Mam nadzieję, że nie będą go dawać w kitach zamiast dekielków, bo wtedy rynek wtórny będzie znikomy i nie da się go tanio odkupić, choćby do zabawy :)
Wersja do druku
Mam nadzieję, że nie będą go dawać w kitach zamiast dekielków, bo wtedy rynek wtórny będzie znikomy i nie da się go tanio odkupić, choćby do zabawy :)
Cena sugerowana 10 USD
:D
Hmmm, nie wierzę by takie szkło o takim świetle i bez styków miało rzeczywiście powstać w stajni Olympusa.
9mm grubości... to tyle co Pentax smc DA 40mm F2.8 XS z AF, o grubości także 9mm i ze światłem 2,8...
Jak firma która je wymyśliła wyceni nawet na 400zł to i tak lepiej mieć ww. Panasa.
Miałem przyjemność go podpiąć i stwierdzam że nawet z leciwym e-pl1 jest szybki, a fotki super.
A ja chcialem zauwazyc, ze przy takich parametrach to ten obiektyw w zasadzie nie potrzebuje AFu.
Tak dla obiektow od 2m od aparatu. Prosze - wyliczenia z DOF Calculator:
Subject distance 2 m
Depth of field
Near limit: 0.97 m
Far limit: Infinity
Total: Infinite
In front of subject: 1 m
Behind subject: Infinite
Hyperfocal distance 1.89 m
T.
Panowie stawiam na bardzo tanie body od olka, i ostrą walkę o dół rynku,,
AW
15/8.0 oficjalnie uzyskał status dekielka; grupa akcesoria, podgrupa gadżety M43.
Nie będzie w katalogach sklasyfikowany wśród obiektywów.
O Jankowych marzeniach zapomnijmy. Nici z Transmisji.
Co ciekawe podobno te trzy ustawienia ostrości to: zakryty, do 30 cm, nieskończoność.
Czyli może się sprawdzić to o czym pisałem wyżej - będzie dodawany do body zamiast zwykłego dekielka :)