Daj znać kiedy to pożyczę.
BTW, jak nie miałem WA to robiłem sklejki ze statywu.
Wersja do druku
Pogoda dopisała przez kilka dni:) Jak wrócę z roboty to popatrze co tam tym 9-18 popełniłem w święta i wrzucę. Pod lupą zdjęć nie oglądałem, ale moim zdaniem jest ostrzejszy niż 14-42 i przy przysłonie 5,6 dla mnie jest żyleta, narożniki bardzo ok, aberracji też się nie doszukałem. Zrestą jak wstawie coś to sam ocenisz. Cena stała się bardzo kusząca, więc jak ktoś potrzebuje szerokiego kąta to się nie ma co zastanawiać nad jakąś cegłą typu sigma 10-20. W każdym razie ja jako amator jestem zadowolony i jedyną wadą, która mi akurat nie przeszkadza, jest trochę głośniejsza niż w 14-42 i 40-150 praca af.
Test ostrości był na optycznych. Pod tym względem obiektyw wypadł bardzo dobrze.
Dwa czysto poglądowe zdjęcia, które pstryknąłem sobie testowo jakiś czas temu na ostrowie, dające jako taki pogląd na perspektywę. Jpg prosto z aparatu tylko przeskalowane 40% bo nie wiem gdzie można całe umieścić, ale jakby ktoś chciał aberracji szukać to mogę gdzieś zauploadować full size. W każdym razie w necie jest już na pewno sporo fotek z tego obiektywu więc nie wiem czy to ma sens.
dzieki - obiektyw daje całkiem nowe mozliwosci, z 14-54 aby miec podobne a i tak niecałe ujecie musialem podpierac kamienicę ;)
Fajne szkiełko, daje radę.
18 po cropie to już naprawdę szeroki kąt, jest czym się pobawić :)
Witam Wszystkich serdecznie :)
To mój pierwszy post, choć czytam to forum regularnie od czasu kiedy stałem się szczęśliwym posiadaczem E-510 z kitowymi obiektywami. Do tej pory rozszerzyłem zestaw o ZD 70-300 i jak dla mnie najbardziej udany zakup ZD 12-60.
W związku z tym ostatnim szkłem mam pytanie odnośnie ZD 9-18. Czy jest dużo szerzej i czy w ogóle jest sens zakupu 9-18 posiadając 12-60 ? Chodzi mi tylko i wyłącznie o szeroki kąt czyli 9 względem 12. Może ktoś ma zestaw 9-18 i 12-60, fajnie by było zobaczyć różnicę na zdjęciu między nimi na szerokim.