-
Tak się składa, że staram się nie kadrować w programie.
W większości wypadków nie kadruję w PS czy LR.
Są dwa wypadki kiedy tak robię - jeden to jak mi wyjdzie krzywo i muszę prostować - poprawiam kadr.
Drugi to jak mam jakąś musową fotkę i nie chce mi się stemplować to kadruje na kompie - raczej rzadko.
Obróbka to już inna sprawa - choć do agencji to w większości JPEG + kontrast.
-
Starać się nie kadrować a nie kadrować to dwie różne sprawy. Jakoś nie widzę robienia fotoreportażu (m.in. kotletów) bez późniejszego kadrowania.
-
Dobra to masz konkrety - 90% nie kadruje na kompie 10% kadruje - oblicz sobie z 200zdjęć, które się oddaje ile to ;) Da się uwierz.
-
Więc kadrujesz. Kiedy można wykadrować w wizjerze wtedy można. Zresztą wiele rzeczy widać też dopiero na kompie. Obróbka zdjęcia to również kadrowanie - nie ważne czy to ciemnia cyfrowa czy analogowa.
-
kowalikster jesteś dla mnie za ciężkim rozmówcą - poddaję się :)
róbta co chceta ;) wyraziłem tylko moje zdanie.
fajnie też było by dać ciężką fotkę do obrobienia - trudne do wyciągnięcia kolory, niedoświetlona czy coś - wtedy było by łatwiej wyłonić zwycięzcę, który by najlepiej obrobił fotkę.
-
Pomijając ogólne dywagacje o kadrowaniu uważam, że na potrzeby tego konkursu ograniczenie, żeby nie kadrować nie jest potrzebne. Po pierwsze to zabawa, po drugie gramy w otwarte karty - jest raw więc wszyscy widzimy ile kto wykadrował. Poza tym można założyć, że ktoś kadrując w tym konkursie robi to aby pokazać jakby on kadrował aparatem gdyby sam naświetlał plik, co może być tak samo ciekawe jak sposób jego wywołania.
-
Adrianku już kiedyś mi napisałeś, że mam za niski poziom do rozmowy z Tobą - rozumiem i pamiętam to stwierdzenie.
Ale pamiętaj, że to konkurs na OBRÓBKĘ a nie na strzelenie idealnej foty.
-
Chłopaki, odwalacie dobrą robotę, tyle wam powiem. Wątek jest na górze cały czas :grin:
-
Może jeszcze kilka głosów? :wink:
-
Zwyciężył West73! Gratulacje! Czekamy na opis zastosowanej techniki obróbki :grin: