Dokładnie, wpływ winiety przy jasnych szkłach jest znacznie większy od problemu zbierania światła przez niedopieszczone piksele.
Wersja do druku
Przemyślałem chwilkę i jestem za :cool: Mogę dopisać ten obiektyw do mej listy życzeń - o ile taki rzeczywiście wyjdzie.
Mam nadzieję tylko, że nie będzie droższy niż uszczelniany zajefajny ZD 50-200mm f/2,8-3,5 SWD...
Ogniskowa 40-150 jest jak dla mnie dużo ciekawsza niż 35-100 i jeśli to szkiełko nie zabije ceną, to może może :grin:
Powiedz mi ile światła w tych konfiguracjach, tej samej scenie i na tym samym ISO potrzebuje Kanonier a ile OlyTalib?
Jak widać wg wyznawców FF fotografia oznacza malowanie głębią ostrości, a nie światłem.
Światła potrzebują dokładnie tyle samo, czyli fizycznie obaj potrzebują w obiektywie dziury o takiej samej średnicy. Będą mieli tyle samo światła na matrycy i taką samą GO :) Jak ustawia ten sam czas, to nawet szumy będą podobne (drobne róznice będą wynikały z technologii produkcji matrycy i oprogramowania, a nie z wielkości). W tych konfiguracjach dziury będą właśnie praktycznie takie same, czyli obaj będą się cieszyć z udanych zdjęć :)
Podaję za Optyczne.pl Obiektyw M.Zuiko Digital 40-150 mm f/2.8. Jego premiera ma odbyć się już w styczniu przyszłego roku.
Fajnie
Taaaa, pragnę zwrócić uwagę, że nad informacją o tym obiektywie jest takie zastrzeżenie:
"Uwaga! Poniższe informacje w większości nie są oficjalnymi informacjami producentów i pochodzą często z nieznanych i niepotwierdzonych źródeł."
Proponuję zmienić nazwę wątku na Gdybanie o...
Gdybania nad tym szkłem to były w wątku https://forum.olympusclub.pl/threads...om-od-Olympusa
Ja z deklaracjami poczekam jednak na ogłoszenie czy i za ile. Jak będzie równie tani co 35-100 to jednak z drobnych nie kupię.