Odp: Olympus E-5 - opinia ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
Jak zwykle nie na temat. :) Powinieneś zostać politykiem i udzielać "wywiadów" w mediach.
Napisz konkretnie o czym chcesz podyskutowac, bo tak nie bardzo wiem do czego zmierzasz.
To, ze nikon nie ma stabilizacji w body - racja.
To, ze olympus ja ma - racja.
Podalem przyklady konkretne ile co kosztuje, wiec w czym rzecz?
To, ze nie majac szkla z vr moge sobie wejsc na iso wyzsze i zrekompensowac stabilizacje matrycy, a posiadajac takowe to argument sie zaciera?
Pisz zatem konkretniej o co kaman.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Napisz konkretnie o czym chcesz podyskutowac, bo tak nie bardzo wiem do czego zmierzasz.
Konkretnie chodzi mi o to, że puszka bez stabilizacji + zestaw szkieł z VR lub czymś podobnym będzie droższa niż puszka ze stabilizacją i zestaw szkieł bez niej.
Nie jest to moje odosobnione zdanie, wielu użytkowników nikona i canona to przyznaje na różnych forach.
To, ze nikon nie ma stabilizacji w body - racja.
To, ze olympus ja ma - racja.
Podalem przyklady konkretne ile co kosztuje, wiec w czym rzecz?
To, ze nie majac szkla z vr moge sobie wejsc na iso wyzsze i zrekompensowac stabilizacje matrycy, a posiadajac takowe to argument sie zaciera?
Pisz zatem konkretniej o co kaman.
pozdro
Po co stabilizacja w puszcze lub VR w obiektywie jak można dać wyższe iso, krótszy czas i uzyskać zupełnie inny efekt...
Po co zoom jak można podejść bliżej, po co jasne szkło jak można dać wyższe iso albo doświetlić scenę a tło rozmyć na kompie...
Po co płacić za coś raz jak można kilka razy...
Za parę lat jak Nikon dołoży jako nowość stabilizację do puszki i nazwie VRIII będziesz piał z zachwytu jak robili to nikoniarze przy D300 (czyszczenie matrycy), D300s (LV), D5000 (ruchomy LCD), nie wiem który model jako pierwszy miał uszczelnienia.
Podsumowując, każde rozwiązanie wprowadzone przez Olympusa jest złe do czasu zastosowania go w Nikonie. ;)
A wracając do tematu E-5, jedyne co mi się w nim nie podoba to HD 720p, na całą resztę wad gotów jestem przymknąć krótkowzroczne oko.
Trzeba sobie powiedziec jasno ze Olympus jest atrakcyjny jesli sie kupi uzywany sprzet na ebay. Ceny nowego sprzetu nie przystaja do rzeczywistosci, sa zupelnie niekonkurencyjne. Kilka postow wyzej podalem porownanie do cen Nikona, wychodzi to zdecydowanie na niekorzysc Olka. Moim zdaniem im nie zalezy juz na sprzedazy a jedynie na trzymaniu prestizu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Buzz
Trzeba sobie powiedziec jasno ze Olympus jest atrakcyjny jesli sie kupi uzywany sprzet na ebay. Ceny nowego sprzetu nie przystaja do rzeczywistosci, sa zupelnie niekonkurencyjne. Kilka postow wyzej podalem porownanie do cen Nikona, wychodzi to zdecydowanie na niekorzysc Olka. Moim zdaniem im nie zalezy juz na sprzedazy a jedynie na trzymaniu prestizu.
--Wszystkie firmy wariują z cenami w dobie kryzysu (teraz wojna japońsko-chińska i będzie jeszcze gorzej...) ---Dla mnie system 4/3 jest odpowiedni.... krytycy powinni zmienić forum ... (tylko zdecydowani krytycy, a nie użytkownicy innych systemów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Buzz
Trzeba sobie powiedziec jasno ze Olympus jest atrakcyjny jesli sie kupi uzywany sprzet ...
jakiś czast temu, też to mówiłem, biorąc pod uwagę stosunek cena - możliwości, Olympus wychodzi naprawdę fajnie, za te pieniądze można aparatowi sporo wybaczyć, a jako bonus dostajemy fajne szkła Zuiko
prawdziwym hitem jest ZD 50/2 Makro, dzisiaj używkę w komplecie fabrycznym możemy kupić za 1k pln !
Wyluzujcie z tym sprawdzaniem cen. Dla większości z nas fotografia to hobby. Tam gdzie zaczyna się hobby kończy się zdrowy rozsądek. Przyznajcie się ilu z was odbyło rozmowę z rodziną w stylu "masz już aparat, to po co tobie taki wielki klamot". Zamiast cyzelowania listy zakupów może lepiej zająć się ćwiczeniem warsztatu :)? Np. mamy bardzo fajny temat OR https://forum.olympusclub.pl/threads...OR-Naga-prawda
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
Podsumowując, każde rozwiązanie wprowadzone przez Olympusa jest złe do czasu zastosowania go w Nikonie. ;)
W sąsiedniej branży tak samo jest z Apple ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
irek50
krytycy powinni zmienić forum ... (tylko zdecydowani krytycy, a nie użytkownicy innych systemów)
Imho dopóki to jest krytyka, a nie krytykanctwo na zasadzie "nie bo nie", to czemu kogoś wyganiać, kółka wzajemnej adoracji nie są dobre, a krytyczne spojrzenie tylko poszerza perspektywę. Przynajmniej dopóki obracamy się w kręgu posiadaczy/użytkowników, nie wyznawców, ale fanatyzm, obojętnie jaki, jest zły.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Wyluzujcie z tym sprawdzaniem cen. Dla większości z nas fotografia to hobby. Tam gdzie zaczyna się hobby kończy się zdrowy rozsądek. Przyznajcie się ilu z was odbyło rozmowę z rodziną w stylu "masz już aparat, to po co tobie taki wielki klamot". Zamiast cyzelowania listy zakupów może lepiej zająć się ćwiczeniem warsztatu :)? Np. mamy bardzo fajny temat OR
https://forum.olympusclub.pl/threads...OR-Naga-prawda
Tak w kwestji rozmów z rodziną o nowym aparacie, a zwłaszcza wielkości i kamotowości to proponuję krótki filmik.
Cała prawda o nas, naszych wyborach i dyskusjach sprzętowych.
http://www.youtube.com/watch?v=EHRhyactG6g
Cytat:
Zamieszczone przez
TomP24
Tak w kwestji rozmów z rodziną o nowym aparacie, a zwłaszcza wielkości i kamotowości to proponuję krótki filmik.
Cała prawda o nas, naszych wyborach i dyskusjach sprzętowych.
http://www.youtube.com/watch?v=EHRhyactG6g
---
Dałem Ci rep za ten żart :)
Cytat:
Zamieszczone przez
irek50
---
Dałem Ci rep za ten żart :)
Podziekować :cool: