Odp: Lightroom - kilka pytań
witam mam pytanko odnosnie importu fotek z aparatu do lr, mianowicie nie wiem jak to mozliwe i o co ogolnie kaman , majac w apartacie fotki czarno biale podczas importu staja sie one kolorowe , wczesniej tego nie bylo a nic nie przestawialem w zadnych ustawienieach . moze ktos wie o co chodzi i gdzie jest problem? dzieki z gory.pzdr.
ps korzystam z lr 3 i od dluzszego czasu ( ponad 2 lata ) ...
A jaki format zapisu zdjęć masz w aparacie i czy aby na pewno tylko jpg? Z jakiego aparatu?
tylko raw-y z e 520 nie robie jpg
RAW to RAW, indywidualne ustawienia mają wpływ tylko na JPG. RAW zapisuje się całym dobrodziejstwem inwentarza, czyli kolor i to w pełnej rozdzielczości matrycy. Ustawienia powinny przejść w EXIF. Podejrzewam, że LR ma problem z ich odczytaniem, np. z informacją, że powinien przełączyć się czarnobiel przy konkretnym zdjęciu.
Hmmm no niby tak ale wcesniej tego nIe bylo i dlatego nie wiem o co kaman...
Judasz, jak zapewne wiesz jesli aparat zrobił by za Ciebie obróbkę i zapisał zdjęcie w jpg to po wczytaniu foty np.do LR będzie ona rzeczywiście B\W. Ale jeśli robisz foty tylko w RAW to zawsze dostaniesz "surowy" plik bez ingerencji softu aparatu. Co za tym idzie dostaniesz fotę kolorową, chyba że aparat ma ustawione RAW + jpg wtedy będziesz miał dwie wersje w LR. W zależności od ustawień LR pokaże Ci obie dwie fotki B\W oraz kolorowego RAW'a, lub tylko RAW'a.
Słuchajcie, jak przenieść wszystkie swoje zdjęcia z jednej lokalizacji na drugą tak, aby nie utracić ich ustawień w LR? Wiem, że temat już był wałkowany, ale nie ogarniam tego za bardzo...