary filtr ma coraz mniejsze zastosowanie.
ja używam do aps-c, ale dopinam do optyki filtr 52mm, są uchwyty slim jedno-miejscowe specjalnie do szerokiego kąta, ale niestety sam musisz sprawdzać przy każdym szkle
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Ale po co holder? Nie lepiej w ręce trzymać, a nie co chwila wkładać i wykładać (chyba, że ktoś namiętnie strzela krajobraz, za krajobrazem).
---------- Post dodany o 20:03 ---------- Poprzedni post był o 20:02 ----------
Od czasów kiedy zrobienie hdr wymaga minimalnego wysiłku, to szary filtr ma coraz mniejsze zastosowanie.
Hdr to zamiast szarej połówki. Pełnego szarego nie da się zastąpić, bo tutaj chodzi o wydłużenie czasu naświetlania.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Hdr to zamiast szarej połówki. Pełnego szarego nie da się zastąpić, bo tutaj chodzi o wydłużenie czasu naświetlania.
Racja, racja. Skróciłem w myśli, ze chodzi o szarą połówkę.
Cytat:
Ale jak chcesz rozmyć wodę bądź chmury, to się przydaje. Albo jak chcesz usunąć ludzi z ulicy.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Odniosłem inne wrażenie, tak nawiasem mówiąc dlaczego zaginął wątek popRAWka 7/2013, cuś wiesz na ten temat?
To juz sie robi powoli lekko niesmaczne.
Bedziesz teraz po calym forum latac za kilkoma i o poprawkowych przezyciach wszedzie pisal.
Moze jakis spacer,ksiazka....
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To juz sie robi powoli lekko niesmaczne.
Bedziesz teraz po calym forum latac za kilkoma i o poprawkowych przezyciach wszedzie pisal.
Moze jakis spacer,ksiazka....
Masz rację panie Mirku podszedłem z za dużym rozmachem do tematu i przeprosiłem. Już nie będę latał po forum.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
No właśnie, a Cokina nie musisz trzymać w ręku tylko sobie w ramce przesuwasz. Dwóch filtrów nie da się w 100% w komputerze zasymulować - polaryzacyjnego i szarego i je warto mieć, reszta nie jest niezbędna. Ja szarej połówki nie posiadam, za to te dwa, które wymieniłam tak.
Witam !
Zrezygnowalem z filtrow Cokin bo bardzo zauwazalnie psuja ostrosc obrazu i daja dominaty z ktorymi trzeba pozniej walczyc w edytorach graficznych.
Wiele porownywalnych efektow dzialania filtra Cokin uzyskuje w programie graficznym.
Pozdrawiam