Odp: e-system reaktywacja
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
To, że Nikoniarzy najwięcej nie przekreśla E-systemu.
No wlasnie Nikoniarze nie maja tutaj nic do rzeczy.
System tkwi w zapasci, zadnej iskierki nadziei poki co.
Jak cos jest na rzeczy to poprosze o rzeczowe info, i jak juz pisalem sie pociagnie dalej dyskusje, bo na razie nie ma o czym.
Zadnej reaktywacji nie ma,i przy calej sympati dla Olka i bardzo optymistyczne piszac to jest gleboka stagnacja bez szans rozwoju.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
No wlasnie Nikoniarze nie maja tutaj nic do rzeczy.
System tkwi w zapasci, zadnej iskierki nadziei poki co.
Jak cos jest na rzeczy to poprosze o rzeczowe info, i jak juz pisalem sie pociagnie dalej dyskusje, bo na razie nie ma o czym.
Zadnej reaktywacji nie ma,i przy calej sympati dla Olka i bardzo optymistyczne piszac to jest gleboka stagnacja bez szans rozwoju.
pozdro
Poczekamy, zobaczymy, co ma być nadejdzie. Nie wierzę w koniec E-systemu, tak samo jak Ty nie widzisz jego przyszłości.
Puszką na otarcie łez był E5. Drogi i mało dostępny.
ostatnią puszką dla ludu był zdaje się E30 /E620- aparaty już czteroletnie.
jeżeli Olympus nie pokazał nic na tegorocznej Photokinie- to w szybką premierę hybrydy dużego i małego E nie wierzę, a z upływem czasu oczekujących na tę premierę będzie coraz mniej.
Co prawda, szkła moralnie się nie starzeją w takim stopniu jak body.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
jeżeli Olympus nie pokazał nic na tegorocznej Photokinie- to w szybką premierę hybrydy dużego i małego E nie wierzę, a z upływem czasu oczekujących na tę premierę będzie coraz mniej.
Co prawda, szkła moralnie się nie starzeją w takim stopniu jak body.
Czas płynie, co ma być to będzie...
A ja tymczasem cykam sobie na EM-5 szkłami do 4/3. I pozwolę sobie być odmiennego zdania.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Czas płynie, co ma być to będzie...
A ja tymczasem cykam sobie na EM-5 szkłami do 4/3. I pozwolę sobie być odmiennego zdania.
Tyle, ze to z rozwijaniem e-systemu ma malo wspolnego.
Tak samo mozesz sobie powiedziec jak zapniesz cos na mocowaniu OM :)
Na razie Olek cala pare pompuje w micro, i w sumie dobrze, jak mu idzie to niech trzepie siano i sie odbija od dna.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Nie powiedziałbym, że E-30 był puszką dla ludu. Był to raczej "E-3 i 1/2". Dla b. zaawansowanego amatora z pro ciągotami :)
T.
Oglądałem ten system Nikona, matryca mniejsza niż w Olympusach, kilka obiektywów, drogo, krop x 2,7 normalnie kpina.
Dla mnie sprawa jest "prosta"- niech Olek wypuści obiektywy m43 14-54 /f3,5-4 w cenie 500- 600 EUR i/ lub 50-200 /f4 za 700 EUR - i będzie pozamiatane.
Coraz mniej wierzę w to, że prace Olympusa nad rozwiązaniem sensownego działania AF obiektywów dużego E mają tam jakikolwiek priorytet. A za dwa lata takie rozwiązanie będzie absolutnie zbędne.
Czytając ten wątek nie do końca trybię o co chodzi. Biorąc sobie do serca wywody miłośników Nikona powinienem strzelić sobie w łeb gdyż trzy dni temu nabyłem nową puchę E- systemu. Mam się smucić że wydałem kupę kasy skazując się na wegetację w umierającym systemie? Gdy jak twierdzą co niektórzy, system padnie to moja zawartość plecaka zwiędnie razem z nim? Biorąc pod uwagę to że kupiłem nowe body (E-5) o solidnej konstrukcji oraz typowo amatorskie podejście do fotografii, tego sprzętu wystarczy mi do śmierci. To że może konkurencja poszła do przodu dla mnie nie ma znaczenia, to co oferuje Olympus dla mnie jest wystarczające a nawet powiem więcej, będę szczęśliwy kiedy stwierdzę że potrafię w stu procentach wykorzystać to co potrafi mój sprzęt.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Dla mnie sprawa jest "prosta"- niech Olek wypuści obiektywy m43 14-54 /f3,5-4 w cenie 500- 600 EUR i/ lub 50-200 /f4 za 700 EUR - i będzie pozamiatane.
I kto to kupi? Z NEX-6 i 16-50mm3.5-5,6 będę miał porównywalne efekty, i prawdopodobnie porównywalną cenę (600Euro) ale za cały zestaw a nie tylko za obiektyw ... Tak jak w 4/3 tak i w m4/3 jedyna nadzieja na porównywalne fotki w jasnych obiektywach 12-35mm/2.8, 35-100mm/2.8 tylko ta cena ... :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Coraz mniej wierzę w to, że prace Olympusa nad rozwiązaniem sensownego działania AF obiektywów dużego E mają tam jakikolwiek priorytet. A za dwa lata takie rozwiązanie będzie absolutnie zbędne.
Jeśli okaże się, że patent Sony z NEX-6 (czy z EOS M) pozwoli na używanie szkieł z DSLR na poziomie AF z luster, to Olympus nie powinien ani chwili zastanawiać się nad implementacją czegoś takiego u siebie.
Mój pomysł na utrzymaniu przy życiu systemu 4/3 (głównie chodzi o szkła) to puszka typu E-1/3/5 co 3-4 lata (od biedy może być coś a'la E-30) tak aby posiadacze dobrych szkieł ZD mieli ich z czym używać. Może to iść w kierunku m4/3 (np. EVF zamiast OVF) ale ergonomia puszki powinna być lepsza bo praca z 35-100 czy 7-14 na byle g**** się nie nadaje.
Tak więc tzw "pro" będą mogli się realizować ze szkłami ZD, lub na nowo kompletować drogi sprzęt w m43.
A użytkowników entry level w całości przypisać do m43.
krisder, dla mnie spokojnie wystarcza jeszcze E-3, ale gdyby pojawiło się E-7 (czy E-50) z matrycą z OMD, mocno zacząłbym się zastanawiać nad upgradem systemu