Odp: Odebrano mi zawód. Dziś każdy może robić zdjęcia - Wywiad z Tomaszem Tomaszewski
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Ale w tej obróbce programowej jest niewiele więcej niż w ciemni. Owszem można wiele razy próbować różnych efektów, inaczej wycinać ...
Ale jeśli zdjęcie wejściowe jest ciekawe, odpowiednio skadrowane, naświetlone to w programach graficznych zostają drobiazgi.
Problemy pojawiają się tam gdzie trzeba na siłę ratować zdjęcie.
No właśnie, Tu trafiłeś w sedno, problemy się pojawiają gdy trzeba ratować bo, nie zawsze śą dobre warunki, szczególnie gdy się obrabia jpegi, czego się w ogóle nie powinno robić bo można jeszcze bardziej popsuć, W analogach też się wzmacniało osłabiało i robiło różne artystyczne cuda. Uważam, że zawód fotografa będzie jeszcze długo potrzebny.
Odp: Odebrano mi zawód. Dziś każdy może robić zdjęcia - Wywiad z Tomaszem Tomaszewski
Cytat:
Zamieszczone przez
sten
Uważam, że zawód fotografa będzie jeszcze długo potrzebny.
Grafika, grupa zawodowych fotografów już mocno się skurczyła i zmniejszyłaby się jeszcze bardziej, gdyby nie znajomości i sztuczne nie raz utrzymywanie etatów (stanowisk).
Ale numer :) Ktoś mi pojechał po reputacji za poniższy wpis :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Przepraszam wszystkich, których uraziłem posiadaniem własnego zdania i jego wyrażeniem w wyważony i kulturalny sposób :)
O kondycji takich dyskutantów lepiej się nie będę wypowiadał. Komentarz do repka "nie zatwierdzam" zabrzmiał groźnie :grin::grin::grin:
Pora zwijać żagle :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Myślę, że niedokładnie przeczytaliście ten wywiad :) On nie narzeka, że jest konkurencja, taniocha, brak zleceń. To nie ta półka. On raczej wypowiada się ogólnie o kondycji fotografii.
Ja akurat Tomaszewskiego rozumiem i zgadzam się z nim. Słowo "fotograf" strasznie się zdewaluowało. To, że ludzie dzięki nowoczesnym sprzętom robią ostre, dobrze naświetlone zdjęcia, udane zdjęcia, nie oznacza, że są one od razu dobre.
Przecież - porównując - każdy ma w zasięgu ręki długopis, ale jakoś nikt próbuje się nazywać się z tego powodu poetą i nie zakłada na fejsbuku profilu "Jan Kowalski professional poetry". Może dlatego, że programy do pisania wierszy (koniecznie pod ajpada i ajfona) są na razie w powijakach. Ale kto wie, jak trafią się tacy geniusze programiści jak ci od Instagrama, to będzie wielki hipsterski boom na poezję :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Ale numer :) Ktoś mi pojechał po reputacji za poniższy wpis :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Przepraszam wszystkich, których uraziłem posiadaniem własnego zdania i jego wyrażeniem w wyważony i kulturalny sposób :)
O kondycji takich dyskutantów lepiej się nie będę wypowiadał. Komentarz do repka "nie zatwierdzam" zabrzmiał groźnie :grin::grin::grin:
Pora zwijać żagle :wink:
Może uraziłeś jakiegoś niespełnionego poetę z fejsbuka.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Może uraziłeś jakiegoś niespełnionego poetę z fejsbuka.
Pal licho poetę, gorzej, że moje posty nie zostały zatwierdzone przez bliżej nieokreśloną instancję... :cry:
To tak jakbym nic nie napisał :???:
Może przysługuje Ci jakieś odwołanie?
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Pal licho poetę, gorzej, że moje posty nie zostały zatwierdzone przez bliżej nieokreśloną instancję... :cry:
To tak jakbym nic nie napisał :???:
Bo to był klub poetów ...
Swoją drogą jeśli dokładnie zacytowałeś to nie wiem o co chodzi.
Jest jedna podstawowa prawda. Umiesz, masz polot, jesteś pracowity to zarobisz na siebie bo jest tak w każdym fachu bez wyjątku. Pewnie za jakieś 100 lat lub 200 pilot będzie zarabiał tyle co kasjerka w supermarkecie bo każdy będzie latał czymś tam co lata.
A czy ten Tomaszewski nie płacze? Płacze jak baba w ciąży tylko w zakapturzony sposób robiąc z siebie mesjasza bo ma nazwisko. Zawsze jest tak, że zwiększona ilość usługodawców obniża ceny i zabiera pracę innym tylko fakt, że najlepszym w najmniejszym stopniu - ale zawsze jakoś odbija się na każdym. Tęskni za starymi czasami ale to się niestety NIE WRATI.
Według artykułu powiedział:
"Mam wrażenie, że zawód fotografa przestaje istnieć. Fotografia jest dziś zajęciem dla każdego, czyli właściwie dla byle kogo."
Czuć w tym gorycz przegranego waleta z talii kart, który nagle musi się mierzyć z kartami nie od dziewiątek a od dwójek i byle para dwójek go bije.
Dobrzy i bardzo dobrzy zawsze sobie poradzą ale muszą mieć do tego jeszcze samozaparcie i silę przebicia bo bez tego nawet będąc dobrym znikną w tłumie.
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Jest jedna podstawowa prawda. Umiesz, masz polot, jesteś pracowity to zarobisz na siebie bo jest tak w każdym fachu bez wyjątku. Pewnie za jakieś 100 lat lub 200 pilot będzie zarabiał tyle co kasjerka w supermarkecie bo każdy będzie latał czymś tam co lata.
W wielu miejscach juz teraz piloci zarabiają mniej niż kasjerka bo chętnych do latania jest sporo więcej niż miejsc pracy
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
W wielu miejscach juz teraz piloci zarabiają mniej niż kasjerka bo chętnych do latania jest sporo więcej niż miejsc pracy
Może bez przesady ale też mi się obiło o uszy, że teraz pilot to pilotka wzlotka od startów i lądowań i jako taka duma to jedynie być teraz pilotem myśliwca. Najbardziej widać dewaluację zawodu pilota a tym bardziej zawodu stewardesy w ostatnich 15 latach i to dzięki tanim linią lotniczym. Znając życie za 100 lat samoloty będą latać same na procesorach. Amerykanie niby nie mają już wahadłowców a jednak mają dwa mniejsze bezzałogowe doświadczalne wojskowe ściśle tajne, które brykają w kosmos bez problemów i same wracają. Taka jest prawidłowość życia a najgorzej przeżywają to zawsze ci co pamiętają stare dobre czasy. Jedyna nadzieja w ludziach to ich ludzkość nie dająca się ująć w ramy 0 i 1 :). W ludziach jedyna dobra broń samoobronna pomimo wszystkich wad ludzi to waleczność za nic i za sprawy niby z góry przegrane a to jest nieprzewidywalne :). Mam wrażenie, że my jesteśmy insektami tego wszechświata z powyższego powodu. W nas nie da się wytrzebić chęci posiadania i życia. Ileś tysięcy lat istniejemy i zawsze było tak, że każda próba narzucenia czegoś przetrwała bez zgody szarej tępej masy z górą 200 lat :)