Udało się (zdawało mi się, że było pisane tylko o liczniku). Dzięki.
Wersja do druku
Udało się (zdawało mi się, że było pisane tylko o liczniku). Dzięki.
mimo iz wiem ze mozna zmniejszyc iso przez menu serwisowe to jakos jeszcze nigdy tego nie uzywałem.... szkoda ze trzeba tak kombinowac z poziomu menu serwisowego... 8)
No niestety, jakis czas temu szukalem po ruskich serwerach podrasowanego softu do e300 ale niestety, narazie nie mam nic :/
Cholera wie ile funkcjonalnosci mozna by dzieki temu zzyskac.
Zastanawiam się czy iso50 daje mniejsze szumy niż iso100. Czytałem, że w niektórych aparatach obniżenie czułosci skutkuje zwiekszeniem się zaszumienia (np. KM Dynaks 5D).
Robin, odgrzany wątek, to odgrzeję moje wątpliwości. A co jeśli skończy się pamięć bufora, a karty niet?Cytat:
Zamieszczone przez robin102
chyba po prostu nie zapisze tej ostatniej foty , powinein się pojawić na displeyu jakiś komunikat error nr ..... Ale trza by spraktykować , jeszcze nigdy ni pstrykałem bez karty.
Pytanie: co z prądem z fotonów jeśli nie "rozładuje się" na karcie lub w buforze? Czy tak jak mówią "sprzedawczyki" może to uszkodzić matrycę?
Matryca nie jest ogniwem wytwarzającym energie w postaci prądu. Po zapchaniu bufora powinna przejść w stan spoczynku. Oczywiście jest zasilana , ale nie tak żeyby brać udział w tworzeniu ciagu sygnałów bitowy potrzebnych procesorowi na tworzenie obrazu.Tak to w bardzo ogólnym zarysie wygląda, żeby nie wchodzić za mocno w teorię.
Jak w tytule.To ja -od tygodnia posiadacz E300 jeszcze nie nauczyłem się być z tego powodu szczęśliwym.
E300 + 14-45 +40-150 + kingston 512 Mb. a ponadto 750 UZ.
Ponieważ któryś z forumowiczów wspomniał, że dobrze byłoby sprawdzić licznik zdjęć w nowym aparacie więc chciałem to sprawdzić. Wg wskazówek "bladego" z 17 marca 2006 nie mogłem odczytać wskazań licznika.
1. naciśnij "podgląd zdjęć"+"ok" razem " i w tym momencie dostaję na ekranie napis OLYMPUS E300 i nie reaguje na żadne klawisze.Po wielokrotnych próbach stwierdziłem że po wykonaniu punktu 1 należy nacisnąć spust migawki a dopiero potem klawisze nawigacyjne i t.d
i zadziałało.
R: 00XXX125 licznik zdjęć-w tym ok 75 moich
S: 00XXXXX3 licznik zdjęć z lampą błyskową -wszystkie moje
M: 000000 licznik podniesienia lustra
U: 000000 licznik ilości uruchomień ultrasonicznego czyszczenia matrycy
Czy dwie ostatnie pozycje M i U powinny być zerowe , przecież przy każdym włączeniu aparatu matryca jest czyszczona a lustro podnosi się przy każdym zdięciu. Jeżeli coś żle myślę to proszę o wyjasnienie od bardziej światłych kolegów.
Uczę się dopiero tego aparatu ale mam podejrzenie , że poczciwa 750-ka na max zoom ostrzy lepie niż E300 na max zoom 40-150
Prosze o opinie i komentarze.Pozdrawiam wszystkich E-maniaków.
Bez urazy :) :)
U: = zero hmm... moze wlaczasz aparat majac go pod katem? i sie nie uruchamia czyszczenie... kurde w sam w to nie wierze (co pisze)