Poczytam dziś do poduchy. Żyłem przez wiele miesięcy bez zewnętrznego flesza. Ale co to było za życie...Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Wersja do druku
Poczytam dziś do poduchy. Żyłem przez wiele miesięcy bez zewnętrznego flesza. Ale co to było za życie...Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Rafał, napisz jak to jest w praktyce z tą szybkością ładowania. Wystarczy, czy to nie jest to? Większość marudzi, a niektórzy to nawet wymienili 36 na 50. Oceń to świezym okiem... :)
Nie wiem, ale chyba muszę się zgadać z kimś na testy, bo się w życiu na nic nie zdecyduję, albo zadziałam na zasadzie "raz kozie fl-36".
Daj mi kilka dni. Pokombinuję, to podzielę się spostrzeżeniami.Cytat:
Zamieszczone przez blady
Rafał: Przestrzegam przed przegrzaniem tego maleństwa --to jest lampka do rozsądnego błyskania ---możesz ją zniszczyć przy próbach na maksa!!! (albo przykopcić plastikową szybkę reflektora).
I nie dokręcaj tej srubuncji za mocno do sanek.
Tak jak stalo sie to w mojej fl36.Cytat:
Zamieszczone przez irek50
To nie jest lampka do powaznego pstrykania, koniec kropka. Ale do owolnego z rozmyslem tak.
czesc.ch.
Dzięki Panowie za dobre rady. Nie będę mocno przykręcał, nie będę też nadwyrężał palnika. Nie focę ślubów (choć zdarzyło mi się popełnić kilka ślubów dla przyjaciół i rodziny za friko), więc myślę, że nie zamęczę lampeczki. Próbuje ją i efekty są bardzo zadowalające. W pomieszczeniach do kilku metrów spisuje się superowsko. I to mi wystarczy - zwykle staram się focić z jak najbliższej odległości. Miałem przez lata flesza o zbliżonej liczbie przewodniej (38) i to mnie zadowalało.
Właśnie wyciąłem kartonik - odblaśnik. Przypiąłem go na gumce recepturce (tak fociłem analogiem przez długie lata). Fajnie się spisuje. Ale mam pytanie do mądrzejszych kolegów - jak się foci ze stofenem?. I czy można domowym sposobem zrobić sobie takie ustrojstwo (jakieś obcięte pojemniki po kosmetykach?).
Bo krew mnie zalewa na myśl, że za takie g...wno miałbym dać 80 zł. Toż Chinole klepią to za 20 centów bruttto!!!! :roll: :roll:
Jaki stofen do fl50? (test, kliknij na zdjecia)Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
softbox / dyfuzor na lampe
Rafał Czarny ja zrobiłem coś w rodzaju dyfuzora dla wbudowanej lampki E-500 z matowej butelki po wodzie destylowanej (5litrowa butla). Przy czym montuję to w sanki od lampy, ma toto rozmiar ok. 15x20cm i jest ok. 10cm od palnika. Może takie coś by się nadało :?: Dawałoby większe pole źródła światła i przy małych odległościach zmiękczałoby ładnie cienie... W praktyce bardziej to pewnie przypomina softbox niż dyfuzor :roll:
Pokaż fotę. Piszesz, że to jest zakładane na wbudowaną lampkę. A jak to zamontować na FL 36?Cytat:
Zamieszczone przez Dempsey