Fajny ten Sony RX1, widać że mocno wzorowali się na starych konstrukcjach i postanowili zabrać trochę rynku Fuji.
Wersja do druku
Fajny ten Sony RX1, widać że mocno wzorowali się na starych konstrukcjach i postanowili zabrać trochę rynku Fuji.
Już oficjalnie:
http://www.optyczne.pl/5163-nowo%C5%...t_DSC-RX1.html
Swoją drogą, to dziwię się, że chwalą się tylko tym optycznym wizjerem.
Co z zapowiadanym elektronicznym?
Optyczny fajny, ale średnio użyteczny. Tani pewnie też nie będzie.
świat się kończy - SONY (tak, tak, specjalnie napisałem dużymi literami) odważnie, bardzo odwaznie rzuca rękawicę liderom rynku foto. Wydawało się, że po Fuji X-E1 nic ciekawszego się prędko nie pojawi a tu proszę...
Pewnie nie trzeba być wielkim prorokiem żeby przewidywać że za rok (może za dwa) pojawi się wersja z wymiennymi obiektywami... chociaż i ten 35/2 sygnowany przez Carl-Zeiss zapowiada się topowo.
Trochę szkoda że nie odważyli się (wzorem Fuji) na zastąpienie pokrętła trybów pracy na kółko nastaw czasów otwarcia migawki. Tryby mogły powędrować na rolkę...
No i szkoda że nie ma wbudowanego wizjera elektronicznego, ale coś musi być "do poprawienia" w RX2
Tak sobie myślę, i wychodzi mi, że można by żyć z tym jednym obiektywem 35mm.
Jest cyfrowy zoom x1.4 co da ogniskową 50mm i około 9Mpix.
Jest cyfrowy zoom x2 co da ogniskową 70mm i około 6Mpix i GO jak f=4 dla FF (czyli jak E-1 z 35-100mm, więc A4 da radę).
Ciekawe czy dobierze się jakiś sensowny Wide Converter x0.7 aby otrzymać 24mm?
Wygląda na to, że Sony miało naprawdę chytry plan od samego początku.
Mogę sobie wyobrazić teraz NEX-9 z matrycą FF, może nieco większego od NEX-7, ale raczej minimalnie.
Do tego będzie możliwość stosowania obiektywów dla matryc APS i aparat będzie się przełączał na format APS w takiej sytuacji, co od razu zapewni jakąś tam bazę obiektywów.
Wystarczy, że wypuszczą tego 35/2 Zeisssa na początek i mnóstwo ludzi będzie szczęśliwa mogąc to kupić.
Do tego stary Rokkor 50/1.4 z FP i powinno być fajnie ;) Pewnie też kosztownie...
Niestety ceny akcesoriów = cena a'la Leica:
At $599 for the optical viewfinder, $179 for the lens hood and $249 for the thumb grip .... No price is available for the FDA-EV1MK electronic viewfinder yet (599$ - I think).
Owszem, jak najbardziej, ale zachwyt w galerii pod zdjęciami będzie mniejszy (i nie o jakość zdjęć tu chodzi).