Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
Robert1983
Nie ważne, że gorsze - ważne, że E? ;)
Ja bym tam chętnie zmienił na lepszy sprzęt - tylko kaski brak, a to co mam w sumie działa...
Jak masz duży set obiektywów (150/2., 90-250, 50-200SWD i podobne) to wolisz lepszą puszkę niż wymianę "sposobu pracy".
No ja nie mam dużego setu obiektywów, kit i 50 f/2, lampę systemową i 3 szkła ze starego OMa. Po prostu lubię Olympusa.
D600 - brudzi sobie sam matrycę więc podziękuję. D800 za droooogi. Zakładam, że jak się pojawi coś nowego w E-systemie to i tak będzie tańsze i to sporo od takiego D800.
Może jakbym PRACOWAŁ i ZARABIAŁ na fotografii to bym się nie wahał, ale tak... luz.
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
No ja nie mam dużego setu obiektywów, kit i 50 f/2, lampę systemową i 3 szkła ze starego OMa. Po prostu lubię Olympusa.
D600 - brudzi sobie sam matrycę więc podziękuję. D800 za droooogi. Zakładam, że jak się pojawi coś nowego w E-systemie to i tak będzie tańsze i to sporo od takiego D800.
Może jakbym PRACOWAŁ i ZARABIAŁ na fotografii to bym się nie wahał, ale tak... luz.
T.
No D800 to jest sprzęt do pracy. D600 w teorii amatorski, ale 6000-7000zl w Polsce to jednak półka bogatszego amatora / profi.
Ja do dzisiaj widuję dużo reporterów z 30/40/50D, więc aż tak na puszce zawodowcom nie zależy...
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
No D800 to jest sprzęt do pracy. D600 w teorii amatorski, ale 6000-7000zl w Polsce to jednak półka bogatszego amatora / profi.
Ja do dzisiaj widuję dużo reporterów z 30/40/50D, więc aż tak na puszce zawodowcom nie zależy...
Widziałem D800 i D600 , oba wymagają także wymiany szklarni, więc to i dla fanów Nikona jakby zmiana systemu. Jak komu potrzeba, to taki skok zrobi. Sądzę ,że wielu pozostanie na D700 lub cropie.
Gdybym pracował w reklamie, żył z moich krajobrazów, lub miał taki fun może zdecydowałbym się na ten krok, ale tak to po co.
Potrzebuję sprawnego AF w korpusie E-systemu do moich dużych szkieł. To w pełni by mnie satysfakcjonowało , z matrycą o parametrach tej z E-M5.
ale gdybamy tu o korpusie 4/3 czy micro 4/3 . Jeśli to drugie to porównanie do D800 / D600 jest dziwne
Z Twoich krajobrazów dałbyś sobie radę zarabiać z OMD - powyżej 10Mpix to potrzeba mało komu. A3 się robi często z 6-7MPix...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ale gdybamy tu o korpusie 4/3 czy micro 4/3 . Jeśli to drugie to porównanie do D800 / D600 jest dziwne
O wszystkich - ma być nowy Pen za EP-5, 2x E- duże i nowy OM-D co najmniej... Pewnie będą też spadkobiercy EP-L i EP-M... Ma być też poprawiony AF z dużymi szkłami, tak na prawdę dla mnie to wszystko jedno w którym korpusie, najlepiej we wszystkich.
Teraz z kolei pojawiła się plotka, że nowy korpus może jednak nie mieć wbudowanego wizjera :|
Dobrą wiadomością z kolei byłby nowy wizjer zewnętrzny, może kompatybilny z starymi penami?
Podejrzewam, że sporo osób będzie zawiedziony jeśli faktycznie E-P5 nie będzie miał wizjera ala dalmierz.
Wyświetlacz zapewne nieruchomy. Szkoda, lepiej kupić E-PL5. Ciekawe jaką cenę wymyślą za E-P5?
Czy lepiej, to zobaczymy jak w końcu aparat wyjdzie :D
Teraz to tylko spekulacje i plotki.
Cena powinna być większa od E-Pl5, mniejsza od OMD :wink: