Witam.
Czy ktoś ma instrukcję w PL do tego sprzęta ??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jaja bo założyłem na body i nie wiem co ustawić. Na ustawieniu po prostu auto w lampie błyska świetnie. Dzisiaj się nią bardziej szczegółowo pobawię.
Wersja do druku
Witam.
Czy ktoś ma instrukcję w PL do tego sprzęta ??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jaja bo założyłem na body i nie wiem co ustawić. Na ustawieniu po prostu auto w lampie błyska świetnie. Dzisiaj się nią bardziej szczegółowo pobawię.
http://www.metz.de/en/service_suppor...wnload.193.pdfCytat:
Zamieszczone przez marecki
Jak szybko sie ładuje ? Ile fotek w serii potrafi zrobic ? Jak obsluga menu ?
1. Wskazana instrukcja nie jest w języku polskim jaką bym chciał.
2. Ładuje się bardzo szybko wydaje mi się. Ładuje się szybciej niż mi się plik zapisuje na karcie CF (lampka gotowości praktycznie od razu się zapala po wyzwoleniu)
3. Zrobiłem teraz na szybkiego bez zagłębiania się w ustawienia serię i odpalił mi 9 fotek przy 10 nic
4. Bardzo proste menu, intuicyjnie się wszystko przegląda z tym że nie mam doświadczenia w takich lampach i wogole nie czaje co oznaczają pewne skróty.
5. Po założeniu na e330 pierwsze spostrzeżenie - ależ to jest ciężkie razem :)
6. obracanie głowicy jak się chce i drugi palnik świetna sprawa.
7. wspomaganie af na czym mi bardzo zależało rewelacja. W zupełnej ciemności aparat ostrzy w 1-2 sek.
Jak zdobędę PL instrukcję i bardziej rozkminię o co w tym wszystkich chodzi to jeszcze coś dopiszę i wrzucę jakieś fotki.
Jak wygląda to wspomaganie? chyba nie "spawalniczo" jak z wbudowaną?Cytat:
Nie nie spawalniczo :) świeci takimi czerwonymi paskami (podobnie jak mają aparaty Sony)
Na podstawie instrukcji do FL-50 mniemam że Olkowa lampka jest łatwiejsza w użyciu z uwagi na dwa pokrętła ustawień. Jeżeli chodzi o samą budowę Metz'a to faktycznie plastik z którego wykonana jest obudowa nie wydaje się być najwyższej jakości ale to mi akurat praktycznie nie przeszkadza. Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie jak ustawiam korekcję błysku na np. +2 to zakres wskazywany na LCD się zmniejsza ??? Nie kumam tego zupełnie bo powinno być wydaje mi się odwrotnie. Jak zmniejszam siłę błysku to dystans rośnie. Poza tym fotki z błyskiem na Mode TTL są jakby niedoświetlone, natomiast na Mode AUTO jest już OK. W instrukcji jest napisane że na TTL lampa wykonuje jakieś przedbłyski ale ja żadnych nie widzę. Po prostu błysk przy fotce i tyle.
Jest prawidlowo.
Pomyśl chwilkę, jeśli żądasz od lampy dwa lub cztery razy więcej światła (bo to jest korekcja na plus) to jest ona w stanie oświetlić prawidłowo mniejszy dystans :)
Przyznam że nie rozumiem :oops: Skoro zmieniam np. wartość f z 8 na 5,6 w body i dystans na lampie mi się powiększa (więcej światła idzie na sensor) to dlaczego zwiększając moc lampy dystans się zmniejsza. Wydaje mi się że zwiększając moc lampy zasięg błysku jest większy (bo fizycznie tak jest ale dlaczego na lampie pokazuje mniej).
Lampa wyswietla dystans maksymalny. Wic jak zwiekszasz wartosc korekcji (a nie moc lampy) to lampa zeby oswietlic ten sam obiekt musi dac relatywnie wiecej swiatla. Wiec dystans maksymalny sie zmniejszy.Cytat:
Bo lampa ma określoną moc i więcej z niej nie wyciśniesz.
Dokonując korekcji na +2 nie zwiększasz mocy lampy tylko żądasz od niej, żeby dany punkt oświetlila 4X silniej. Przez to spada dystans.
Mini wykład:
Moc lampy określamy tak zwaną liczbą przewodnią (guide number, leitzahl).
Jest ona ilorazem odlagłości, na jaką może naświetlić przedmiot prawidłowo lampa przez odleglosć od przedmiotu, podawane j zwyczjowo dla ISO 100.
Lampa o liczbie przewodniej 50 przy przyslonie f/2 naświetli prawidłowo do 25 metrów ale przy przysłonie f/8 już tylko 6 metrow z kawałkiem.
Jeśli więc wprowadzisz korekcję +2 to przy przysłonie f/2 lampa musi naświetlać tak, jakby ustawiona byla przyslona f/4 czyli użyteczny zakres spadnie do około 12,5 metra.
Rzozumiesz teraz, krajanie? :)
Proponuję poczytac o liczbie przewodniej, znajdziesz lepiej napisane wyjaśnienia, niż moje :)
PS
Jeżeli Ci pomogłem, to wiesz, co zrobić ;)