Odp: Naruszenie praw autorskich - prawa fotografa i ich dochodzenie
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Może być fotka na otwartej licencji a ty zapomniałeś linka do strony. Wolno ci. Przestępstwo trzeba udowodnić inaczej już dawno siedziałbyś za posiadanie i możliwośc wykorzystania narzędzia gwałtu ;)
W projekcie jak robiliśmy na szybko jakiś plakat to musiałem dołączyć właśnie wyduki otwartych licencji na konkretne zdjęcia. No ale mnie obowiązują kontrole ministerialne.
Zgadzam się, że brakuje przepisów do takich wypadków, które by ułatwiały ściganie. A skoro nie można upilnowąc takich rzeczy jak skup złomu ....
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Zgadzam się, że brakuje przepisów do takich wypadków, które by ułatwiały ściganie. A skoro nie można upilnowąc takich rzeczy jak skup złomu ....
Można upilnować, tylko się kombinuje jak odpowiedzialność za to pilnowanie zrzucić na zwykłego Kowalskiego.
Sprawa jest prostsza. W przypadku softu kwestia autorstwa nie podlega dyskusji. W przypadku fotki gość mówi, że sam ją zrobił w czasie urlopu i trzeba mu udowodnić, że kłamie.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Sprawa jest prostsza. W przypadku softu kwestia autorstwa nie podlega dyskusji. W przypadku fotki gość mówi, że sam ją zrobił w czasie urlopu i trzeba mu udowodnić, że kłamie.
sprawa jest troszkę inna - bo oprogramowanie jest traktowane na szczególnych zasadach i zupełnie inaczej niż obraz, rzeźba, utwór literacki, czy zdjęcie.
Winę zawsze trzeba udowodnić. I dobrze bo gdyby nie trzeba było każdego można by było wsadzić do pierdla :)
Z udowadnianiem i robieniem zdjęć na wakacjach na szczęscie z pomocą przychodzą pliki RAW a nawet JPG wewnątrz których jest np numer seryjny aparatu czy obiektyw którym zdjęcie zosało wykonane... Udowodnienie autorstwa danej fotografii raczej nie sprawia kłopotu. Natomiast pamiętać trzeba że między innymi programy komputerowe traktowane są na innych zasadach niż rzeszta świata :) choćby dozwolony uzytek jest inny. Jak mogę sobie pobrać cudze zdjęcie albo nagrać utwór z radia na użytek własny i zrobić odbitkę / kopię żonie, dziecku i grupie przyjaciół - tak z programem takich rzeczy robić już nie wolno
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
...
Z udowadnianiem i robieniem zdjęć na wakacjach na szczęscie z pomocą przychodzą pliki RAW a nawet JPG wewnątrz których jest np numer seryjny aparatu czy obiektyw którym zdjęcie zosało wykonane...
I o to mi chodziło. Najpierw trzeba znaleźć dawcę pliku. Nie ma dawcy - nie ma sprawy. Z programami jest inaczej. Dawca zawsze jest znany.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
I o to mi chodziło. Najpierw trzeba znaleźć dawcę pliku. Nie ma dawcy - nie ma sprawy. Z programami jest inaczej. Dawca zawsze jest znany.
Wez to wytlumacz urzedowi skarbowemu, ktory uparl sie, ze wciagnie darmowa dystrybucje linuksa na liste srodkow trwalych i bedzie sie kontaktowal z tworca oprogramowania, bo przeciez niemozliwoscia jest, ze program jest za darmo....
Wracajac do tematu - Dobas - po sprawie z adresem w prawie jazdy zostales moim idolem, ale teraz.... to sie chyba zakochalem :mrgreen:
Hmm... Ma ktoś doświadczenie z dochodzeniem praw, a konkretnie pieniążków, za kradzież zdjęć przez portale czy blogi obcojęzyczne? Zaczęłam szukać nieco intensywniej, bo przypadkiem trafiłam na jedno z moich zdjęć. Znalazłam je powtórnie. A dopiero zaczęłam szukać i tylko na stronach anglojęzycznych. Siłą rzeczy poszukam intensywniej.
Będę wdzięczna za wskazówki.
Zabraniają ci robić zdjęcia w sklepie? Nie mają prawa!
http://komputerswiat.onet.pl/artykul...nia-zdjec.aspx
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Mz durny artykul.Caly on mowi o fotografowaniu i skanowaniu a paragraf i tekst podaja o"""Pozostaje jeszcze pytanie, co powinniśmy zrobić w sytuacji, gdy w sklepie spotkamy się reakcją ochroniarza lub pracownika, który zabroni nam robienia zdjęć czy skanowania produktów. Z pomocą w takich wypadkach znowu przychodzi nam polskie prawo.- Sprzedawca ani pracownicy ochrony nie są uprawnieni do domagania się od kupującego okazania, a tym bardziej wydania im telefonu komórkowego, jak również nie mogą oni żądać usunięcia konkretnego zdjęcia czy też zamieszczonej na telefonie aplikacji - tłumaczy Krzykowski. - Działania takie są bezprawne, naruszając między innymi prawo konsumenta do własności jego telefonu oraz znajdujących się tam utworów czy aplikacji."""
Fotografowanie i skanowanie to nie jest to samo co zadanie skasowania zdjecia i usuniecie programu do skanowania.
Czy na wszystko musi byc paragraf??Czy nie wystarczy,ze poprosza wlasciciele aby na ich terenie nie fotografowac?Normalna ludzka prosba nie wystarczy,paragraf byc musi.Czy jak napisza aby nie szczac miedzy regalami to tez bedziemy szczac bo nie ma paragrafu o szczaniu lub nie miedzy regalami???