Jak dla mnie tematem przewodnim jest kaczka i gubi się ona w kadrze :)
Wersja do druku
Jak dla mnie tematem przewodnim jest kaczka i gubi się ona w kadrze :)
no dla mnie tez te stworki byly tematem przewodnim, bo coz mi po samej wodzie w kadrze:mrgreen: dlatego pytam Was o wskazowki wszelkie i dociekam:) wole takie konsultacje "na zywca":) czekam na ewentualne dalsze wskazowki, opinie innych i z gory dziekuje:)
Moje zdanie znasz :) może inni myślą inaczej:)
Tak jak pisze forever- za mało kaczki w kadrze.
Wcale nie jest łatwo, ciekawie sfotografować kaczkę, szczególnie na wodzie. Muszą się zbiec trzy rzeczy - ciekawy kadr, ładna woda i właściwa perspektywa.
Ciekawy kadr i odpowiednia perspektywa zależą od Ciebie. Najlepsza perspektywa jest "oko w oko", co przy kaczce płynącej po wodzie jest raczej trudne do wykonania :-P. Należy jednak dążyć aby była tego jak najbliższa.
Woda jest jaka jest. Czasem brzydka, brudna woda może spaskudzić ładny kadr. Warto się zastanowić, czy w ogóle robić zdjęcie.
dzieki helmuth:) nomen omen ta rzeka nosi nazwe "Czarna" :mrgreen:
Przy tych kaczkach powinieneś położyć się na ziemi i z takiej perspektywy robić zdjęcia .Ptaki na fotografii wyglądają najładniej , gdy jesteśmy w jednym poziomie z nimi tak jak napisał helmuth . Ani zdjęcia z góry , ani z dołu nie będą wyglądały za dobrze. Często jest tak , że nie ma miejsca na klapnięcie na glebie i wtedy przydaje się uchylny wyświetlacz , lub wizjer kątowy .
Druga sprawa to złapanie ostrości w odpowiednim miejscu i ustawienie odpowiedniej przysłony. To już kwestia wprawy . Czasami fotka wygląda dobrze , gdy ptak jest cały w GO a czasami tylko głowa z ostrym oczkiem. Najlepiej jest wcześniej zaplanować jaki efekt chcemy uzyskać i poustawiać aparat do danej chwili i oświetlenia .
Proponuję też przy takiej fotografii używać statywu a przy fotkach z ziemi woreczka z grochem. Minimalne drgania rąk wprowadzają w fotkach dużo poruszeń co na ptasich piórach jest bardzo widoczne i przy obróbce wychodzi mydełko i nieostrości .
Pozdrawiam serdecznie :wink:
dzieki za porady:) poczatki sa ciezkie we wszelkich dziedzinach chyba, takze trzeba cwiczyc, pozdrawiam:)
witam wszystkich w moim watku po kilku dniach przerwy. nie mam czasu ostatnio na naciskanie spustu, wiec postanowilem pogrzebac w "szufladzie" i wygrzebalem kilka zdjec z lata, za ktorym tesknie:) czekam na wszelkie uwagi, ocenki i z gory dziekuje:)
Ladne fotki wrzuciles... 3. wypada najlepiej...
Ładne fotki. Mnie też najbardziej się podoba trzecie (49) :)