to jeszcze muszę zrobić sobie agregat do lamp 16 kw
Wersja do druku
Z buforem i JPEG sprawdzę wieczorem.
Co do migawki elektronicznej - potestowałem ją wczoraj "w ruchu" (panoramowanie). Rybiego oko nie widzi problemu ;) Ale 20 i 75 już tak - płynie świat na nich. Dodam wieczorem co i jak.
Co do fotografii ludzi - nie zauważyłem żadnych problemów. Nie mam karty ze sobą, ale spokojnie da się 75 robić człowieka, tak żeby wyglądał "normalnie".
Co do światła: fakt, jak jest kilka lamp (nawet na jednej fazie) to już nie ma tego efektu. Fotografowałem halę pełną świetlówek i nie ma problemu, bo jest ich kupa i każda świeci w trochę innej fazie. Wieczorem wygrzebię pierścieniową lampę diodową i zobaczę jak to pracuje.
diody nie powinny migać, jeśli migają to wada zasilaczy, dlatego do filmu diodówki są zasilane z aku, no chyba, że to diody robione przez "małe rączki" :)
Pozwolę sobie zadać jedno tutaj jedno pytanie bo kilka osób miało korzystało z aparatów Panasonika i Olympusa naprzemiennie.
Od pewnego czasu ciekawi mnie czy Olkowy pomiar światła zachowuje się podobnie jak Panasonica?
Używałem LX5, teraz mam GX1 i wg mnie Panasonic na swój sposób dokonuje pomiaru światła matrycowego. W LX5 zdjęcia mi się nie podobały bo wyglądały trochę sztucznie ale w GX1 jest dobrze, zdjęcia wychodzą naturalnie z dobrą głębią, nie są szaroszare.
Witajcie.
Podpowie ktoś dlaczego silnik jpg w G5 tak przepala? W załączeniu raw oraz jpg zdjęcia nieobrobione. Praktycznie każdy jpg ma przepalenia.
W zamieszczonych przykładach nie ma żadnych przepaleń i jest do nich jeszcze bardzo daleko.
Tam nigdzie nie ma przepalenia. Widocznie soft do rawów, z którego korzystasz, stosuje inną krzywą, niż silnik jpeg.
A mógłbyś napisać gdzie widzisz przepalenia?
Aleśta wykopali...
Nie ma przepaleń - może chodzi o to, że są inne odcienie? Pokombinuj z ustawieniami JPEG w aparacie (są różne "Style").
Nazwałem "przepaleniami" to co LR zaznacza na czerwono. Generalnie chodzi tutaj mi o niebo w jpg.