Malo much w tych muchach ;)
pozdro
Wersja do druku
Malo much w tych muchach ;)
pozdro
proponuje zmienic troszke tlo bo gubia sie te muchy. i nie robilbym strzalu frontalnego.moze lekko jakby bokiem siadla wtedy lepiej by to wygladalo.pzdr
Wiem że kadr nie jest taki jak powinien być....
kurcze no troche nieostre, skrzydła i odwłok uciete. nie wiem jak parametry bo EXIF nic mi nie pokazuje ale pobaw sie przysłoną i GO poprawisz.pzdr
To jest chyba lepsze.
Załącznik 67523
Ostrość to raczej moja wina bo Zuiko 50/1.4 z pierścieniem makro raczej ostry. Nie ogarniam do końca jeszcze kadrowania ale tutaj nie miałem możliwości innego kadru(ważka i tak nie zmieściła by się w kadrze). Chciałem cyknąć jeszcze fote centralnie od przodu ale oblazły mnie mrówki i spłoszyłem ważkę...
Ostatnie bardzo zepsute obróbka, szum i na siłę wyostrzone.
Nie da się ze słabego zdjęcia zrobić czegoś super.
Ważny jest materiał wejściowy.
Pozdrawiam
Nie wiem czy masz taką opcje w swoim aparacie ale przydałoby się włączyć wstępne podniesienie lustra przynajmniej na 2s przed migawką. Na tej fotce trudno znaleźć punkt ostrości więc może to kwestia drgań matrycy spowodowanych lustrem.
Kiedyś jak robiłem takie fotki e510 to zauważyłem że to często działa.
Inna sprawa to kompozycja. Trochę szkoda uciętego owada.
Ucięte owady owady to jedno - należy o tym pamiętać aby nic im nie amputować chyba że specjalnie by pokazać odwłok lub oko.
Podnoszenie lustra nie koniecznie ale można użyć wężyka lub opóźnić o 2 sek migawkę.