Odp: Nikon D600 - bieda-fulfrejm nadchodzi
Moim zdaniem problem z D600 nie polega na na tym czy będzie kosztował 6 czy 8 tys. ale na tym, że nie ma do niego dobrych i tanich szkieł od N. Więc jak mam kupić 24-70 i 70-200 do tego, to różnica z D800 robi się dyskusyjna. Powstał co prawda nowy kit do FF 24-85 ale jakość obrazu raczej nie zachwyca, a aberracja chromatyczna wręcz przygniata. Już widzę tych amatorów D600 z kitem, którzy narzekają, że ich stary D90 robił lepsze zdjęcia. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
TomP24
Moim zdaniem problem z D600 nie polega na na tym czy będzie kosztował 6 czy 8 tys. ale na tym, że nie ma do niego dobrych i tanich szkieł od N. Więc jak mam kupić 24-70 i 70-200 do tego, to różnica z D800 robi się dyskusyjna. Powstał co prawda nowy kit do FF 24-85 ale jakość obrazu raczej nie zachwyca, a aberracja chromatyczna wręcz przygniata. Już widzę tych amatorów D600 z kitem, którzy narzekają, że ich stary D90 robił lepsze zdjęcia. :)
Błagam, jeśli dla ciebie nowe 28 1.8G, 50 1.8G, 85 1.8G (pomijam starsze wersje) są za drogie i bee to może lepiej już nic nie pisz..
A po co kupować aparat, wszystko jedno - za 5, 6 czy 10 kpln - żeby podpinać do niego tanie szkła? Odwrotnie to jeszcze rozumiem(bo często bebechy w aparatach są te same). Jeśli chcę mieć aparat z kilka tysięcy to po to, żeby podpiąć do niego szkła odpowiednio wysokiej jakości. Jak nie chcę albo mnie nie stać to kupuję tani aparat z optyką na podobnym poziomie. Już nie chcę wracać do moich obsesyjnych motywów - bo epicure zacznie dzwonić na pogotowie... :twisted:
To nie wracaj, bo faktycznie zadzwoni..
d600 ma 28 1.8G, 50 1.8G, 85 1.8G
d700/d800/d3s/d4 ma 24 1.4G, 50 1.4G, 85 1.4G
Eeee za roznice w cenie miedzy d600, a d800 to akurat kupie 50mm f/1.4 i moze jeszcze jakis, albo lampe blyskowa wiec nie gadajcie ze d600 jest bez sensu.
Nic tylko narzekania. Olek cos nowego wypuszcza - zle. Nikon - tez zle. Kurna ludzie...
T.
[EDIT]
Choc najchetniej to bym wzial zestaw D600 + 105mm DC f/2 :)
Ja nie gadam, mnie tam cieszy, że jest coraz większy wybór. ;) Ale ja też dawno temu wyleczyłem się z "jedynosłusznej systemowości".
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jeśli chcę mieć aparat z kilka tysięcy to po to, żeby podpiąć do niego szkła odpowiednio wysokiej jakości.
A kto Ci powiedział, że tylko bardzo drogie szkła mają "odpowiednio wysoką jakość"? Często jest tak, że jakość mają taką samą, jak te tańsze, tyle że się płaci za dziurę większą o pół działki.
Cytat:
Zamieszczone przez
ayu
Fajne, fajne... ISO800 nawet lepsze jak ISO200 na moim E-30 :P
Jakkolwiek dziwne, ze na ISO100 na niebieskim niebie widac kaszke, a nie jest idealnie gladkie. Ale i tak zacnie.
T.
Nie wiem dlaczego dzarro'wi się ta nowa 600 nie podoba. Mógłby mieć do Nikona pretensje gdyby wraz z premierą FF ogłosił koniec produkcji kompaktów, serii 1, i różnych APSów. Ale to przecież nie ma miejsca, kto nie chce FF ten nie musi jej kupować, no chyba że presja środowiska mu nie pozwoli (tak, znam takich co na focących nie FF patrzą z góry) Większy wybór to tylko korzyść dla klienta...
Ta premiera mi się podoba, nie mówię że kupię, pewnie będzie za drogi w stosunku do moich potrzeb ale wiele osób pewnie się z tego aparatu ucieszy. Zwłaszcza że wejście w system FF może być (o ironio) "tańsze" niż wejście w którykolwiek system bezlusterkowy - choćby dlatego że obiektywy dla FF są tańsze i to czasami sporo tańsze od tych do bezlusterkowców a ponadto jest olbrzymi wybór optyki używanej.