Odp: Sceptyka słów kilka o OMD
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Dobrze, ze ktos napisal o OMD bez slepego zachwalania
Od kiedy się pojawił E-M5 piszą o niepotrzebnym i brzydkim kominku, o mazaniu nosem po LCD, o braku 1/8000, o brzydkich kolorach obudowy, o nieergonomicznych kilku klawiszach, o śliskiej okładzinie w czarnym body, banding z P20 też wylazł czas jakiś temu. Czy to wszystko były ślepe zachwalania? Fakt że zdarzyły się ze dwa - trzy porównania pozycjonowania E-M5 do d300s, moim zdaniem zupełnie przesadzone. Autor tego wątku po prostu napisał swoje wrażenia powtarzając się w kilku opiniach z innymi użytkownikami.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
W konfiguracji body + szklo + wizjer zmienia postac rzeczy i rzeczywiscie w tym ukladzie OMD bedzie chetniej kupowany.
Zastanawiam sie czy EPL5 z czasem staniej i ile stanieje.
Pozdrawiam
Na razie to podatek od nowosci i staniec musi, stad ta mniejsza roznica w cenie.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
DOswietlenie jest kluczowe...
Dokładnie. I to jest całe clou tej zabawy. A przy dobrym doświetleniu to i z ISO można zjechać :smile:
hmm, takie podejście do sprawy sugerować by mogło że pojawianie się bandingu jest wyłącznie winą użytkownika
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ależ wręcz przeciwnie ostatnie, piąte PEN-y poszerzają rynek dla Olympusa, nie każdy potrzebuje body drogiego, z wizjerem, i uszczelnieniami czy z ruchomym ekranem, tacy klienci mogą świadomie wybrać E-PL5 lub E-PM2.
Pozostając w systemie i ciesząc sie obrazkami z nowej matrycy.
Co racja to racja, ale... Myślę że w systemie brakuje małego i taniego, takiego "entry-lewelowego" korpusu w cenie na poziomie 1200 - 1500 zł. Oczywiście z tą lepszą matrycą. Bo starocie to są, tylko że różnica w możliwościach starej i nowej matrycy to przepaść. Przepaść dużo większa niż np. pomiędzy D3100 z D7000
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Na ceneo EPL5 z 14-42 kosztuje 3000 zl a OMD z drozszym 12-50 4300 zl. VF2 kosztuje 825 zl w tym samym miejscu - to nam daje jakies 500 zl roznicy. Mysle ze 500 zl roznicy to troche malo biorac pod uwage roznice miedzy tymi aparatami
wygląda na to że to tylko wirtualna możliwość - towar chwilowo niedostępny, a jako taki może mieć dowolnie atrakcyjną cenę. Ważne że sklep na chwilę w świadomości użytkowników pozostanie
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Od kiedy się pojawił E-M5 piszą o niepotrzebnym i brzydkim kominku, o mazaniu nosem po LCD, o braku 1/8000, o brzydkich kolorach obudowy, o nieergonomicznych kilku klawiszach, o śliskiej okładzinie w czarnym body, banding z P20 też wylazł czas jakiś temu. Czy to wszystko były ślepe zachwalania? Fakt że zdarzyły się ze dwa - trzy porównania pozycjonowania E-M5 do d300s, moim zdaniem zupełnie przesadzone. Autor tego wątku po prostu napisał swoje wrażenia powtarzając się w kilku opiniach z innymi użytkownikami.
Witam !
Ostatnio stosuje jasne stalki i chcialbym wykonac zdjecie z mala GO i jestem zmuszony w dzien stosowac filtry szare.
Gdyby korpus mial czulosc od ISO 50 i migawke 1/8000s nie potrzebowalbym paprac optyki dodatkowymi przyciemniajacymi szkielkami ;)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Ostatnio stosuje jasne stalki i chcialbym wykonac zdjecie z mala GO i jestem zmuszony w dzien stosowac filtry szare.
Gdyby korpus mial czulosc od ISO 50 i migawke 1/8000s nie potrzebowalbym paprac optyki dodatkowymi przyciemniajacymi szkielkami ;)
Pozdrawiam
ja miałem teraz 12stkę na pustyni - z wyliczenia wyszło mi, że potrzebowałbym ISO 25 i 1/16000 s :) aby zrobić na pełnej dziurze. Tak można w nieskończoniść - niższe czułości krósze czasy :) A na lodowcu jak widno w słoneczny dzień ! pewnie
jeszcze krótszy czas by był potrzebny żeby wykorzystać światło 1.8
Choć dla mnie ograniczanie oddolne czułości do ISO 200 jest mało zrozumiałe znaczy rozumiem, to tak, że w Penach ISO 200 zawsze było z jakiś przyczyn rekomendowane - nawet gdy możliwe było włączenie niższej czułości. Więc pewnie producent chce zmusić użytkowników aby stosowali właśnie tę rekomendowaną czułość.
może jest możliwość programowego ustawienia czułości niższej ? w 4/3 była taka opcja..
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Pozdrawiam
A nie mozesz jako zawodowiec wziac innego(odpowedniego)narzedzia do reki.
Jak wbijam zawodowo gwozdzie to mam kilka mlotkow.Male, wieksze,lzejsze, ciezsze.Do malych gwozdzi uzywam lekkiego,do duzych ciezkiego a nie lekkiego z nakladka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Gdyby korpus mial czulosc od ISO 50 i migawke 1/8000s nie potrzebowalbym paprac optyki dodatkowymi przyciemniajacymi szkielkami
Mam wrażenie że Twoja odpowiedź jest na jakiś inny post, na pewno nie na mój :)
Co to treści to mam podobne zdanie jak Mirek54, najpierw wybrałeś narzędzie a dopiero potem narzekasz że czegoś nim nie da się zrobić. Dobrze dobierz narzędzie a narzekania znikną.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
... Dobrze dobierz narzędzie a narzekania znikną.
Uwaga żart (to dla tych co wszystko biorą na śmiertelnie poważnie):
Tu na Forum, było kilka wątków i mnóstwo postów w których przekonywano, że OMD, jest najlepszym narzędziem. Takim super, hiper, pro, tech, highend młotkiem, którym można i utłuc kotleta, i walnąć karalucha na wycieczce w Egipcie, i zrobić haki przy wspinaczce na Mount Everest :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Tu na Forum, było kilka wątków i mnóstwo postów w których przekonywano, że OMD, jest najlepszym narzędziem. Takim super, hiper, pro, tech, highend młotkiem, którym można i utłuc kotleta, i walnąć karalucha na wycieczce w Egipcie, i zrobić haki przy wspinaczce na Mount Everest :)
Janie_S, zupełnie śmiertelnie poważnie, bez żartów i prowokacji - staram się śledzić wątki o O-MD jako posiadacz, i na prawdę nie kojarzę zadęcia w jego temacie. Teraz powiedz czy Ty sobie jaja robisz? do czego masz prawo czy ja mało rozumiem?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Były kiedyś takie wątki, ale o E-3, nigdy potem sobie podobnych nie przypominam. Było również dużo uwag krytycznych, Jedna rzecz się tylko ostała krytyce - inna, lepsza, jakość obrazka z nowej matrycy tego aparatu. Jak dla mnie jedyna rzecz, która mnie interesowała przed zakupem i jedyny powód dla którego na ten właśnie aparat wydałem swoje ciężko zarobione pieniądze nie czekając na promocje i obniżki ceny.